1819 – Sinebrychoffin juhlaolut yhdistää perinteen moderniin panimo-osaamiseen

Osa Sinebrychoffin 200-vuotisjuhlan kunniaksi tuotetun oluen valmistuksessa käytetystä hiivakannasta on peräisin Espoon Oittaalla kasvavan tammen kaarnasta.

1819-juhlaolut sai alkunsa Panimolaboratorio Oy:n projektista, jossa tutkittiin luonnosta eristettyjen hiivojen soveltuvuutta oluenvalmistukseen. Saccharomyces paradoxus -nimen saanut hiiva löytyi Espoon Oittaalta, tammen kaarnasta. 1819-juhlaolutta ei ole kuitenkaan pantu pelkällä villihiivalla, vaan siihen on yhdistetty Sinebrychoffin omaa modernia lagerhiivaa. Ennenkokematon oluttyyli sai nimekseen paradox.

”Halusimme tehdä jotain aivan uutta Sinebrychoffin 200-juhlavuoden kunniaksi. Yhdistämällä vanhan, jopa muinaisen oluenpanemisen taidon moderniin panimo-osaamiseen onnistuimme luomaan jotain ainutlaatuista. Suomalaiset haluavat kokeilla uusia erikoisoluita. Voin taata, että 1819-oluen tapaan valmistettua olutta ei ole ennen nähty”, Sinebrychoffin oluiden markkinointijohtaja Johan Jakobsson kertoo Sinebrychoffin tiedotteessa.

olutpullo ja lasi

”Halusin juhlaolueemme hiivan, jonka voisin kuvitella olleen käyttämässä Sinebrychoffin parinsadan vuoden takaisia oluita. 1800-luvulla oluen käymisastiana olivat tammitynnyrit, joten tammen kaarnasta löytynyt hiiva voisi olla juuri oikea”,  Sinebrychoffin pääpanimomestari Tapio Kangas-Heiska kertoo.

Oluen kehityksessä ja valmistuksessa oli mukana joukko Sinebrychoffin panimoammattilaisia. Tavallista haastavammasta käymisprosessista ovat vastanneet panimomestari Heikki Vuokko ja juomakehittäjä Antti Vilpponen. Vuokko keksi tehdä 1819-olueen oivan loppusilauksen lisäämällä siihen omalla pihallaan kasvavaa maatiaishumalaa. Aromihumalana juhlaoluessa toimii KOFF– ja Karhu-oluista tuttu Saaz.

”Tulkoon vierre sua vastaan,
olkoon käynti aina suotuinen,
vaahto pinnallasi kuohukoon,
mallas suussasi maistukoon.
Ja kunnes kohdataan,
elämäsi jääköön käsiin panimon.”

Tapio Kangas-Heiska herätteli hiivaa myös sanoittamallaan panimolaululla.

Lähde ja kuva: Sinebrychoffin tiedote