25-vuotias Plevna on Pirkanmaan olutkulttuurin helmi

Plevna ja sen yhteydessä toimiva Koskipanimo ovat vakiinnuttaneet paikkansa tamperelaisten juhla- ja olohuoneena. Finlaysonin kutomon historiallisiin tiloihin 31.10.1994 avattu panimoravintola oli ensimmäisiä Suomessa.

Timo Tähtinen, Marika Tähtinen-Hakala ja Sam Viitaniemi tarttuivat nousevaan trendiin ja perustivat Turun Uuden Apteekin ja Helsingin Kappelin vanavedessä panimoravintolan keskelle Tammerkosken teollisuusmaisemaa. Mm. Sinebrychoffin Portterin ja Aura-oluiden kehittelyssä ansioitunut ylipanimomestari Boris Orlo ja oppipoikansa, nykyinen panimomestari ja panimon toimitusjohtaja Viitaniemi kehittivät panimon ensimmäiset tuotteet, Plevnan Vaalean ja Tumman myyntiin ravintolaan, jossa asiakkaat ottivat ne heti omikseen. Myös tsekkiläiseen ja saksalaiseen kulttuuriin pohjaava olutkellarimiljöö oli oikea valinta. Keski-eurooppalainen tunnelma, osaava ja ystävällinen palvelu sekä edukseen erottuva ruoka- ja juomatarjonta upposivat asiakaskuntaan ja Suomen Olutseuran ja Panimoliiton raati valitsikin Plevnan 1996 vuoden olutravintolaksi.

Ravintolan ruokalista koostui eurooppalaisille oluttuville tyypillisistä annoksista tamperelaiseen makuun sovitettuna. Saksalaisten oluttupien kestosuosikit currywurst ja leberkäse maistuivat hyvin kotimaisten pannu- ja makkara-annosten rinnalla. Plevnan ja Finlaysonin alueen laajat tilat mahdollistivat myös tapahtumien järjestämisen josta esimerkkinä myös nyt 25-vuotisjuhliaan viettävä Plevnan Oktoberfest.  Valmistuessaan 1877 Plevnan rakennus oli Pohjoismaiden suurin kutomosali, johon mahtui jopa 1200 kutomokonetta. Plevna oli myös Pohjoismaiden ja silloisen Venäjän keisarikunnan ensimmäinen hehkulampuilla valaistu rakennus.

sam viitaniemi ja Marika Tähtinen Hakala Plevnasta

Viitaniemen johtama Koskipanimo on tullut tunnetuksi erityisesti perinteisten oluttyylien osaamisestaan. Pilsin ohella mm. vehnä- ja bock-oluet, märzen, imperial stout, barley wine, bitter ale, strong ale sekä vuoden oluiksi valitut Pale Ale (2002) ja Plevnan Stout (1998) ovat ilahduttaneet hyvän oluen ystäviä vuosien varrella.

Finlaysonin perinteikäs tehdasalue uudistui vuosituhannen vaihteessa, kun ensin Finnkinon elokuvateatteri ja myöhemmin Siperian liikekeskus avattiin Plevnan viereen. Plevnakin laajensi toimintaansa liittäessään Tuomiokirkonkadulla sijaitsevan Oluthuone Panimomestarin osaksi yritystä. Myös Koskipanimon keittokoko tuplaantui Helsingin Kappelista hankittujen laitteiden myötä.

Viime aikoina Plevna on edelleen kehittänyt toimintaansa. 2018 avattu ja ympäri vuoden palveleva Veranta-terassi lisäsi ravintolan asiakaspaikkoja sadalla. Panimon investointi omaan pullotuslaitteistoon sekä vuoden 2019 alkupuolella avattu pienpanimotuotteiden vähittäismyymälä ovat tuoneet Plevnan oluet pullotuotteina kaikkien saataville. Uusia palvelukonsepteja ovat myös kuluttajan mahdollisuus ostaa olutta ja siideriä mukaansa 30 litran kegitynnyreissä sekä mahdollisuus tilata pullotettuja eriä olutta tilaajan oman ilmeen mukaisella etiketillä.

Plevna juhlii 25-vuotistaivaltaan kaikille avoimissa syntymäpäiväjuhlissa torstaina 31.10.2019. Ruuan ja juoman ohella olutkansaa viihdyttää legendaarinen tamperelais-DJ Juissi vuoden 1994 soittolistoineen. Illan huipentumana Plevnan lavalla esiintyy maailmankuulu Steve ’n’ Seagulls -yhtye.

Katso Sam Viitaniemen ja Marika Tähtinen-Hakalan haastattelu vuodelta 2018 
sekä Koskipanimon Sam Viitaniemi panee eikä tislaa haastattelu

Kuva: Ville Kulmala