Rajesh Koppolu on Suomen Kotiolutmestari 2017

Saimaan Juomatehtaan järjestämän Suomen Kotiolutmestari -kilpailun voitti Rajesh Koppolu Turusta. Voittajaolut Bockrog Dunkel Bock on pehmeä ja vahva lagerolut, jonka maussa on runsaasti tukevaa maltaisuutta.

– Bockrog on teknisesti onnistunut, tuore ja laadukas pukkiolut. Maltaisuus nousee tasapainoisessa kokonaisuudessa vahvasti esille. Olut osoittaa, että myös kotipanimoissa voi syntyä maultaan ja laadultaan hyviä oluita. Oiva osoitus kotipanijan perehtyneisyydestä oluenvalmistuksen saloihin, tuomaristo kehuu.

Palkintona Koppolu pääsee valmistamaan oluen yhteistyössä Saimaan Juomatehtaan kanssa.— Lisäksi voittaja saa matkalahjakortin ja Olutliiton myöntämän osallistumisoikeuden kotioluenvalmistajien Euroopan mestaruuskisoihin.

Suomen Kotiolutmestari -kilpailun ratkaisi viisihenkinen asiantuntijaraati, johon kuuluivat Jussi Laukkanen (Saimaan Juomatehdas), Jaakko Manninen (Lappo.fi), Tuomas Markkula (Malmgårdin Panimo), Mika Mäkelä (Viking Malt) ja Tove Ruuskanen (Olutliitto).

Tuomaristo oli yllättynyt kilpailuun lähetettyjen oluiden korkeasta tasosta. Osan tuotteista voisi pienen hiomisen jälkeen laittaa suoraan kaupalliseen valmistukseen. Varsinkin osaamista vaativan lageroluiden sarjan viisi kärkiolutta saivat tuomareilta kehuja.

Lähes jokaisen uuden pienpanimon takana on kotioluen harrastaja

Suomessa on tuhansia kotioluen valmistajia, ja harrastajien määrä kasvaa kovaa vauhtia. Kotioluen tekijöillä on käytössään samat raaka-aineet kuin kaupallisilla valmistajilla ja laitekirjo ulottuu keittiökattiloista ja muoviämpäreistä kuparisiin ja teräksisiin automatisoituihin minipanimoihin.

– Kotioluttarvikkeiden myyjien arvion mukaan Suomessa on jo yli 5 000 kotioluen harrastajaa. Aktiivisten harrastajien määrä on viisinkertaistunut muutamassa vuodessa, kertoo Saimaan Juomatehtaan toimitusjohtaja Jussi Laukkanen.

Kotiolutharrastuksen yleistyminen näkyy suoraan Suomessa toimivien pienpanimoiden määrän kasvussa. Lähes jokaisen uuden ja vanhemmankin käsityöpanimon itu on lähtenyt harrastuksesta. Suomessa toimii tällä hetkellä jo runsaat 80 pienpanimoa.

Osaamistaan harrastajat voivat mittauttaa lukuisissa kotiolutkilpailuissa. Saimaan Juomatehdas tukee alan harrastusta nyt toista kertaa järjestämällään Suomen Kotiolutmestari -kilpailulla.

– Meille on tärkeää olla mukana tukemassa suomalaista olutkulttuuria, johon kotona valmistettu olut kuuluu olennaisena osana. Suomen Kotiolutmestari -kilpailun viime vuoden voittajan Harri Puhakan lähetimme Roomaan edustamaan Suomea alan harrastajien EM-kilpailuihin. Tällä hetkellä Puhakka valmistelee jo oman panimon perustamista, Laukkanen kertoo.

Suomen Kotiolutmestari -kilpailun tulokset

Parhaat lageroluet

 1. Bockrog Dunkel Bock. Rajesh Koppolu
 2. Vesihiisi, tÅ¡ekkiläinen pilsner, Juho Lepistö
 3. Viimeinen Mehikaani, Amerikan lager, Kalle Hintikka
 4. Majs eller Bajs, lager, Tom Mäntysaari
 5. Wife Chiller, American lager, Tuomo Nurminen

Parhaat alet

 1. Battle Eagle APA, Juho Lepistö
 2. Pekkolan Olut Surf Ale, Joni Hokkanen
 3. Witty Baggins, Belgian Wit, Rajesh Koppolu
 4. Botanicale, Botanic ale, Jussi Lamminpää
 5. Roisto-Risto, Ruis-IPA, Tiina Kuusisto
 6. Mullet Ale, IPA, Niko Laiso