Panimo, joka syntyi ystävyydestä, hyvästä oluesta ja video-ja tietokonepeleistä

Konalalainen 8-Bit Brewing -panimo on erinomainen osoitus siitä, miten kohtalo, yhteiset intressit ja olut voivat saada aikaan hyvinkin erikoisen tapahtumaketjun. Panimon kahden osakkaan, amerikkalaisen Jason Wolfordin ja suomalaisen Mikko Lindqvistin tarinat ovat hyvin erilaisia. Kuitenkin kohtalo sitoi ne yhteen panimon muodossa.

Portlandista Suomeen

Amerikkalainen Jason Wolford kotiutui Suomeen Portlandista Yhdysvaltain länsirannikolta joitain vuosia sitten, mutta 8-Bit Brewing on ottanut ensiaskeleensa jo kauan ennen sitä, Jasonin amerikkalaisessa autotallissa arcade-pelikoneiden keskellä. Päivätyönään Jason työskenteli olutteollisuudessa muiden piikkiin, mutta iltaisin hän kehitti autotallissaan uusia olutreseptejä. Monet nykyisistä 8-Bit Brewingin olutresepteistä ja nimistä ovat jo tuolta ajalta kotoisin, samoin kuin syvä intohimo video- ja tietokonepeleihin.—  Autotallissa tehdyt oluet täydensivätkin ystävien kanssa vietettyjä pelisessioita enemmän kuin hyvin. Jasonin autotallista tulikin niin suosittu ajanviettopaikka, että jopa Foursquare luokitteli paikan baariksi.

Jasonin olutura alkoi kauppojen oluthyllyjen täyttämisellä collegerahojen keräämiseksi. Yliopisto-opintojen aikana hän työskenteli Columbia Distributingilla ja työt juomateollisuuden parissa jatkuivat myös valmistumisen jälkeen. Yli kymmenen vuoden ura juoma-alalla sisälsi käytännössä kaikkea mahdollista baariremonteista, tapahtumien järjestämisestä ja varastotyöstä asiakaspalveluun sekä erilaisiin laiteasennuksiin. Vuosien mittaan kypsyi päätös perustaa oma panimo tai panimoravintola. Kun löytyi suomalainen vaimo, Jason nosti säästönsä, muutti rakkauden perässä Suomeen, ja päätti viedä eteenpäin unelmaansa video- ja tietokonepeliteemaisesta panimosta. Onhan Suomi on tunnettu pelihulluna maana. Päätös panimosta oli kuitenkin hyppy tuntemattomaan, koska eihän Jason puhunut edes suomea.

Olutsyntymäpäivät toivat alalle

Mikko Lindqvist on 8-Bit Brewingin suomalainen vahvistus, joka nautti ensimmäisen pienpanimo-oluensa vuonna 2010. Villin Wäinön terassilla nautitusta Malmgårdin X-portterista alkanut makumatka jatkui erilaisten pienpanimo-oluiden maistelulla ja olutkulttuuriin tutustumisella. Innostuessaan jostakin Mikolla on tapana uppoutua siihen täysillä ja niin kävi oluenkin kanssa. Samaan aikaan päivätyönään tv-tuottajana ja -toimittajana työskentelevä Mikko huomasi, että kotioluen teosta on tullut trendi ja kutsui tuottamaansa ohjelmaan vieraaksi kotipanijan ja oluentekijän keskustelemaan kotioluesta. Vieraana olleen kotipanijan tuotosta maistellessaan hän vakuuttui, että kotona voi tehdä yhtä laadukkaita oluita kuin kaupallisestikin.

Rajapyykki Mikon olutharrastuksessa oli se, kun hän kotioluesta innostuneena järjesti oluentekosyntymäpäivät kolmikymppisinään kaveriporukalleen. Porukka matkusti yhdessä tekemään olutta, jota sitten jäi pullo pyörimään Mikon asunnolle.

Kohtalo puuttuu peliin

Mikko ja Jason tapasivat sattumalta, kun Jason saapui Tori.fi:n ilmoituksen perusteella Mikon oven taakse tarkoituksenaan ostaa Mikolla myynnissä ollut puku tuleviin häihinsä. Jasonin sovittaessa pukua Mikko tarjoili Jasonille sitä syntymäpäiväjuhlissaan panemaansa olutta, jota Jason kehui vuolaasti. Viikon päästä Jasonin hakiessa samaa pukua, miehet lähtivät oluelle ja huomasivat, että he jakoivat kiinnostuksen samoihin asioihin; hyvään, helposti juotavaan olueen sekä legendaarisiin tv-sarjoihin, sarjakuviin ja sci-fi:in. Miehet istuivat oluen ääressä tovin jutellen ja ystävyys oli syntynyt. Jo kolmen kuukauden kuluttua Mikko oli vieraana Jasonin häissä.

Ystävykset ja 8-Bit Brewingin panimo-osakkaat Mikko Lidqvist ja Jason Wolford.

Yhteinen panimoprojekti

8-Bit Brewingin alkutaival oli varsin kivikkoinen. Ensin lähtivät alta jo melkein käyttöönotetut tilat Helsingin keskustasta. Jason myös huomasi nopeasti, että panimon perustaminen ei kieltä taitamattomalle ole kovinkaan helppoa. Hän pyysi Mikolta apua, joka lähtikin mukaan auttaakseen ystäväänsä ja työskennelläkseen intohimonsa, hyvän oluen parissa.

Ensin 8-Bit Brewing toimi kiertolaispanimona ja pani muutaman oluen espoolaisella Olarin Panimolla. Razident Evil Raspberry Pilsner -olutta saikin maistaa Olarin tiskillä Helsinki Beer Festival -tapahtumassa vuonna 2016 sekä samana kesänä ensi kertaa järjestetyssä Craft Beer Helsingissä.

Kesällä 2017 Mikko löysi lopulta panimolle pysyvät tilat Konalasta ja näin alkoi kuukausia kestävä remontti. Syksyllä saatiin tilattua laitteet Skotlannista ja luvatkin tulivat joulupäivänä 2017. Ensimmäinen olut uudella panimolla pantiin 7.1.2018. Molemmat muistavat edelleen sen fiiliksen, kun tätä ensimmäistä olutta mentiin heti sen valmistuttua maistamaan helsinkiläiseen Il Birrificio -ravintolaan. Siinä tuoppia juodessaan he salakuuntelivat, miten olut maistui muille ravintolan asiakkaille. Vastoinkäymisten jälkeen riemu oli suuri, kun kiitettäviä kommentteja sateli!

Jason 8-Bit Brewingin panimolla Konalassa.

Tulevaisuus

8-Bit Brewing on nyt toiminut panimona vajaa vuoden operoiden 1000-litraisella laitteistolla. Vuosituotanto on noin 45— 000 litraa tänä vuonna, mutta ensi vuonna se pyritään nostamaan noin 70— 000 litraan.

Mikko ja Jason pyörittävät panimoa kahden, toki ystävien ja puolisoiden avustuksella, Jasonin toimiessa pääsääntöisesti oluentekijänä ja Mikon hoitaessa muuta panimotoimintaa.—  Oluita he suunnittelevat yhdessä ja onhan Jasonilla takataskussa kaikki Portlandin aikaiset kotiolutreseptitkin. Oluiden visuaalinen ilme mukailee vanhojen video- ja tietokonepelien maailmaa, joka on olennainen osa panimon visiota.

Molemmille on tärkeää töiden lisäksi hengailla yhdessä, näin syntyvät maistuvimmat uudet oluet ja parhaat ideat. Kummatkin pitävät tyypillisten amerikkalaisten käsityöläisoluiden moderneista versioista, joissa on sekä makua että hienovaraisuutta – 8 Bit Brewingin hedelmäoluetkin maistuvat ensin oluelle ja sitten vasta hedelmälle. Juotavuus on tärkeä osa olutta, sitä pitää voida juoda montakin tuoppia.

Sekä Mikon että Jasonin mielestä parasta oluentekemissä on uusien elämysten tuottaminen oluenystäville. Monesti ihmiset voivat arastella vaikka kamomillalla maustettua olutta, mutta kun saa oluenjuojan vakuutettua maistamaan, niin on mittaamattoman arvokasta nähdä miten toinen ihminen hymyilee onnellisena uudesta elämyksestä.

8-Bit Brewingin tulevaisuus näyttää nyt jännittävältä uuden Taproomin avautuessa marraskuussa. Jasonilla on jo Amerikassa asuessaan ollut haave oman panimoravintolan perustamisesta ja sattumalta myös Mikko on unelmoinut joskus omasta ravintolasta työskennellessään aikaisemmin ovimiehenä ja DJ:nä. Molemmat panimon osakkaat haluavat tuoda oluensa lähelle kuluttajaa ja tätä tällä viikolla ravintola Lönkan yhteyteen avattava 8-Bit Brewing Tap Room toteuttaa. Jason on aina halunnut paikan, missä pitää tastingeja ja puhua oluesta, Mikko taas odottaa, että oluiden ystävät saavat nauttia panimon tuotteista mahdollisimman tuoreina.