Alkon käsityöoluissa helmet ovat harvassa

Uusi Alkon käsityöoluiden kattaus saapuu myymälöihin maanantaina 5. helmikuuta.

Alkon valikoimia on perinteisesti rikastettu helmikuussa pientuottajien oluilla. Tänä vuonna uusia käsityöoluita on tilattu kertaerä kaikkiaan 22 kotimaiselta panimolta, yksi jokaiselta.

Vaikka valikoima on nyt laajempi kuin koskaan ja kattaa noin joka neljännen suomalaisen pienpanimon, maantieteellisesti pohjoisin panimo sijaitsee Kuopiossa, jolloin esimerkiksi valtaosa Pohjanmaasta, Kainuu ja Lappi jäävät kokonaan ilman edustusta.

Se on sääli.

TUOTTEET SINÄNSÄ edustavat laajasti eri oluttyylejä, mutta kokonaisuudessaan valikoima jättää toivomisen varaa. Tasavahvaa ja laadukasta suorittamista, jossa varsinaiset helmet ovat harvassa. Lehdistölle järjestetyssä tastingissa monissa oluissa oli havaittavissa myös pieniä käymisvirheitä.

Aihetta riemunkiljahduksiin ei liiemmin ole, ja keskimäärin 14,20 euron litrahinta on koko kattauksen tasoon nähden liian kova.

TASAISESTA JOUKOSTA erottui kolme olutta ylitse muiden. Beer Hunter’sin Hermansson Barley Wine, Panimoyhtiö Tujun Export Stout N:o 2 ja Rocking Bear Brewingin Tuorsniemi Bitter Ale nousivat omassa listauksessani kärkipaikoille.

Jos lisäksi jaettaisiin palkinto parhaasta etiketistä, se menisi heittämällä Radbrew’n Don of Wasteland Saisonille.

Hermansson Barley Wine on luonnonkorkilla suljettuun samppanjapulloon pakattu täydellisyyttä hipova nautiskeluolut (15,15 €). Makea, siirappinen tuoksu johdattaa kohtalaisen hapokkaaseen ja lämmittävään suutuntumaan. Mausta löytyy kypsää hedelmäisyyttä, lääkeyrttejä, kevyttä paahteisuutta, toffeemaista makeutta ja runsaasti humalankatkeroa. Pitkä jälkimaku hyväilee suuta.

Panimoyhtiö Tujun Export Stout N:o 2 (5,04 €) on tyylinsä mukaisesti erittäin täyteläinen ja runsas imperial stout. Tuoksun paahteisuus ja tumma suklaisuus jatkuvat makuprofiilissa, johon tulee lisäksi rusinaisia, marjaisia, lakritsaisia ja ruisleipämäisiä aromeja. Pitkässä jälkimaussa on reilusti viipyilevää humalankatkeroa.

Tuorsniemi Bitter Ale (4,98 €) puolestaan on kunnianosoitus brittityyliselle bitterille ja tyyliltään lähinnä Strong Bitter jo korkeahkon alkoholipitoisuutensa (6,0 %) takia. Alkon järjestämässä tastingissä olut jakoi voimakkaasti mielipiteitä, ja moittipa joku sitä jopa täysin turhaksi tekeleeksi. Omasta mielestäni kuitenkin kyseessä on varsin mielenkiintoinen tulkinta yhdestä suosikkityylistäni, vaikkakin jäin kaipaamaan hieman runsaampaa jälkimakua. Muuten tasapainoinen ja kunniakas tribuutti englantilaiselle olutkulttuurille.

Teksti ja kuvat Peter Tammenheimo