ALKOn valikoimista: Abavas Premium Brut

Abavas Premium Brut

Mistä: ALKOsta, 0,375L, 8,5%, 6,78€

Mikä: Latvialainen korkealaatuinen artesaanisiideri—  –

Kenelle: viiniharrastajalle, joka kiinnostuu myös siidereistä

Abavas – panimo sijaitsee Latviassa, Abava-joen läheisyydessä. Kyseessä on latvialaispariskunnan kunnianhimoinen artesaanipanimo, jossa valmistetaan siiderin lisäksi myös viiniä ja likööreitä. Baltian maat ovatkin yhä enemmän kunnostautuneet käsityömenetelmin valmistettujen siiderien tekemisessä.

Abavasin siiderit ovat—  korkealaatuisia. Ne valmistetaan latvialaisista omenoista: ja tällä kertaa lajikkeella on väliä: siideriomenalajikkeet (neljä erilaista) valitaan tarkoin. Käyminen tapahtuu viileässä ja kestää pitkään – 8 kuukautta – pitkän käymisajan mahdollistaa sokerin lisäys ja täysin kuivaksi käyttäminen. Näin ollaan saavutettu myös runsas alkoholi. Kyseessä ei—  ole aito siideri, koska valmistukseen on myös käytetty hieman vettä.

Abvasin brutissa on melko mieto omenan tuoksu. Maku on rutikuiva ja hyvin tasapainoinen: kirpsakkaa happamutta tasapainoittaa runsaan alkoholin tuoma täyteläisyys. Siiderissä on miellyttävä, shampanjamainen pieni kupla.—  Alkon makukuvauksen keltaomenaisuutta en löydä ollenkaan: mielestäni jälkimaussa tulee aivan selvä viheromenaisuus: Granny Smith kerrassaan.

Abavas Premiun Brut on hintansa arvoinen siideri.—  Oma mieltymykseni on enemmän rustiikkisissa ja perinteisissä navettasiidereissä – mutta tätä siideriä on ilo juoda. Valmistin—  tässä siiderissä—  taimenta ja tarjosin Abavasia myös ruokajuomaksi. Toimi erinomaisesti.

Abavas Premium Brut on myös palkittu siideri: Pomme d’Or Prix palkinto tuli viime vuoden maaliskuussa.

https://www.abavas.lv/

– Ingrid Viertola