Alumiinipula pistää Fat Lizardin tölkit uusiksi

Fat Lizard -panimo joutuu luopumaan täysin aukeavasta topless-tölkistä Espoolaiselle Fat Lizard -panimolle tunnusomaiset, täysin aukeavat 360°-tölkkikannet vaihdetaan kesän 2022 aikana englantilaisen Crown-tehtaan standardikansiin globaalista alumiinipulasta johtuen.

Fat Lizard Brewing Co. on pakannut juomansa kokonaan aukeaviin 360 End® -tölkkeihin vuodesta 2017. Panimo nimesi tölkkinsä topless-tölkeiksi, ja epätavallinen kansiratkaisu herätti kuluttajien keskuudessa innostunutta huomiota. Englantilainen pakkausvalmistaja Crown Holdings Inc. ilmoitti keväällä 2022 lopettavansa kyseisten kansien valmistuksen toistaiseksi.

Crownin mukaan kansien tuotanto lopetetaan globaalin alumiinipulan myötä, ja yhtiö on päättänyt lakkauttaa marginaalisten tuoteryhmien valmistamisen. Ratkaisu on näillä näkymin väliaikainen, ja mahdollisuutta 360°-kansien jälleentuotantoon tarkastellaan vuoden 2023 aikana.

Fat Lizardin syyt erikoiseen 360°-kansivalintaan eivät alunperin liittyneet pelkästään markkinoilla erottumiseen vaan käytännön seikkoihin ja kuluttajien juomakokemuksen monipuolistamiseen. Vastaavaa 360°-kansiratkaisua ovat käyttäneet Fat Lizardin lisäksi ainakin englantilainen The London Beer Factory ja norjalainen Amundsen Bryggeri.

– Nautiskeluun tarkoitettu laadukas olut on hyvä tarjoilla aina lasiin, jotta juoman aromit avautuvat ja tuoksu tekee juomiskokemuksesta kokonaisemman. Jos lasia ei ole saatavilla, täysin aukeava 360°-kansi vapauttaa oluen aromit kuten lasissa, kertoo panimon luova johtaja Topi Kairenius.

– Standardikanteen vaihtaminen ei tietenkään muuta juoman laatua tai muita ominaisuuksia, mutta melkeinpä vaatii sitten lasin tölkin rinnalle. Jos siis mennään nautinto edellä, Kairenius jatkaa.

Siirtyminen standardikansiin on alkanut kesäkuun viimeisen viikon tölkityksissä, ja kauppojen hyllyissä vaihdos alkaa näkyä heinäkuun aikana. Kansimuutos vaikuttaa Fat Lizardilla sekä oluttölkkeihin että alkoholittomiin Hopply-virvoitusjuomiin.


Fat Lizard Brewing Co. on vuonna 2015 toimintansa aloittanut Espoon ensimmäinen kaupallinen panimo, joka on erikoistunut amerikkalaistyylisiin käsityöoluihin. Juomabrändin alle kuuluu myös 2018 perustettu ravintolaketju Fat Lizard, jolla on toimipaikat Espoon Otaniemessä, Helsingin keskustassa ja Herttoniemessä.

Lähde:Fat Lizard tiedote