Ant Brew ja Lahden kaupunki lanseeraavat oluen

Kiertotalouden edelläkävijäkaupungissa Lahdessa hyödynnetään uusissa teemaoluissa villiyrttejä, hävikkiruokaa ja jopa hanhenkakkaa.

Pienpanimo Ant Brewn kanssa kehitetty Wasted potential -olutsarja tulee myyntiin porrastetusti alkaen kesäkuun puolivälistä. Yhteistyö juhlistaa Lahtea vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupunkina ja jakaa tärkeää viestiä kiertotaloudesta. Tällä hetkellä 99 % lahtelaisissa kotitalouksissa syntyneestä jätteestä hyödynnetään uudelleen.

oluita

 

Wasted potential -olutsarjassa hyödynnetään villi- ja kaupunkiyrttejä, ruokahävikkiin muutoin joutuvia leipiä, marjoja ja hedelmiä, sekä hanhenkakkaa. Hanhioluen maltaat savustetaan hanhen tuotoksin, jotka on kerätty Vesijärven rannoilta. Näin syntyy 8–10 % vahvuinen Imperial Stout. Lähestulkoon kaikki luonnon jäte on kierrätettävissä hyötykäyttöön.

”Kestävä tulevaisuus vaatii tehokasta resurssien hyödyntämistä ja oivaltavaa kierrättämistä. Vaikka suhtaudumme vakavasti ympäristöön ja kiertotalouteen, on meille tärkeää viestiä niistä mielenkiintoisella ja Lahden näköisellä tavalla pieni pilke silmäkulmassa. Useamman panimon kotikaupunkina mikäpä olisi parempi tapa juhlistaa pian alkavaa kesäkautta kuin yhteistyössä paikallisten kanssa suunnitellut oluet. Näissä tölkeissä maistuu mahdollisuus, jota ei hukattu””, kertoo ympäristöpääkaupunkiprojektin viestintäpäällikkö Saara Piispanen.

”Olutsarja on meidän tapamme kertoa oluen ystäville kiertotaloudesta ja nostaa esiin teemoja, kuten ruokahävikin pienentämistä, jätteiden hyötykäyttöä, kaupunkiviljelyä sekä lähi- ja villiruokaa. Yhteistyö Lahden kanssa on ollut hyvin mielenkiintoinen, sillä kehitämme jatkuvasti tapoja hyödyntää erilaisia raaka-aineita oluiden valmistuksessa ja emme kavahda ’ei niin perinteisenä pidettyjä ratkaisuja’ ”, taustoittaa Kari Puttonen Ant Brewsta.

Ensimmäisenä sarjan oluista julkistetaan wit-tyylinen olut, jonka inspiraationa on jätteetön kiertotalous ja ruokahävikki. Oluen valmistuksessa käytetään paikallisen K-Citymarket Paavolan appelsiinimehun tuorepuristuspisteen kuorijätettä sekä tukkurilta saatavaa parasta ennen -päivämäärän ylittänyttä granaattiomena- ja viikunapyrettä. Oluiden valmistamiseen käytetään paikallisen Viking Maltin maltaita.

Olutsarja tulee myyntiin valittuihin K-ryhmän kauppoihin sekä Ant Brewn panimoravintolaan. Osaa tuotteista myydään myös valituissa tapahtumissa.

Lähde ja kuva: Ant Brew