Arden arviot: Alkuvuoden oluet 2024

Lahjomaton olutarvioijamme, Arde arvioi -blogin Ari Juntunen katsasti alkuvuoden oluet.

Bulgaria, Sofia: Sofia Electric CoolHead Too Much Work For A Drinking Man

7,4 % ***½

Globaali pienpanimobuumi on levinnyt Bulgarian kaltaisiin viinimaihinkin. Suomeen sieltä ei ole taidettu saada muita kuin Sofia Electricin oluita, mutta se lieneekin Bulgarian kärkituottaja. Pohjoishelsinkiläinen CoolHead on käynyt Balkanilla tekemässä sofialaisten kanssa sameaa IPAa. Keittohumaliksi on valittu Amerikasta Chinook ja Idaho 7, Etelämeren aromeja saadaan Nectaronista, Rakausta ja Vic Secretistä. Hyvännäköinen olut tuoksuu raikkaasti mangolta ja ananakselta. Maussa raikkaus hieman laimenee, mutta jatkaa samalla trooppisella linjalla. Greippisiä sitrusvivahteita tulee mukaan kuivaan runkoon, juotavuus pysyy hyvänä. Jälkimaussa ei juuri potkua, 35 IBUa ei paljoa tällaisessa mehusekoituksessa tunnu.

Englanti, Cheltenham: DEYA Stop Making Sense

6,2 % ***

Cotswoldsin kukkuloiden länsipuolella sijaitseva Cheltenham on ehkä tunnetuin Stones-kitaristi Brian Jonesin kotikaupunkina, mutta myös saarivaltion craft-tuottajien kärkeen kuuluva DEYA kerää paikkakunnalle mainetta. Samean IPAn nimi on lainattu Jonathan Demmen Talking Heads -konserttileffasta, ja aromejakin haetaan Atlantin takaa Mosaicista ja Stratasta. Uusiseelantilainen Motueka tuo eksoottisempaa tukea. Kuulaan kaunis samea olut ei tuoksu napalmilta, mutta bensiiniltä ja herukanlehdiltä kuitenkin. Maussa raikkaus kääntyy hieman liimaiseksi, mutta trooppinen hedelmäisyys säilyy silti hallitsevana. Mukavan täyteläistä tyhjään jälkimakuun asti.

Englanti, Keighley: Timothy Taylor’s Golden Best, cask ale

3,5 % ****

Yorkshiren Timothy Taylor -panimon bitter Landlord on kivikova brittiklassikko. Panimolta löytyy tietysti muitakin oluita, mutta nyt tarkasteltavana on Golden Best, joka ei ole golden ale eikä best bitter. Tyylisuunta on harvinainen vaalea mild ale ja siis erittäin vähän alkoholia sisältävältä laidalta. Kirkkaan oluen väri on kultaisen ja meripihkaisen väliltä. Tuoksussa runsaasti pähkinäisiä aromeja maltaisuuden ohella. Erittäin pehmeää, hyvin säästeliäästi hiilihappoa, pähkinää tosiaan, keksisyyttä. Kuiva kokonaisuus, maksimaalinen juotavuus. Oikeaoppisesti katkeruutta ei juuri ollenkaan. Monipuolinen ja nautinnollinen tuote.

Englanti, Manchester: Sureshot Common Space Welcome To The Ogg World

6,7 % ***

Muun muassa Marblessa ja Cloudwaterissa vaikuttanut manchesteriläinen craft-veteraani James Campbell on tuottanut vuodesta 2022 oluitaan omassa Sureshot-panimossa, jonka nimi viittaa Beastie Boys -kappaleeseen. Kirkkaassa länsirannikon IPAssa kumppaneina ovat kalifornialainen panimo Common Space ja kanadalainen näyttelijä Steven Ogg. Monikansallisen sekoituksen kruunaavat oluen uusiseelantilaiset humalat NZ Cascade, Riwaka ja Nelson Sauvin. Nykyään sitrushedelmäisyys usein unohdetaan west coast -versioista, mutta tässä sitä on ilahduttavasti pihkaisuuden ja maltaisuuden rinnalla. Trooppisemmat hedelmävivahteet tulevat lievällä viiveellä mukaan, mutta katkeruuteen ei ole panostettu.

Espanja, Barcelona: Garage North Park Epilogue: Hypernova

7,2 % ****

Vuonna 2015 perustettu Garage on nykyään ehkä maineikkain tuottaja Barcelonan eloisassa craft-tarjonnassa. Vuonna 2016 San Diegossa aloittanut North Park Beer Company ei ole sekään kuulu kalkkunoistaan. Yhdessä on synnytetty Garagen historian raskaimmalla kädellä humaloitu kirkas west coast IPA. Mausteina on erilaisissa muodoissa Citraa, Simcoeta, Mosaicia ja Nelson Sauvinia. Erittäin raikkaassa oluessa sekoittuvat karviaismarjan, herukan ja sitrushedelmien kaltaiset maut täyteläisen harmonisesti. Jälkimaussa on katkeruuttakin, vaikka tätä osa-aluetta olisi pitänyt painottaa enemmän. Kuivaa ja erinomaisen miellyttävää olutta.

Hollanti, Groningen: Folkingebrew Under The Sea

7,0 % ***½

Pohjoishollantilainen Folkingebrew on omaa panimoa suunnitteleva kiertolainen, jonka oluita on jo Suomessakin nähty. Alankomaathan saattavat jäädä patojen murtuessa meren alle, joten ehkä oluen nimellä fiilistellään sitä etupeltoon. NEIPAn humalina Cascade, Strata, Citra, El Dorado ja Talus. Erittäin sameassa vaaleassa oluessa on tasapainoisesti appelsiinia ja ananasta, kirpeyttäkin löytyy. Runko pysyy kuivana, maltaisuus ei ole täysin pois häivytettyä, tässä on jopa katkeruuttakin jälkimaussa. Oikein miellyttävää ja hieman persoonallisuuttakin mukana.

Hollanti, Breda: Frontaal Andreas Tripel

8,5 % ***

Noin 40 henkilöä työllistävä Frontaal ei ole enää mikään pieni tekijä Etelä-Hollannissa. Suurin osa oluista edustaa moderneja tyylejä, mutta repertuaarissa on klassisempaakin otetta. Trappisti-tripelissä on vehnää, kauraa ja Perle-humalaa. Kirkas vaaleankeltainen ulkonäkö. Raikkaasti estereiden aromeja ja hedelmäisyyttä. Hedelmäisyys hallitsee, käymisaromit maussa mukana varsin heikosti, samoin mausteisuus on erittäin lievää. Tyylin klassikkojen pippurisuutta ei ole mukana. Puhdaspiirteinen suoritus, mutta hieman varovainen tulkinta, persoonallisempi ja monimuotoisempi olut voisi olla.

Kanada, Inglewood (ON): Badlands Pedestal (Luminosa)

6,5 % ***

Toronton lähistön maatilalla vuodesta 2017 toimineelta IPA-tehtaalta uutta tuotantoa. Pedestal-oluesta on ainakin 25 erilaista versiota, jokaisessa vain yhtä humalaa. Kokeillussa yksilössä Luminosaa, joka on amerikkalainen Stratan sukulaishumala. Vaaleankeltaisessa sameassa oluessa on voimakkaasti ananaksen ja hunajamelonin aromeja. Mehuisa ja makeahko maku, trooppiset vivahteet ovat täysin dominoivia, esimerkiksi passionia ja limeä. Runko on riittävän tukeva, maltaisuus häilyy harsomaisesti taustalla. Pihkaisuutta ja katkeruutta ei löydy. Eipä kovin moniulotteinen lopputulos, mutta puhtautta ja raikkautta on.

Puola, Varsova: Funky Fluid Phantasmagoria

6,4 % ***

Phantasm on uusiseelantilaisesta Marlborough Sauvignon Blanc -rypäleen jätteistä jauhettu pulveri, jota leivotaan humalapelletteihin mukaan. Taianomaisesti se tiettävästi tuottaa intensiivistä mehuaromia sumukaljoihin. Maailmalla kuuluu riehuvan oikein Phantasm-kuume. Puolalaisessa esimerkissä pulveria on sekoitettu Citran, Mosaicin ja Simcoen kanssa. Lisämausteina on Nelson Sauvinia ja Hallertau Blancia sellaisenaan. Sameassa oluessa on ananastuoksua. Varsin raikkaassa maussa on appelsiinia ja klementiiniä, kuivahko runko. Ei kovin täyteläinen. Phantasm ehkä tuo lisäulottuvuutta mehuisuuteen, mutta samalla se tuntuu hieman ohentavan runkoa. Katkeruutta ei tässä oluessa ole.

Ranska, Mauguio: Fauve Bouton d’Or

6,5 % *½

Pariisilaisena brewpubina aloittanut Fauve Craft Bière on sittemmin laajentanut toimintaansa perustamalla panimon Etelä-Ranskaan lähelle Montpellieriä. Kultanappi on ”juicy” IPA, ja valmistajan mukaan juicy on kirkkaampi kuin hazy IPA. Varsin lievästi samealta tämä näyttääkin, humalina ovat amerikkalaiset Azacca, Citra ja Simcoe. Ruskeahkon oluen tuoksu on melko neutraalin hedelmäinen, mutta puhdas. Maussa puolestaan on tunkkaisuutta, ei ollenkaan raikkautta. Voisi olla jonkinlaista mausteisuutta, mutta mainituista humalista ei tällaista yleensä muodostu. Ehkä ei ollut tarkoitetussa kunnossaan, mutta kovin vaisu ja keskinkertainen vaikutelma oluesta jäi.

Ruotsi, Landvetter: Dugges Verdant Off The Lip

8,0 % ****

Mikael Dugge Engström on luotsannut Dugges Bryggeriä vuodesta 2005 Ruotsin länsirannikolla, viime vuodet lentokenttäkylä Landvetterissä. Nyt vieraaksi on saatu Cornwallin craft-kuuluisuus Verdant ja vahvaan IPAan on yhdessä heitetty Citraa, El Doradoa ja Galaxya. Sameaa paksua nestettä, sitrushedelmäisyys hallitsee tuoksua. Mehuisuutta on nektarimaisuuteen asti, mutta oikein kuivana olut pysyy. Puhdasta ja raikasta, kevyt peräkärrykin on kytketty. Tasapainoa on täyteläisesti ja juotavuus erinomainen, sesongin parasta jälkeä.

Saksa, Hallstadt: Eichhorn Pils

5,0 % ***½

Aivan Frankenin olutpääkaupungin kupeessa sijaitsevalla Hallstadtilla on synkkä historia; noitavainoja, ruttoja ja useampi armeija on sen tuhonnut. 30-vuotisessa sodassa asialla ilmeisesti suomalaisiakin. Olutta on Eichhorn tehnyt Hallstadtissa vuodesta 1870. Hämäävästi hieman vanhempi Eichhorn-panimo toimii Forchheimissa Bambergin eteläpuolella. Pils on kirkasta ja kultaista, tuoksu on voimakkaan maltainen. Hyvin täyteläinen maltainen maku, voisi olla hellesiäkin, maku on lähes paksua. Loppua kohti maku muuttuu kuivemmaksi, mutta ei tarpeeksi katkeraksi. Erittäin miellyttävää olutta, mutta ei täysin tyylinmukaista.

Saksa, Viereth-Trunstadt: Kundmüller Weiherer Rolator

8.8 % ****

Aivan Bambergin vieressä on Kundmüllerinkin panimo, jolta on saatu Suomeen vahvaa doppelbockia. Kyseessä on Roland Kundmüllerin 50-vuotisjuhlaolut. Olut on kuivahumaloitu Spalter Selectillä, siis hätkähdyttävää vääräuskoisuutta frankenilaiselta toimijalta. Olut on sameaa ja keskiruskeaa. Tuoksua on rutkasti, se on intensiivisen maltainen. Pehmeän täyteläisessä maussa maltaisuus tietysti hallitsee, mutta kevyttä hedelmäisyyttä on rinnalla. Lievää katkeruuttakin jälkimaussa. Ei kuivahumalointi ainakaan huononna lopputulosta, vaikutelma on hyvin tyylinmukainen ja olut maistuu erinomaiselta.

Saksa, Bamberg: Spezial Rauchbier Bock

6,7 % ****

Bambergin Spezial-panimolla on hieman paradoksaalisesti niin tavanomainen nimi, että se ei ehkä ole saanut aivan ansaitsemaansa mainetta suuremman yleisön keskuudessa. Alan harrastajien keskuudessa Spezialilla on tietysti legendaarista karismaa. Savuoluissa Schlenkerlan brändi on ylivoimainen, mutta Spezialin hillitymmät rauchit ovat sitäkin tyylikkäämpiä. Tätä bock-variaatiota eivät ehkä kaikki kuvailisi hillityksi, sillä kirkkaassa punaruskeassa oluessa on erittäin savuinen aromi. Maussakin on tervaisuutta, erittäin täyteläisesti, pehmeästi ja kuivasti. Pähkinäisyyttäkin leviää sekaan. Tasapainoa ja monimuotoisuutta, herkullista.

Saksa, Bamberg: Spezial Ungespundet

4,9 % ****½

Tähän arviointijaksoon osui poikkeuksellisen monta Bambergin ja sen lähiseudun oluita. Niiden laatu kohoaa niin selvästi yleistason yläpuolelle, että niitä ei voinut ohittaa tässä katsauksessa. Setin huikeana huippuna on tämä Spezialin suodattamaton vaalea lager. Taitaa olla ensimmäinen kerta, kun tällä palstalla on samalta panimolta kaksi olutta. Utuisesta juomasta kohoaa maltaista aromia lähes päihdyttävästi. Vähäisestä alkoholipitoisuudesta huolimatta pehmeä matalahiilihappoinen maku on varsin täyteläinen. Hedelmäisyys, yrttisyys ja ruohoisuus sävyttävät kokonaisuutta, joka päättyy yllättävän rapeaan katkeruuteen. Tällä hetkellä Spezialin tulkinta vaikuttaa vielä paremmalta kuin naapuripanimo Mahr’sin maineikas U. Ei oluelle viittä tähteä voi antaa, mutta tässä kiusaus on lähes vastustamaton.

Saksa, Schonungen: Ulrich Martin Pilsner

4,9 % ***

Kauden toinen frankenilainen pils tulee hieman kauempaa Bambergista, läheltä Schweinfurtin kaupunkia. Ulrich Martin elvytti siellä 2008 pitkään kiinni olleen Weinig/Gehling -panimon. Martinin pilsissä on vain 20 IBUa katkeruutta. Pehmeää ja maltaista, kuivahko kokonaisuus, mutta täyteläisyyttäkin löytyy. Tämäkin on ehkä lähempänä baijerilaista hellesiä kuin pilsneriä. Katkeruutta on kevyesti, mutta kuitenkin tuntuvammin kuin IBU-lukema antoi odottaa. Ehkä Eichhornin pils miellytti kuitenkin enemmän.

Skotlanti, Alloa: Williams Bros Juicy Joker

5,0 % **½

Williams-veljesten skottipanimolla on tarjonnassaan Joker-niminen kirkas sessio-IPA. Tässä käsillä sitten mehuinen versio, johon on sekoitettu viittä humalaa. Chinook, Citra, Mosaic, Galaxy, El Dorado. Sameassa oluessa ei ole kuulasta vaaleaa mehuista kauneutta, enemmän ulkonäkö tuo mieleen länsivenäläisen rospuuttorapakon. Muuten olut on kyllä kohtuullisessa kunnossa, sitrusaromit ovat tuoksussa voimissaan. Maussa on enemmän trooppisten hedelmien kaltaisia vivahteita, mutta katkeraa takapurentaa ei löydy. Liian ohut kokonaisuus, vaikka perusasiat kunnossa.

Tanska, Kastrup: Amager Bådin World’s Best

11,0 % *

Kööpenhaminan lentokentän kupeessa toimiva Amager on saanut kumppanikseen pohjoisen Bodøstä Bådin-panimon. Vahvaan stoutiin on haettu inspiraatiota samalta suunnalta, kyseessä on olutmukaelma ”maailman parhaasta” Kvæfjord-kakusta, joka on peräisin Harstadista. Lisäainelistan maitokiisseli, kermavaahto, manteli ja marenki vetää kuivien oluiden ystävän hiljaiseksi. Musta olut tuoksu vaniljalle ja marmeladille. Maku on sokerinen, siirappinen, imelä, suklaakastikkeinen. Ehkä voisi toimia jäätelökastikkeena. Leivonnaisstoutina ehkä hyvinkin tyylinmukainen, mutta maistuu ällöttävälle.

Unkari, Budapest: Mad Scientist Liquid Cocaine

10,5 % **

Budapestista on saapunut provokatiivisesti nimetty vahva IPA hämmentämään sukulaiskansan tiukkapipoja. Valmistaja lupaa, että tämän oluen juojan ei tarvitse pelätä passion-hedelmän ja punaherukan aromeja. Katkeropitoisuus on 120 IBUa. Ei tämä NEIPAisen samealta näytäkään, vain lievää utua havaittavissa. Tuoksu on melkoisen neutraali. Maku on täyteläisen makea, hedelmäisyyttäkin löytyy. Mutta ei pehmeyttä, karkeaan kokonaisuuteen liittyy myös alkoholin poltetta. Kuivuu hieman edetessään, mutta luvattua katkeruutta ei jälkimausta löydy. Pettymyshän tämä oli.

USA, Anaheim (CA): Bottle Logic Pure Project A Quad IPA? In This Economy?!

12,0 % ***½

Kun mikään ei riitä. Tripla-IPAt eivät enää ole vahvimpia IPA-oluita, yhä useammalla panimolla on tarjolla nelois-IPAa, QIPAa, quadruple IPAa. Kalifornialaiset Anaheimin Bottle Logic ja San Diegon Pure Project ovat pakanneet quadinsa täyteen Citraa, Strataa ja Nectaronia. Sameahkossa oluessa on silti suhteellisen laimea tuoksu. Maku on puolestaan hyvin mehuinen ja täyteläinen, ananaksen, melonin ja limen vivahteita. Vahvuus tulee kyllä ilmeiseksi, mutta ei alkoholisena makuna. Hämmästyttävän kuiva kokonaisuus, jopa juotavuus on saatu kohtuullisen hyväksi. Katkeruutta sentään ei ole saatu mukaan erityisemmin. Ei tavoita parhaiden IPA-tyylisten oluiden kuohkeutta tai monimuotoisuutta, mutta oikein miellyttävää.

USA, New City (NY): District .96 Photo Bomb

8,0 % ***

Tämä panimo sijaitsee siis todellakin New Yorkin New Cityssä eikä varsinaisesti New York Cityssä. New City on pieni yhteisö Hudsonin pohjoisemmalla länsirannalla ennen kuin länsiranta muuttuu New Jerseyksi. Panimo kutsuu oluttaan Northeast DIPAksi saaden siis NEDIPAn maantieteellisen alueen New Englandia isommaksi. Azaccaa ja Mosaicia hyvin sameassa oluessa. Parfyyminen tuoksu kääntyy erittäin makean hedelmäiseksi mauksi, aprikoosia ja persikkaa. Kuivuu hieman loppua kohti, mutta ei katkeruuteen asti. Makeus tässä hieman häiritsee, kuivempana olisi miellyttävämpää.

USA, Murrieta (CA): Electric Rey Árbol Soul Of The World

10,0 % ***½

Kalifornialainen Electric Brewing on saanut tripla-IPAansa kumppaniksi meksikolaisen Puukuninkaan (Kuningaspuun?) Guadalajaran läheltä. Galaxy ja Idaho 7 maustavat vaaleankeltaista sameaa olutta. Ananaksen ja appelsiinin aromit työntyvät tuoksussa vastaan, mutta ei erityisen voimallisesti. Maussa on enemmän esillä trooppiset makeammat hedelmät persikka, lime ja aprikoosi. Kokonaisuus pysyy miellyttävän kuivana, juotavuus erinomaista, raikasta ja tuoretta juomaa. TIPA on uusi DIPA? Yhä useammin tulee vastaan nautinnollisia ”ylivahvoja” IPA-oluita.

USA, Idaho Springs (CO): Tommyknocker Cocoa Porter

5,7 % **½

Helsingin Iso-Roobertinkadulla on jo pitempään vaikuttanut coloradolaisen Tommyknocker-panimon nimikko-olutbaari ja ajoittain sen oluita on laajemmassakin jakelussa. Tähän porteriin on lisätty kaakaojauhetta ja hunajaa, katkeroarvo vain 18 IBU. Melkein mustan oluen tuoksu on makeasti vaniljainen ja suklainen. Yllättäen maku on huomattavasti kuivempi, todellakin kaakaoinen. Maltaisuus on hyvin mukana, runko on pehmeä ja kuohkea. Paahteisuutta on vähän, mutta kuitenkin tuntuvasti. Lisäaineita on varmaankin käytetty hillitysti, koska niiden rasitus ei kovin paljoa pääse olutta huonontamaan. Toki ilman niitä lopputulos olisi parempi.

Viro, Tartto: Pühaste Sensi Rum BA

12,5 % **½

Kaakkois-Viron laatupanimolta imperial stoutia, jota on kypsytetty jamaikalaisissa rommitynnyreissä. Lähes yönmustaa nestettä, tuoksuista erottuu kypsää luumuista hedelmäisyyttä, tupakkaa ja tummaa suklaata. Ensituntuma maussa on suhteellisen kepeä, paahteisuutta ei juuri havaittavissa. Rommin ja tammen tuntumaa on heikosti, mutta on kuitenkin. Pehmeässä juomassa on aika lailla makeutta. Ehkä olut vaatisi pidempää kypsytystä, kovin monimuotoista tämä ei ole. Hedelmäisyys on eniten esillä loppuun asti.

Katso lisää:

Arden arviot: Loppusyksy 2023