mainos

Suomalaista olutta ulkomaille viiden pienpanimon voimin

Viisi suomalaista panimoa esitteli oluitaan Barcelona Beer Festivalilla Espanjassa. Olutposti tapasi vastikään festivaaleilta palanneen oluentekijä Olavi Mension.

Miten kutsu Barcelonaan tuli?

– Tapasin DrinkTech messuilla Munchenissä Barcelona Beer Festivalin järjestäjän ja hän kuuli suomalaisten oluiden olevan hänelle täysin entuudestaan tuntemattomia. Kerroin, että täällä kyllä tehdään huippuoluita ja hehkutin, että me ollaan seuraava niinsanottu ”trendi” olutmaa. Kerroin hänelle myös HOP!:sta (HOP! Artisan Brewery Weekend) jonka järjestämme ja hän kysyi minulta haluanko alkaa festivaaliyhteistyöhön. Hän pyysi minua kokoamaan ryhmän mielenkiintoisia suomalaisia oluentekijöitä ja tulla Barcelonaan esittelemään käsityöläisoluitamme. Sanoin samantien, että todellakin tullaan ja siitä lähtien aloitimme kiivaan sähköpostivaihdon, minkä seurauksena lähdimme maaliskuun lopulla Barcelonaan. Kyselin jo Hop! festareiden aikaan ketkä haluaisivat lähteä ja saimme kasaan varsin mielenkiintoisen porukan. Tiimimme muodostivat UG Brewery, 8 – bit, CoolHead, Humalove, ja Kallio Brewery. Humaloven Tero Forsberg ehdotti ständillemme nimeksi Craft Beer Perkelettä (!) ja paletti oli valmis.

Miten teidät otettiin vastaan?

-Koska olimme kutsuttuja festivaaleille, olimme muiden maiden festivaalijärjestäjien kanssa samalla viivalla. Naapuritiskimme olivat Quebec ja Moskova. Kutsuttujen tapahtumien järjestäjät olivat enimmäkseen itsekin panimoiden omistajia ja oluentekijöitä tai pitkään niissä hommissa olleita, joten meillä oli todella välitön fiilis keskenämme.—  Vaihdoimme ajatuksia trendeistä, festivaaleista, panimoista ja kaikesta olueen liittyvästä. Maisteltiin toistemme oluita ja kehiteltiin uusia makuyhdistelmiä. Tein festivaaleille myös Collabin Humaloven kanssa. Kun kuulimme että olimme osallistumassa, olimme niin fiiliksessä että päätimme tehdä yhdessä jotakin erikoisen hyvää ja luonteva nimi sille oli Crema Catalana paikallisen jälkiruoan mukaan. Jani Humalovelta pani sen tammikuussa UG Breweryllä ja minä keräsin mausteet 3 eri saarelta Indonesiasta: Kaneli Sulaweden Rantepaosta, Vanilja Balilta ja sitruunayrtti Selayarin saarelta. Oli hienoa nähdä katalonialaisten ilmeitä kun tulivat maistamaan herkkuaan nestemäisenä. Monet suut kirjaimellisesti loksahtivat auki. Lauantaina oli huhu jälkiruoasta jo levinnyt ja kun laitoimme viimeisen tynnyrin kiinni hanaan, jono oli valtava.

Kuvaile Barcelona Beer Festivalia verrattuna muihin käymiisi oluttapahtumiin?

-Festivaaleilla oli hauska piirre; tarjolla olevat oluet oli kirjoitettu valtavalle liitutaululle, jossa oli noin 100 olutta kerrallaan. Kun tynnyri tyhjeni, edellinen nimike pyyhittiin pois ja uusi kirjoitettiin tilalle. Samalla soitettiin kelloa ja kaikki hurrasivat ja nostivat maljojaan. Tuli jotenkin mieleen Rooman juna-aseman kiivasti vaihtuva ilmoitustaulu. Niin nopeasti oluet vaihtuivat. Varsinkin meillä.

Veitte mukananne myös sahtia. Maistuiko suomalainen perinnejuoma Espanjassa?

Halusin erityisesti ottaa tätä perinneherkkuamme mukaan Barcelonaan ja kertoa mihin olutkultuurimme perustuu. Panin erikoiserän kuivempaa sahtia, jossa oli sherrymäisiä piirteitä. Tämä herätti suuresti mielenkiintoa ja sahti loppui melkeinpä kokonaan jo perjantaina. Säästimme yhden sahdin lauantaille, jota tarjosimme suomalaisen katajanmarjaisen kylmäsavulohen kanssa.

Barcelona Beer Festival järjestettiin 16.-18. maaliskuuta

Kuva: Olavi Mensio