mainos
hartwall mainos

Unkarilaista pienpanimotaitoa – Brew Your Mind

Unkarissa pienpanimoboomi alkoi Suomea myöhemmin, mutta voi sanoa, että unkarilaiset ovat ottaneet Suomea kiinni sekä panimoiden määrässä että oluttrendeissä. Nyt Unkarissa toimii jo satoja pienpanimoita. Yksi niistä on szekszárdilainen Brew Your Mind.

-Tarinamme on hyvin tyypillinen pienpanimolle, kertoo toinen Brew Your Mindin perustajista, Oliver Himmel. Olemme olleet ystäviä Ákos Biharin kanssa ala-asteelta asti, muutimme yhdessä pienestä Szekszárdin kaupungista Budapestiin opiskelemaan insinööreiksi ja samalla saimme kipinän tehdä olutta kotona. Sitten olut vei, ja nyt olemme toimineet kiertolaispanimona vuodesta 2014.

-Kiertolaispanimona oli hauskaa, mutta olimme alusta asti päättäneet, että haluamme joskus myös oman panimon, joka nyt valmistuukin maaliskuun 2019 aikana, jatkaa Ákos Bihari. Muutimme takaisin synnyinkaupunkiimme Szekszárdiin, koska haluamme tehdä olutta nimenomaan täällä. Meille on tärkeää olla osa szekszárdilaista käsityökulttuuria, haluamme antaa kaupungillemme takaisin kaiken hyvän, mitä olemme saaneet osaksemme. Szekszád on tunnettua viiniseutua Unkarissa, ja täältä tulee paljon vientiinkin meneviä laatuviinejä, mutta mielestämme kaupungissa on myös paljon muuta, kuten oma viskitislaamo sekä kahvipaahtimo. Siksi halusimme perustaa panimomme tänne, että se olisi osa szekszádilaista juomakulttuuria, jatkaa Bihari.

Brew Your Mindin perustajat toivovatkin kaupunkinsa tulevan laajempaan tietoisuuteen myös turisteille ja näkevät erilaiset kiinnostavat juomatuottajat hyvänä väylänä tähän. -Unkarissa olemme usein hyvin ylpeitä omista tuotteistamme ja pidämme niitä niin tunnettuina, että emme aina ymmärrä markkinoida niitä. Me teemme yhteistyötä kaupungin kanssa, että osaksi myös panimon markkinoinnin voimalla voimme saada tänne enemmän turisteja, kertoo Himmel.

Brew Your Mind tekee hyvin moderneja oluita ja erikoisen tunnettuja he ovat erilaisista ”hazy IPA” -oluistaan, jotka ovat sameita, hieman greippimehumaisia ja tuoksuvan humaloituja, mutta valikoimiin kuuluu myös erilaisia stout- ja hapanoluita.

Himmelin ja Biharin oluita saa pääsääntöisesti Budapestin, Szersárdin ja Pécsin ravintoloista, mutta kerran kuussa Brew You Mind pitää Budapestissa Hop Up -nimistä pop up-kauppaa, jossa kuluttajat voivat ostaa oluita suoraan kotiin. Vientiä ei panimolla vielä ole, koska tuotantomäärät ovat niin pieniä, ettei niitä ulkomaille riitä. – Nyt oman panimomme rakentuessa, mietimme myös vientiä uudelleen. Yksi vientiongelmista on, että teemme paljon IPA-oluita, jotka tulisi juoda mahdollisimman tuoreina ja koska haluamme varmistaa, että oluenystävät saavat oluet niin laadukkaina kuin mahdollista, niin keskitymme ensin kotimaan markkinoille, jossa laadun varmistaminen on helpompaa, kertoo Himmel.

-Toivotamme kaikki suomalaiset oluenystävät Szekszárdiin maistelemaan oluitamme, täällää on kaikki mitä ihminen tarvitsee, hihkaisee Bihari lopuksi.

Oliver Himmel ja Ákos Bihari Brew Your Mind -panimosta.

Olutposti tapasi Brew Your Mindin Craft Beer Winter Wonderland -tapahtumassa tammikuussa 2019.—