Cold crash – oluen kirkastamisen ytimessä

Oluen valmistamiseen liittyy monia asioita aina hygieniasta lopputuotteen makuun saakka. Kirkkaus ei välttämättä makuun vaikuta, mutta se on esteettisesti merkittävä seikka. Kirkkauden parantamiseen löytyy keino nimeltä cold crash.

Kaikki panee, myös pakkanen, mutta mitä on cold crashing? Se on termi, joka on tullut rapakon takaa meille käyttöön ja suomalaista vastinetta sille ei oikeastaan edes ole. Jos jokin vastine pitäisi sanalle keksiä niin kylmäshokki voisi olla hyvin suuhun sopiva ilmaisu.

Kylmäshokeerauksen tarkoituksena on siis säikäyttää olut, tässä tapauksessa siis oluen hiiva. Kylmän vaikutuksesta hiiva aloittaa horrostamisen. Se paakkuuntuu yhdessä proteiinien kanssa ja vajoaa astian pohjalle, mikä taasen kirkastaa oluen.

Cold crash tapahtuu viilentämällä olut mahdollisimman lähelle 0 °C lämpötilaa. Jäätymään olutta ei kuitenkaan saa päästää. Oluessa luonnollisesti oleva alkoholi estää olutta jäätymästä tiettyyn pisteeseen asti ja mitä enemmän alkoholia oluessa on, sitä paremmin se kylmää sietää.

Käymisastiaa jäähdyttäessä on hyvä muistaa, että lämpötilanvaihtelusta johtuen käymisastian paine saattaa laskea, jolloin se imaisee vesilukosta vedet käymisastian sisään. Tämä ei varsinaisesti ole vaarallista, varsinkaan jos käyttää tislattua vettä vesilukossa. Se voi kuitenkin altistaa pöpöjen vapaan liikkuvuuden astiaan.

Oluen pitäminen nollassa muutaman päivän ajan, tekee hiivasta tiukan kerroksen käymisastian pohjalle. Tämä helpottaa oluen lappoamista ja astiointia. Kovasti flokkuloituvat hiivakannat ovat nopeampia luovuttamaan ja putoamaan astian pohjalle, kun taas vehnäoluthiivat saattavat tarvita useamman viikonkin kirkastuakseen.

Tekniikkaa käytetään siis loppuun käyneelle oluelle, kun se halutaan astioida mahdollisimman kirkkaana. Oluen kirkastamiseen voidaan toki käyttää muitakin tapoja, kuten kirkastusaineita. Esimerkkejä paljon käytetyistä ovat Irish Moss, Protafloc ja Clarity Ferm. Cold crashin etuna on sen edullisuus. Talvella sen tekeminen ulkona suotuisissa lämpötiloissa ei ole ongelma.

Periaatteen tasolla tyylistä kuin tyylistä on mahdollista tehdä kirkasta. Oluttyylejä kuitenkin määrittelevät mm. Beer Judge Certification Program -tyyliluokitukset. Hefeweizenin siis kuuluukin olla sameaa, kristallweizen on sitten asia erikseen.

Oluen pullokäyttämiseen ei jäähdytys juurikaan vaikuta. Hiivasoluja on riittävästi hiilihappojen muodostamiseen, mutta siihen vaadittava aika tosin voi olla pidempi.

Välineistö

Kuinka oluen jäähdytyslämpötilaa sitten voi kontrolloida?

Suomessa ollaan siinä mielessä onnellisessa asemassa, että meillä on täällä oikea talvi. Valitettavasti se osaa myös toisinaan olla aika pureva. Oluen kylmettämistä kannattaakin kokeilla vaikkapa ulkorakennuksessa, jossa lämpötila saadaan vaikkapa pienen öljylämpöpatterin avulla pysyttelemään nollassa kovillakin pakkasilla.

Käymisastia on mahdollista myös laittaa erityisesti sille suunniteltuun kylmälaukkuun. Laukku säilytetään suojatussa tilassa, ei jätettynä ulos kuistille. Lämpötilaa voi säädellä kovilla pakkasilla esimerkiksi matelijoiden terraarioissa käytettävän lämpömaton avulla. Toki kylmän ja kuuman kohdatessa on hyvä huomioida myös ilmankosteus ja kondensoituminen, jotta laitteiden sähköt eivät mene vahingossa oikosulkuun.

Lämpimillä keleillä taasen tehdään päinvastoin, eli kylmälaukkuun laitetaan paljon jääpatruunoja. Sanomattakin on selvää, että lämpötilan hallinta tarkasti on vaikeaa tällä tavalla.

Lämpötilojen heittely on siis melkoista, ja kontrollointi voi olla haastavaa ilman termostaatilla toimivia vehkeitä, kuten jääkaappia tai pakastinta. Lämpötilojen seurantaan ja säätelyyn on kuitenkin olemassa kaupallisia laitteita ja käsistään kätevät seppäilevät sellaisen itse.

Kotiolutpiireissä Inkbird lämpötilansäädin on saanut paikan sydämessä. Säätimen pystyy laittamaan kiinni vaikkapa pakastimeen ja ohjelmoimaan siihen lämpötilan, missä kylmälaite pysyttelee koko ajan. Monissa malleissa on myös WLAN-mahdollisuus, jolloin lämpötilojen säätämistä pystyy hallitsemaan etänä.

Toinen näppärä laitos lämpötilojen kontrolloimiseen on lämpömittarilla varustettu digitaalinen bluetooth hydrometri Tilt. Laite asetetaan desinfioituna käymisastian sisään vierteeseen. Tilt ilmoittaa ominaispainon sekä lämpötilat bluetoothin välityksellä esimerkiksi puhelimeen jolloin voit varmistaa, että käyminen on varmasti loppunut ennen cold crashin aloittamista.

Teksti: Joni Sormunen

Joni Sormunen