Coopers DIY kotiolutkilpailun menoa ja meininkiä

Kotiolutkilpailujen uusimman tulokkaan matkassa tutustuttiin uutteiden maailmaan ja oluen tuunaamiseen. Kilpailussa tuomaroitiin ja juomaroitiin yli kaksikymmentä erilaista olutta.

 

Kotiviini.fi eli Viinitalo Melkko Oy:n, DIY-olutkilpailu järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Toisin kuin useassa muussa kotiolutkilpailussa, tässä oli tarkoituksena saada olut valmistetuksi käyttäen Coopers-olutuutteita. Kilpailijat saivat tuunata uutteet mielensä mukaan. Kyseessä oli siis matalan kynnyksen kisa, jossa tasalaatuisten uutteiden käyttäminen sulkee pois kilpailijoista johtuvia virheitä antaen kuitenkin leikkimisen varaa myös kokeneemmillekin osallistujille.

Uutukaiseen kisaan osallistui yhteensä 21 erilaista olutta. Tyylit vaihtelivat kiitettävästi soureista stoutteihin ja erilaisia mausteita oli uskallettu käyttää yllättävänkin runsaasti. Kisoihin pystyi osallistumaan ostamalla Kotiviini.fi:n verkkokaupasta osallistumispaketin, joka sisälsi yhden vapaavalintaisen Coopers-olutuutteen, pullot sekä etiketit ynnä muut tarvittavat tarvikkeet. Kilpailijoiden huoleksi jäi siis enää maustaminen ja tuotteiden lähettäminen ajoissa kisoihin.

Koska kisoissa ei ollut satoja osallistujia pystyttiin tuomarointi suorittamaan kohtalaisen pienellä miehityksellä.

Tuomaristossa istuivat:

Joni Sormunen – Kotiolutpostin toimittaja, olutmestari.
Kaisa Korkeamäki – Radiopersoona, olutharrastaja.
Michael Martin – Kotiviini.fi:n verkkokauppapäällikkö, olutmestari.
Kaisa Korkeamäki on tarkkana.

Kaisa Korkeamäki on tarkkana

Kisojen tuomarointi pidettiin Lahdessa, Vesijärven satamassa laivaravintola S/S Ilonassa. Tuomaroinnissa jokaisella tuomarilla oli omat pöydät, joista löytyi vettä, kurkkua ja keksejä makupaletin puhdistamiseen. Tuomarointi suoritettiin arvioimalla oluiden ulkonäköä, tuoksua, makua sekä näiden yhdistelmää. Oluiden nimivalintoja ei arvioitu, mutta osa herätti kyllä hilpeyttä.

Oluita oli tuunattu mielenkiintoisilla tavoilla, mausteita oli käytetty runsaasti ja erilaisia panoteknillisiä ratkaisujakin oli käytetty oivaltavasti. Oli hienoa huomata, että myös hapanoluella oli uskallettu lähteä kisaamaan käyttäen luonnonantimia (mm. kuusenkerkkää) mausteina. Valitettavasti myöskin pilaantuneiden oluiden määrä oli merkille pantavaa. Hygienia onkin tärkeä seikka oluen valmistuksessa olipa sitten kotipanija tahi kaupallinen toimija.

Oluet saatiin arvioitua kohtuullisessa ajassa ja kolmen kärki saatiin valittua ilman suurempia tuomarien välisiä konflikteja. Voittaja oli yksimielisesti paras kaikista osallistujista ja perintöprinsessat olivat myös todella kovia suorittajia.

Tuomariston ylijumala Janne Kettula

Voittajat julkaistaan myöhemmin mutta palkinnot ovat selvillä jo nyt.

PALKINNOT
1. sija: Coopers kylmälaatikko (arvo 349€), Coopers-reseptipaketti (arvo 27,20-42,50€), Coopers olkihattu/lippalakki (arvo 12,90-19,90€), Kotiviini.fi -lahjakortti (arvo 100€) ja Olutpostin verkkokaupan lahjakortti (arvo 50€). Palkintojen yhteisarvo yli 500€!
2-3. sija: Olutpostin verkkokaupan lahjakortti (arvo 50€), Kotiviini.fi -lahjakortti (arvo 50€) ja Coopers-reseptipaketti (arvo 27,20-42,50€).
4-5. sija: Coopers-reseptipaketti (arvo 27,20-42,50€).
Lisäksi kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan Kotiviini.fi -lahjakortti (arvo 150€).

Kotiolutposti kiittää kaikkia reippaasta osallistumisesta kisoihin ja toivottavasti ensi vuonna nähdään vieläkin hienompia oluita ja uusia oivalluksia!

Teksti: Joni Sormunen

Kuvat: Joni Sormunen, Janne Kettula