Craft Beer Helsinki – sataa sataa ropisee

Tänä viikonloppuna kolmatta kertaa järjestettävä Craft Beer Helsinki on selvästi sementoinut paikkansa kotimaiseen olutfestivaalikenttään, sillä pienet tai isot sateet eivät juuri yleisöä haitanneet.

Sateinen torstaipäivä, jopa niin sateinen, että vesipisarat olivat pienen koiran kokoisia. Se ei kuitenkaan vaikuttanut haittaavan Craft Beer Helsingin kävijöitä, sillä jonoja syntyi heti festivaalin avattua ovensa. Myös Olutposti löysi tiensä kissojen ja koirien keskeltä Rautatientorille.

Esillepanijoita festeille oli saapunut 33; isoista kansainvälisistä tekijöistä (BrewDog) aina kulttinimien (Garage) kautta ensikertalaisiin (Lumi Brewing). Unohtamatta tietystikään siidereitä, viinejä sekä street foodia (jonka syöminen osoittautui hankalaksi ilmaherruuden vaatineen lokkiarmeijan takia).

Ensipuraisun suoritin Pienen tiskillä, joka oli saapunut Rautatientorille pelkästään Garage Beer -panimon oluita mukanaan. Pien-pomo Erkki Häme kertoi, että espanjalaiset olivat tehneet kaksi New England -liitteistä IPAa varta vasten kyseistä tapahtumaa varten: Circles sekä Cupcakes. Myös Garagen pääjehut olivat saapuneet Helsinkiin Pienen vieraaksi.

Sään jatkuessa epävakaisena seurueemme etsiytyi Olarin Panimon ”loungeen”, jossa oli tarjolla mm. epämääräisiä kiinalaisia taateleita sekä Jaffa Pihlaja -keksejä – kaakaonibsioluen kera molemmat olivat mainettaan parempia, mutta vain hieman.

Vieressä pitkästä aikaa olutfesteille eksynyt kaarinalainen Radbrew esitteli post-apokalyptistä kuvastoaan chilillä maustetun ”pyllyoluen”, eli Burn My Butt -sessio stoutin avustuksella. Tarjolla oli myös tuoreilla chileillä buustattu versiointi.

Ensimmäistä kertaa Suomen olutfestivaalihistoriassa Rautatientorille oli pystytetty pullokauppa. Puodista pystyi ostamaan miltei jokaisen esillepanijan tuotteita aina oluesta lippiksiin. Alkoholijuomat sai ostaa heti mukaansa tai ne oli mahdollista myös jättää narikkaan, josta ne lähtiessä sai otettua kätevästi mukaansa. Alueella kiersi lisäksi ”katupartio”, joka myi ennalta täytettyjä six packeja narikkaan valmiiksi odottamaan. Homma vaikutti toimivan, joten moisia kauppoja nähdään varmasti tulevaisuudessakin. Ainakin toivotaan näin.

Rautatieaseman puoli alkoi olemaan koettu, joten siirryimme hiljalleen ”keskisaarekkeen” kautta alueen toiselle laidalle. Tosin vessareisulla taivastelimme ensin Omnipollon pitkää jonoa, joka vaikutti vain kasvavan kellon kipittäessä iltaa kohti. Ilmeisesti Omnipollon maine jaksaa kantaa vieläkin pitkälle.

Tuttuja tuli vastaan jatkuvalla syötöllä niin asiakkaan kuin työntekijänkin roolissa. Hankala asiakas -blogisti hehkutti CoolHeadia sekä ulkomaisia erikoiseriä, Hiisin Mikko Mäkelän kanssa tehtiin paitakauppaa, Olutpostin Peter Tammenheimon kera jaettiin vinkkejä tapahtuman mielenkiintoisista oluista, One Pintin Allu Montinin Samuli Edelmann -tyylinen nahkatakki ei vettä peljästynyt…

Uusista tuttavuuksista mielenkiintoisin oli selvästi espoolainen Lumi Brewing, joka sai panimoluvan pari kuukautta sitten ja teki nyt tosiaan debyyttinsä olutfestareilla. Lumin taustalta löytyy Ravintola Kolmos3n sekä Sori Taproomin henkilöstöä. Panimon Juha Laatikainen maistatteli firman sortimentin läpi ja kertoili oluiden lisäksi myös hieman panimon jo huomiota herättäneestä brändäyksestä. ”Meijän tölkit on cooleja”, Laatikainen summasi.

Kuurot olivat jo aikaa sitten vaihtuneet ihan rehelliseksi vesisateeksi ja vaatteet alkoivat olemaan ikävän nihkeitä. Porukkaa valui säästä huolimatta sisään, mutta oma visiitti alkoi muutaman tunnin jälkeen lähestymään loppuaan.

Juuri ennen alueelta poistumista bongasin vielä järjestävän tahon Jukka Forsbergin, jolta ehdin kysymään, että miksi juuri sinun kannattaa tänään tai huomenna jalkautua Craft Beer Helsinkiin: ”366 juomaa ja erinomaisia oluita, varsinkin ulkomaisia, joita ei ihan heti muualla vastaa tule”.