Craft Park Pohjanmaa: panimo kummituslinnaan

Wasalandiasta tulee käsityöläiskylä, jonka ytimessä on kummituslinnaan sijoittuva Brew Cave -panimo.

Entisen huvipuiston alue Vaasassa saa uuden elämän Craft Park Pohjanmaa -nimisenä käsityöläiskylänä. Alueen ensimmäisenä osana toimintansa aloittaa pienpanimo, joka rakennetaan Wasalandian satojen neliömetrien kokoiseen kummituslinnaan.

Sami Laukka

Sami Laukka suunnittelee Brew Caven toiminnan alkavan vuodenvaihteessa.

Keittoja loihtii Brew Caven olutvelho Sami Laukka. Hänelle tulee 1 500-litrainen panimolaitteisto ja 9 000 litraa käymiskapasiteettia.

– Käytössämme tulee olemaan myös pienempi 500-litrainen panimojärjestelmä, jolla voimme valmistaa erikoiseriä ja tehdä yhteistyöoluita muiden panimoiden kanssa. Tuotantomme keskittyy lähinnä ravintolamyyntiin eli suurin osa oluista myydään tynnyreissä, mutta tölkitys- tai pullotusjärjestelmä tullaan kuitenkin hankkimaan jo alkumetreillä, Laukka kertoo.

Avainsanoja panimon toiminnassa tulevat olemaan ekologisuus, suomalaiset puhtaat maut sekä ennakkoluuloton ja kokeileva reseptiikka. Oluiden valmistuksessa tullaan käyttämään Craft Park Pohjanmaan oman yrttipuutarhan antimia, lähialueen tuottajien raaka-aineita ja luonnosta kerättyjä raaka-aineita.

Ensimmäisten erien valmistus on tarkoitus aloittaa vuodenvaihteessa. Laukalla on suunnitelmissa valmistaa muutamaa päätuotetta, mutta myös kokeellisempia ja erikoisempia oluita. Hän suunnittelee myös olutsarjoja, joiden oluita yhdistää teeman mukainen tarina ja ulkoasu.

Laukka maalailee tulevaisuudessa monentyylistä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa.

– Panimomme suunnittelussa on otettu vahvasti huomioon käytännöllisyys, toimivuus ja joustavuus. Näiden sekä oluiden korkean laadun ansiosta pystymme helposti valmistamaan oluita eri ryhmille ja kumppaneille, esimerkkinä yhtyeet ja urheiluseurat.

Myös kotioluen tekijöille on luvassa kapasiteettia.

Anniskelurajojen vapauduttua Brew Caven ”terassilla” on kokoa 3,7 hehtaaria. Huvipuiston kokoinen anniskelualue toteutuu, mikäli alkoholilain uudistuksesta tulee totta. Puiston ennakoidaan avautuvan ensi kesänä.

Yleisöannissa mukaan omistajaksi

Pohjanmaan tulevaan ylpeyteen pääsee mukaan: Craft Park Finland Oy:n ja Brew Cave -panimon yleisöanti on avoinna. Jo sadalla eurolla pääsee mukaan omistajaksi.

Aikataulut riippuvat siitä, miten anti etenee,— toteaa Craft Park Finlandin toimitusjohtaja Tommi Kypärä.

– Päädyimme ratkaisuun yleisöannin järjestämisestä, sillä ensisijainen tavoitteemme on tehdä paikasta kotimaisen käsityöläisyyden ja yhteisöllisyyden näyteikkuna ulkomailta saapuville turisteille. Riski, joka onnistuessaan kannattaa, Kypärä sanoo.