Espanjalainen siideri—  ”Siideri ei ole vain juoma, se on—  elämäntapa”

Pohjois-Espanja on yksi suurista siiderimaista. Itse asiassa Espanjasta onkin lähtöisin ensimmäiset kaupalliset siiderit noin 1000 vuotta sitten. Espanjan siiderialueet sijaitsevat Pohjois-Espanjan Baskeissa ja Asturiassa. Pohjois-Espanjassa ei nimittäin—  viiniköynnös—  kasva, mutta omenapuu sen sijaan viihtyy kosteassa, runsassateisessa ja viileähkössä maaperässä erinomaisesti.—  Pohjois-Espanja on myös vuoristonsa takia ollut—  hieman eristyksissä muusta maasta, ja täten sinne on päässyt muodostumaan mitä mielenkiintoisin, hyvin omintakeinen ruoka- ja juomakulttuuri johon siideri hyvin vahvasti liittyy.

Omenoita

Espanjalainen siideri valmistetaan valikoiduista, käsin poimituista omenista. Omenalaatujen sekoitus on tärkeä: se miten paljon happamia, makeita ja katkeria omenalajikkeita sekoitetaan, vaikuttaa olennaisesti makuun.—  Siiderin laatu on aina ensisijaisesti kiinni omenien laadusta! Kun omenat on kerätty, ne seisovat ensin muutaman päivän ja tämän jälkeen ne murskataan. Murskauksen jälkeen seuraa tuorepuristus. Omenamehu laitetaan tämän jälkeen käymään – ja tietenkään vettä, sokeria tai muita lisäaineita ei käytetä. Käyminen tapahtuu perinteisillä natural – siidereillä ja shampanjasiidereillä pähkinäpuutynnyreissä, hiilihapolliset vientisiiderit käyvät usein terästankeissa. Käyminen kestää yli talven kevääseen ja kesään asti. Mitä makeampi siideri, sen nopeammin käyminen lopetetaan -> siideriin jää siis makeus omenan omista sokereista.

Asturialaiseen ja baskilaiseen siideriin liittyy vahvasti piirre, joka kiinnostaa nykyään siideriharrastajia kautta maan: paikallisille markkinoille tehdyt, edulliset ’pöytäsiiderit’ ovat itse asiassa kaikessa robustisuudessaan valtavan mielenkiintoisia, aromaattisia ja erinomaisia kulinaristin ruoka- ja maistelujuomia.

Missä espanjalaisia siidereitä voi maistaa:

Mainostan edustamaani ravintolaa Sidreríaa Merimiehenkadulla: meiltä näitä paikallisia siidereitä on runsaasti! Lisäksi kaikenlaiset siiderit ovat — hyvin edustettuna — tamperelaisessa tapasravintolassa Inezissä. Satunnaisemmin löydät asturialaisia ja baskilaisia siidereitä myös olutravintoloista.

Kotiin voit ostaa espanjalaisia siidereitä esimerkiksi PIEN olutkaupasta (myy El Gaiteroa). Myös Alkon verkkokauppaan on kesän aikana tulossa useita asturialaisia siidereitä. — Todella upeaa kotiinostovalikoimaa saakin sitten hakea lahden takaa: siiderikauppa Siidrimaja Tallinnassa on jokaisen siiderimaistelijan mekka

Ingrid Viertola

www.siideriakiitos.fi