Hallituksen esityksessä käymispohjaiset 8-prosenttiset alkoholijuomat kauppoihin

Hallitus esitti 15.2. eduskunnalle lakiehdotuksessa kahdeksanprosenttisten alkoholijuomien kauppaantuloa.  Vähittäismyyntiin tulevien alkoholijuomien täytyisi ehdotuksen mukaan olla käymisteitse valmistettuja.

Hallituksen lopullisen esityksen mukaan enintään 8-tilavuusprosenttisia käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia voisi jatkossa myydä ruokakaupassa ja samanvahvuisia etanolipohjaisia juomia saisi myydä vain Alkossa. Hallitus on viestinyt, että lakimuutos alkoholijuomien vähittäismyynnin osalta tulisi tänä keväänä.

Hallitus on poukkoillut uuden alkoholilakiesityksensä kanssa syksyn mittaan koskien varsinkin käymistaparajoitusta. EU-komissio puuttui tähän jo joulukuussa, vaatien perusteluja, joka osaltaan on viivästyttänyt lakiehdotuksen tuomista eduskunnan käsittelyyn. Käymistavan rajoituksen puolella ovat olleet varsinkin kristillisdemokraatit, joille asia tuntuu olevan omantunnonkysymys.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto on voimakkaasti ajanut käymistapavapautta lakiehdotukseen ja on oman tiedotteensa mukaan pettynyt hallituksen ehdotukseen. Alkoholijuomien vähittäismyynnin rajaaminen valmistustavan perusteella ei ole liiton mukaan perusteltua ja lakiehdotus vääristää kilpailua asettamalla samanvahvuiset, mutta eri tavalla valmistetut juomat eriarvoiseen asemaan markkinoilla. Samasta asiasta huomautti EU-komissio jo joulukuussa – lakiehdotuksen mukaan käymisteitse valmistetut juomat saisivat merkittävää kilpailuetua sisämarkkinoilla. Komissio kehottikin Suomen viranomaisia analysoimaan muutoksen vaikutuksia kilpailuun ja varmistamaan, ettei muutos ei johda tuontituotteiden välilliseen syrjintään. Samalla komissio linjasi, että Suomen on pystyttävä osoittamaan etanolipohjaisten alkoholijuomien aiheuttavan todellisen riskin kansanterveydelle, jos näitä juomia kohdellaan eri tavoin kuin käymisteitse valmistettuja.  Ylen tietojen mukaan Suomi selvittänyt komissiolle mm. sitä, ettei laki anna kotimaan tuotteille etulyöntiasemaa.

Olutnimikkeiden määrälle käymistaparajoitus sinänsä saattaa tehdä hyvää, koska näin kaupan hyllyille tulee vähemmän vahvoja rtd-juomia, mutta tämäkin on osaltaan spekulaatiota, koska ei vielä ole varmaa miten kaupat hyllytilansa jakavat.

Joka tapauksessa lakiehdotusta on odotettu kuin kuuta nousevaa, monet panimot ja maahantuojat ovat valmistautuneet vahvojen alkoholijuomien tuloon jo tekemällä ja varastoimalla tuotteita, joten mitä pikemmin lain voimaantulo tiedetään, sen parempi. Hallituksen lakiesitys etenee seuraavaksi eduskuntaan lausunnoille. Mitä luultavammin laki menee hallituspuolueiden äänillä läpi, toki kristillisdemokraatit eivät ole vielä ilmoittaneet lopullista kantaansa ja viestivät jo syksyllä,  että puolueessa asia on nk. ”omantunnon mukaan äänestäminen”, joten puoluekuria ei tarvitsisi välttämättä noudattaa.

Lähteet:Valtioneuvosto, Yle, Panimo- ja virvoitusteollisuuden tiedote

Kuvat: Anikó Lehtinen

Katso myös:

Kahdeksanprosenttisten juomien kauppaantulo vastatuulessa