Hannu Nikulaisen olutarvioita 1/2020

Olutasiantuntija, kirjailija Hannu Nikulaisen olutarvioita alkuvuodelta 2020.

Arviot on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 1/2020.

Hannu Nikulainen

ALE

Tuju / Kanavan / Bönthöö Bönthöö Hahmot
Panimoyhtiö Tuju, Lappeenranta
6,5 % Hanaolut
Kahden panimon ja yhden olutaktiivin yhteistyönä valmistunut vaalean meripihkanvärinen ja rungoltaan kevyehkö sour IPA on kirpeässä happamuudessaan sekä vahvassa sitrusmaisessa ja omenamaisessa hedelmäisyydessään hyvin tyylinmukainen tapaus. Viljamaisia ja mentholimaisia sävyjä on myös mukana, ja kuivuva jälkimaku on pitkä ja runsas. Onnistunut kollaboraatio-olut tässä uudehkossa hybridioluttyylissä.
***

Beer Hunter’s Mufloni Floral Brut
Panimoravintola Beer Hunter’s, Pori
6,0 % 0,33 L Pullo
Tämä yksinomaan amerikkalaisella Loral-lajikkeella humaloitu meripihkanvärinen ja kevyehkö brut IPA on tyylisuunnastaan poiketen tuoksultaan ja suutuntumaltaan hieman makea. Kukkainen sitrusmaisuus ja jälkimakua kohti voimistuva kuivempi viljamaisuus ovat muutoin vahvimpina piirteinä maussa ja tuoksussa. Myös lievää marjaisuutta, ruohomaisuutta ja yrttimäisyyttä löytyy. Hienoinen ”hop burn” häiritsee brut IPAksi keskivertoa runsaampaa kokonaisuutta.
***

Kaleva Wilder Sparks
Kaleva Brewing Company, Tampere
5,2 % Hanaolut
Tamperelaiselle Daniel O’Connell’s Irish Barille valmistettu Wilder Sparks on syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen New England –tyylinen APA. Valmistuksessa käytetyt appelsiinin- ja sitruunankuori antavat omat pienet lisävivahteensa oluen muutoinkin runsaan hedelmäiseen makuun ja tuoksuun. Makeahko suuntuntuma kääntyy kohti kuivempaa viljamaisuutta sekä hillittyä pihkaista ja kukkaista humalakatkeruutta pitkähkössä jälkimaussa.
***½

Cool Head Brew Behind The Haze
Cool Head Brew, Tuusula
7,0 % Hanaolut
Meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen Behind The Haze on runsaassa trooppisessa hedelmäisyydessään (mango, greippi, appelsiini, ananas) ja kermaisessa viljamaisuudessaan varsin oppikirjamainen New England IPA. Jälkimaussa voimistuvaa mäntymäistä pihkaisuutta ja hienoista mentholimaisuutta löytyy myös, ja kuivempi jälkimaku on asianmukaisen pitkä. Hyvin tehty NEIPA jälkimaun pienestä ”hop burnista” huolimatta.
***½

Kimito Wee Heavy Smoke Whiskey Barrel Aged
Kimito Brewing, Kemiönsaari
9,0 % Hanaolut
Kuten nimikin jo kertoo, tätä tumman punaruskeaa ja täyteläistä Scotch alea on kypsytetty viskitynnyrissä. Skotlantilaisen Laphroaigin turpeisuus ja savuisuus ilmenee myös selkeänä oluen maussa ja tuoksussa. Turpeen ja savun ohella olut tarjoaa Scotch alelle tyypillisiä karamellimaisia, kermaisen toffeemaisia sekä luumumaisen ja rusinamaisen hedelmäisiä piirteitä. Tynnyrin tuottama tammimaisuus tuntuu vahvimmin pitkässä jälkimaussa, sen sijaan alkoholi pysyy melko hyvin piilossa. Luonteikas Scotch ale, joka miellyttänee erityisesti savuisten viskien ystäviä.
***½

Lumi / Illbatting Fool’s Haze
Lumi Brewing, Espoo
8,0 % Hanaolut
Makean karamellimainen ja toffeemainen mutta samalla pihkaisen ja ruohomaisen humalakatkera Fool’s Haze sijoittuu modernien IPA-tyylin oluiden alati laajenevassa kirjossa lähinnä perinteisempään west coast IPAn (tai double IPAn) kategoriaan. Keskipunaruskea ja melko täyteläinen olut on myös runsaan kukkaisen hedelmäinen (sitrus, kuivatut hedelmät) ja hieman mentholimainen. Runsas maku ja tuoksu peittää alkoholiprosentinkin melko tehokkaasti alleen. Mukavasti klassisen länsirannikkohenkinen suomalais-ruotsalainen kollaboraatio-DIPA.
****
Sonnisaari Oulupukki
Sonnisaari, Oulu
5,5 % Hanaolut
Oulupukki edustaa tällä hetkellä jo hieman harvinaisemmaksi käynyttä uudehkoa IPA-tyyliä, black IPAa (tai tyylin syntysijojen mukaan nimettynä, Cascadian dark alea). Hyvin tumman punaruskea ja keskitäyteläinen olut onkin asianmukaisen pihkaisen ja sitrusmaisen humalainen sekä loppua kohti voimistuvan kahvimaisen ja tuhkaisen paahtunut. Karamellimaisuutta ja karviaismaista marjaisuuttakin löytyy, ja jälkimaku on odotetusti runsaan humalakatkera. Luotettava black IPA luotettavalta panimolta.
****½

 

LAGER
Kotka Steam Waxwing Pils
Kotka Steam Brewery, Kotka
5,0 % Hanaolut
Syvän kullankeltaisessa ja keskitäyteläisessä pilsissä yhdistyvät tyylille ominaisesti hunajainen maltaisuus, viljamaisuus ja loppua kohti voimistuva kukkaisen ruohomainen ja yrttimäinen humalakatkeruus. Oluen lämmetessä myös lievä karviaismainen marjaisuus nousee vahvemmin esiin. Kuivempi jälkimakukin on melko pitkä ja yrttimäisen katkera. Tyylissään rehevämakuinen lähinnä saksalaishenkinen pils.
***

Mustan Virran / Mikkeller Party Like It’s 1475
Mustan Virran Panimo, Savonlinna
4,9 % 0,33 L Pullo
Tämä meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen savonlinnalais-kööpenhaminalainen yhteistyöolut on maultaan ja tuoksultaan makeahkon maltainen, viljamainen ja ruohomaisen humalainen eurooppalaisten pilsien yleiseen tapaan. Hieman pyöreä kokonaisuus tarjoaa myös hunajaisuutta ja lievää parfyymimaista kukkaisuutta. Tyylinmukaisen katkera jälkimaku säilyy suussa melko pitkään. Ihan kelpo pilsin on tämä Mikkellerin ensimmäinen yhteistyö suomalaispanimon kanssa tuottanut.
***½

Olarin Mic Check Series: Finnish Hop Pils
Olarin Panimo, Espoo
5,1 % Hanaolut
Kuten nimikin jo kertoo, on tähän kullankeltaiseen ja keskitäyteläiseen pilsiin käytetty Suomessa kasvanutta humalaa. Maltaisuuden ja viljamaisuuden ohella olut on yllättävän runsaan ruohomaisen ja yrttimäisen humalakatkera varsinkin pitkältä jälkimaultaan. Humalointi on kuitenkin tasapainossa mallasrungon kanssa, mikä antaa oluelle hyvän juotavuuden. Vanhat kotimaiset humalalajikkeet ovat vähän ennustamattomia oluenpanossa aromiensa vahvuuden ja katkerotasonsa suhteen, mutta tässä tapauksessa lopputulos on kyllä onnistunut.
****

Lapin Joulu
Lapin Panimo, Rovaniemi
5,3 % 0,33 L Pullo
Lapin Joulu on tumman punaruskea ja keskitäyteläinen lager, jonka maussa ja tuoksussa karamellimainen, suklaamainen ja toffeemainen makeus yhdistyy viljamaisuuteen ja luumumaiseen hedelmäisyyteen. Oluen lämmetessä mukaan tulee mielenkiintoisia lähinnä neilikkamaisen mausteisia piirteitä. Yrttimäinen ja ruohomainen humalointikin muistuttaa hillitysti olemassaolostaan kohtuullisen pitkässä jälkimaussa. Osaavasti tehty, tyylillisesti (mausteisuutta lukuun ottamatta) lähelle perinteisiä Pohjoismaiden panimoiden jouluoluita asettuva tumma lager.
***½

Ug Höyrylintu
Ug Brewery, Lohja
5,9 % Hanaolut
Helsingin Pikkulintu-ravintoloille tehty Höyrylintu on tyyliltään ainakin suomalaispanimon tekemänä nykyisin harvinaisempi California common (eli steam beer), tyylin oluet käytetään lager-hiivalla enemmän alelle ominaisessa korkeammassa lämpötilassa. Meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen olut on maultaan ja tuoksultaan makean karamellimainen ja toffeemainen sekä mangomaisen ja appelsiinimaisen hedelmäinen. Pihkainen ja ruohomainen humalakatkeruus voimistuu kuivemmassa jälkimaussa leipämäisten ja viljamaisten sävyjen kera. Aivan toimiva California common melko runsaalla humaloinnilla.
***

Fiskarsin Sepän Shavu
Fiskarsin Panimo, Fiskars
5,7 % 0,33 L Pullo
Tumman punaruskean ja keskitäyteläisen Sepän Shavun valmistuksessa on käytetty maltaana lähes yksinomaan baijerilaista pyökkisavustettua savumallasta, mikä myös tuntuu selkeästi oluen savuisessa ja tervaisessa maussa ja tuoksussa. Myös makeahkoa karamellimaisuutta, hunajaisuutta sekä kuivattujen hedelmien sävyjä löytyy. Olut on kokonaisuutena bambergilaisia esikuviaan kevyempi ja hieman hillitymmin savuinen, mutta kyllä se tyylin kriteerit varsin hyvin täyttää.
***½

VEHNÄOLUT

Bryggeri Helsinki Olkipukki
Bryggeri Helsinki, Helsinki
5,5 % 0,33 L Pullo
Syvän meripihkanvärinen ja kevyehkö Olkipukki on tyyliltään lähinnä grätzer tai grodziskie, itäisen Keski-Euroopan historiallinen savuvehnäolut. Saksalaiselle vehnäoluelle tyypillinen banaanimaisuus ja neilikkamaisuus yhdistyy Olkipukissa lempeähköihin savuisiin ja tervaisiin sävyihin, ja myös vehnäistä viljamaisuutta löytyy varsinkin jälkimausta. Pieni karamellimaisuus pyöristää makua, oluen humalointi taas on tyylinmukaisen mieto. Lajissaan pyöreähkö ja varovainen, mutta juotavuudeltaan hyvä grätzer.
***½

Nordic Brewery Bière Blanche
Nordic Brewery, Lempäälä
5,2 % Hanaolut
Korianterimainen mausteisuus, vehnäinen viljamaisuus ja appelsiinimainen hedelmäisyys ovat hyvin tyylinmukaisesti päällimmäisinä tämän vaalean meripihkanvärisen ja rungoltaan kevyen witbierin maussa ja tuoksussa. Alun lievä hunajainen makeus vaihtuu jälkimaun puolella kuivempiin viljamaisiin sävyihin, joihin yhdistyy tyylille ominaista hiivaisuutta ja hienoista omenamaisuutta. Varsin asiallinen witbier suhteellisen pitkällä ja runsaalla jälkimaulla.
***

Hiisi Maailmojen Sota Iii
Panimo Hiisi, Jyväskylä
5,7 % Hanaolut
Syvän kullankeltainen ja kevyehkö Maailmojen Sota III on witbier, joka on oluen aiemmista versioista poiketen maustettu seljankukalla. Makeahkon hunajainen leipämäisyys ja viljamaisuus on maussa ja tuoksussa vahvassa roolissa, mutta kyllä kukkainen seljamaisuuskin muuhun runsaaseen sitrusmaisuuteen yhdistyneenä vähitellen esille nousee. Kuivuva jälkimaku kääntyy viljamaisuuden ohella myös mausteisempaan suuntaan. Raikas, hieman keskivertoa persoonallisempi witbier.
***½

Maistila Nurmipäivä
Maistila, Oulu
4,1 % Hanaolut
Nurmipäivä on kullankeltainen ja kevytrunkoinen gose, joka on tyyliin perinteisesti kuuluvan suolan ohella maustettu myös sitruunaruoholla. Kirpeähkö parfyymimainen sitruunamaisuus onkin oluen maussa ja tuoksussa vahvimpana elementtinä varsinkin aluksi. Oluen lämmettyä lasissa viljamaiset ja hunajaiset sävyt jonkin verran voimistuvat, ja jälkimaun puolelta löytyy myös omenamaisuutta ja hienoista suolaisuutta. Aromikas ja kokonaisuutena melko vivahteikaskin gose.
***½

PORTER JA STOUT

Malmgård Proto #22
Malmgårdin Panimo, Malmgård
6,0 % Hanaolut
Malmgårdin Proto-sarjan tuorein jäsen on musta ja keskitäyteläinen portteri, joka on maustettu piparmintulla ja raakakaakaolla. Molemmat raaka-aineet myös tulevat vahvoina esille maussa ja tuoksussa antaen lähinnä minttusuklaamaisen vaikutelman. Melko makea olut on myös jonkin verran kahvimaisen ja tuhkaisen paahtunut sekä salmiakkimainen. Jälkimakukin on pitkä ja runsas. Hauskan omaperäinen mutta samalla yllättävän toimiva makuyhdistelmä varsinkin oluen lasissa hieman lämmettyä.
***½

Pyynikin Brewhouse Linnainmaa Double Stout
Pyynikin Brewhouse, Tampere
7,8 % Hanaolut
Vaniljalla maustettu musta ja melko täyteläinen stout on varsinkin tuoksultaan ja alkumaultaan vahvan suklaamainen, nougatmainen ja vaniljamainen. Runsaaseen flavoriin sisältyy myös lakritsimaisia ja melassimaisia piirteitä. Kahvimainen paahtuneisuus voimistuu loppua kohden, ja oluen lämmetessä mukaan tulee myös marjaisia sävyjä. Kyseessä on vahvempi versio Pyynikin Käsityöläispanimon Tampereen Kortteliolut –sarjaan tekemästä Linnainmaa Stoutista, ja kyllähän tämä ”tuplaversio” täyteläisemmässä ja runsaammassa maussaan pitemmän korren vetää.
***½

Panimoyhtiö X Tammi
Panimoyhtiö X, Jyväskylä
9,0 % Hanaolut / 0,33 L Pullo
Mustaa ja täyteläistä Tammea on kypsytetty isokyröläisen Kyrö Distilleryn ginitynnyrissä. Mielenkiintoinen tynnyrivalinta on tuottanut olueen tammimaisen puumaisuuden ohella gineille ominaisia yrttimäisiä, mausteisia ja katajamaisia piirteitä sekä lievää viinimäisyyttä. Muutoin olut on makean suklaamainen, lakritsimainen ja varsinkin jälkimaultaan runsaan tuhkaisen paahtunut. Myös alkoholiprosentti nousee esille erityisesti tuoksussa, ja melko voimakas humalointikin tuntuu pitkässä jälkimaussa. Oluen hanaversio maistui hieman pulloversiota pehmeämmältä ja pyöreämmältä, luultavasti pulloversiokin pyöristyisi lisää parin vuoden kellarikypsytyksen jälkeen.
***½

Ruosniemi Betony Imperial Stout
Ruosniemi Brewery, Pori
9,5 % 0,33 L Pullo
Tämä kouvolalaisen Gastropub Betonyn kanssa yhteistyössä valmistettu musta ja melko täyteläinen imperial stout on maustettu paikallisella kahvilla. Kahvi yhdistyykin sangen sopusointuisesti mallasrungon tuhkaiseen paahtuneisuuteen, suklaamaisuuteen ja salmiakkimaisuuteen. Luumumainen hedelmäisyys ja hienoinen siirappimaisuus rikastavat makukokemusta lisää lievän lämmittävän alkoholimaisuuden kanssa. Rehevä, kokonaisuutena varsin harmoninen imperial stout.
****½

Olutpaja Yövuoro
Olutpaja, Laitikkala
10 % Hanaolut
Yövuoro on musta ja täyteläinen imperial stout, jonka runsaassa makumaailmassa lähinnä kermainen suklaamaisuus, tuhkainen ja kahvimainen paahtuneisuus sekä suolainen salmiakkimaisuus näyttelevät pääroolia. Myös kuivattuja hedelmiä löytyy, ja suhteellisen voimakas yrttimäinen humalointi nousee tasapainottamaan suutuntuman makeampia elementtejä jälkimaun puolella. Intensiivinen ja hieman robusti imperial stout, jossa alkoholikin peittyy melko hyvin.
****

HANNUN VALINTA:
Mallassepät Piki
Mallassepät, Naantali
11 % Hanaolut
Piki on nimensä mukaisesti pikimusta ja täyteläinen imperial stout, joka on maustettu rommissa uutetulla vaniljalla. Rommimaiset, vaniljamaiset ja tammimaiset sävyt ovatkin maltillisina mutta selkeinä läsnä maussa ja tuoksussa. Oluen rehevä flavori tarjoaa myös makeaa suklaamaisuutta ja siirappimaisuutta, rusinamaisuutta ja loppua kohti voimistuvaa palanutta paahtuneisuutta. Korkea alkoholiprosentti jää kiitettävän hyvin peittoon. Runsasmakuinen ja vivahteikas imperial stout mukavan rommimaisilla nyansseilla.
*****

Arviot on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 1/2020. Kaikki arvioidut oluet, eivät ole enää välttämättä myynnissä.

Kuvat: Mikko Hentunen ja Juho Juntunen

Hannu Nikulainen

Lue Olutposti-lehti 2/2020 nyt ilmaiseksi verkosta!