Hannu Nikulaisen olut-arviot – kesä 2023

Olutarvioijamme, yli 35 000 olutta maistanut Hannu Nikulainen katsasti kesän kotimaiset oluet.

Hannu Nikulainen

Ale

MAD HOPPER TRUTH SERUM

MAD HOPPER BREWING CO, HELSINKI

9,0 % HANAOLUT

Meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen Truth Serum on panimomaailmassa nopeasti yleistyneellä norjalaisella kveik-perinnehiivalla käytetty double IPA. Makeahkon hunajainen, karamellimainen ja erityisesti jälkimaultaan pihkaisen katkera olut on luultavasti juuri kveikin myötä maultaan ja tuoksultaan selkeän karviaismaisen marjainen. Appelsiinimainen ja greippimäinen hedelmäisyys täydentää runsasta flavoria, jossa alkoholiprosenttikin melko hyvin peittyy. Pitkässä kuivuvassa jälkimaussa katkeruuden rinnalle nousee myös viljamaisuutta. Intensiivinen ja persoonallinen DIPA.

***1/2

SOCIAL BREWING LAB GAMMA GOLDEN ALE #2

SOCIAL BREWING LAB BY MAKU BREWING, HELSINKI

4,2 % HANAOLUT

Ravintola Bruuverin tiloissa toimiva Maku Brewingin koepanimo on tehnyt hyvinkin erityylisiä kertaeriä ravintolan hanoihin, nyt kyseessä on brittihenkinen golden ale. Syvän kullankeltaisessa ja kevyehkössä oluessa yhdistyy makeahkon hunajainen ja keksimäinen maltaisuus aprikoosimaiseen ja persikkamaiseen hedelmäisyyteen sekä lähinnä jälkimaussa esille nousevaan ruohomaiseen humalointiin. Tasapainoinen ja tyylissään pyöreähkö golden ale kohtuullisen pitkällä jälkimaulla.

***

ETKO / TUJU RAISIN MY FAMILY

ETKO BREWING, HELSINKI

9,5 % 0,44 L TÖLKKI

Tumman punaruskea ja täyteläinen Raisin My Family on quadrupel, jonka valmistuksessa on käytetty myös rusinoita. Kermaisen karamellimainen, kaakaomainen ja hunajainen olut onkin myös selkeän rusinamaisen ja luumumaisen hedelmäinen, ja myös omenamaisia sävyjä löytyy jälkimaun puolelta. Belgihiivan tuottama mausteisuuskin on asianmukaisesti läsnä, samoin pieni lämmittävä alkoholisuus. Pitkä jälkimaku on kuivuvan viljamainen ja mausteinen. Ilahduttavan tyylinmukainen quadrupel monipuoliselta panimokaksikolta Etko ja Tuju.

****

OLARIN RIP ’N’ RUN

OLARIN PANIMO, ESPOO

7,5 % HANAOLUT

Vaalean meripihkanvärinen Rip ’N’ Run edustaa modernimpaa lähestymistapaa perinteiseen west coast -IPA-tyyliin, nyt karamellimaltaan tuottama makeahko karamellimaisuus korvautuu viljamaisuudella ja entistä hedelmäisempien humalalajikkeiden antamalla trooppisella hedelmäisyydellä. Pihkaista humalakatkeruutta ei ole kuitenkaan unohdettu, vaan Rip ’N’ Runinkin pitkä jälkimaku on varsin katkera. Myös mentholimaisia ja mustaherukkamaisia sävyjä sekä aavistus alkoholia sisältyy oluen runsaaseen flavoriin. Hyvin tehty ja tasapainoinen nykytyylinen länsirannikon IPA.

****

TIRED UNCLE RUDDY UNCLE

TIRED UNCLE BREWING CO, ESPOO

6,0 % HANAOLUT

Punavioletin ja keskitäyteläisen Ruddy Unclen väri tulee kuulemma mustaherukasta, mutta oluen makuun lisätyllä marjalla ei ole juurikaan vaikutusta. Hieman makea ”red NEIPA” on maltaisuuden ja lähinnä ruismaisen viljamaisuuden ohella mäntymäisen pihkainen sekä greippimäisen ja ananasmaisen hedelmäinen. Pitkä jälkimaku on pihkaisen katkeruuden ja viljamaisuuden ohella hieman mentholimainenkin. Rehevämakuinen IPA hieman yllättävällä värillä.

***1/2

ROSENDAL TAMMISTON NTPA

ROSENDAL BREWERY, VANTAA

5,7 % 0,33 L TÖLKKI

Pari vuotta toiminut Rosendal Brewery sijaitsee Vantaan Tammistossa K-Citymarketin sisällä. Syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen Tammiston NTPA on panimon mukaan New England -tyyppinen APA, ja tyyliin kuuluva trooppinen hedelmäisyys onkin jonkin verran esillä oluen maussa ja tuoksussa. Mukana on myös mentholimaisuutta ja viljamaisuutta, ja kuivuvasta jälkimausta löytyy myös pihkaista katkeruutta. Oluen ongelmana ovat kuitenkin liian voimakkaat marjaiset käymisaromit, jotka varsinkin oluen lämmetessä peittävät muita makuja alleen, tasapainoisuuden suhteen lisäharjoittelu näyttäisikin olevan paikallaan.

*1/2

KUPITTAA CAMPUS STUDY BUDDY

KUPITTAA CAMPUS BREWERY, TURKU

5,7 % 0,33 L TÖLKKI

Meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen Study Buddy on yksi vuonna 2021 ensimmäiset oluensa markkinoille tuoneen Kupittaa Campus Breweryn tuotteista, panimon takana ovat Turun ammattikorkeakoulun Kupittaan kampuksen opiskelijat. Maultaan ja tuoksultaan hunajaisen maltainen, pippurimaisen mausteinen ja viljamainen olut sijoittuu hyvin panimon sille ilmoittaman tyylin eli Belgian pale alen alle. Mukana on myös sitrusmaista ja omenamaista hedelmäisyyttä sekä belgialaiselle alelle tyypillistä hiivaisuutta. Jälkimaussa myös humalakatkerot nousevat hieman esille mausteisuuteen yhdistyneinä. Hieman saisoninkin suuntaan kallistuva, kategoriassaan aivan säällinen belgiale.

***

OLUTPAJA KOLMEN KIMPPA

OLUTPAJA, LAITIKKALA

6,0 % HANAOLUT

Kolmen Kimppa on nimensä mukaisesti kolmella amerikkalaishumalalla (Mosaic, Citra ja El Dorado) kuivahumaloitu syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen NEIPA. Appelsiinimaisen, mangomaisen ja greippimäisen hedelmäisyyden ohella mausta ja tuoksusta löytyy brittihenkistä makeahkoa keksimäisyyttä ja mineraalimaisuutta, pitkän kuivuvan jälkimaun puolella myös pihkaisen katkerat ja karviaismaisen marjaiset sävyt tulevat maltillisesti esiin. Runsasflavorinen NEIPA, jonka kaikki makuelementit eivät kuitenkaan omasta mielestäni sovi täysin harmonisesti yhteen.

***

TAKATALO & TOMPURI KASKI PUNAINEMPA

TAKATALO & TOMPURI BREWERY, RAVIJOKI

4,6 % HANAOLUT

Tuotannossaan vahvasti lagereihin panostava virolahtelaispanimo tekee myös pintahiivaoluita, tällä kertaa kyseessä on kuparinvärinen ja keskitäyteläinen red ale. Punainempa on tyylin oluiden tapaan karamellimainen ja kermaisen toffeemainen, myös keksimäisyyttä ja pähkinämäisyyttä on mukana. Makea maltaisuus saa kuitenkin vastapainoa jälkimakua kohti voimistuvasta yrttimäisestä ja ruohomaisesta katkeruudesta, ja pitkähkö jälkimaku on tyylin huomioiden yllättävänkin katkera. Tavallista luonteikkaampi red ale, jossa yhdistyvät makeahkon maltainen tuoksu ja suutuntuma sekä kuivuvan katkera jälkimaku.

***1/2

AALTO SOHWIPA

PANIMO AALTO, JYVÄSKYLÄ

5,2 % HANAOLUT

Kullankeltainen ja keskitäyteläinen SOHWIPA on valmistettu talonolueksi jyväskyläläisravintola Sohwille. Tämä pihkaisen humalainen IPA kääntyy kokonaisuutena enemmän länsirannikkotyylin suuntaan, vaikka myös kukkainen appelsiinimainen ja aprikoosimainen hedelmäisyys on hyvin esillä maussa ja tuoksussa. Karviaismaisia ja mansikkamaisia käymisaromejakin löytyy varsinkin oluen lasissa lämmetessä. Suutuntuman makeahko hunajaisuus vaihtuu jälkimaussa kuivemmaksi pihkaiseksi katkeruudeksi. Vahvat marjaiset piirteet hieman häiritsevät muutoin melko tasapainoista kokonaisuutta.

***

HANGAROUND & NOBODY HANGAROUND NEDIPA

HANGAROUND & NOBODY BREWING, JYVÄSKYLÄ

8,0 % HANAOLUT

Useimpien panimon oluiden tapaan UG Breweryllä Lohjalla valmistettu Hangaround NEDIPA on vaalean meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen NEDIPA, jossa varsin lajityypilliset kukkaisen hedelmäiset sävyt (mango, ananas, appelsiini, greippi) kohtaavat kermaisen viljamaisuuden ja loppua kohti jonkin verran voimistuvan pihkaisen ja yrttimäisen katkeruudenkin. Prototyyppinen NEDIPA, jossa eri makupiirteet ovat hyvin tasapainossa, vain pieni ”hop burn” häiritsee pitkässä katkerahkossa jälkimaussa.

***1/2

PANIMOYHTIÖ X FUNKY FILL NR. 3

PANIMO HIISI, JYVÄSKYLÄ

6,2 % 0,75 L PULLO

Funky Fill -olutsarjan kolmatta jäsentä on kypsytetty 18 kk tammitynnyreissä, ja se on maustettu limella ja verigreipillä. Kullankeltainen ja keskitäyteläinen wild ale onkin kirpeän happamuuden ja tammimaisen puumaisuuden ohella vahvan kukkaisen ja parfyymimaisen limemainen ja greippimäinen, myös sitruunaa ja omenaa löytyy. Viljamaiset, hunajaiset ja vaniljaiset sävyt rikastavat osaltaan tuoksua ja makua lisää. Kuivuva viljamainen ja tammimainen jälkimaku on pitkä. Toistaiseksi oma suosikkini tällä hetkellä jo neliosaisesta Funky Fill -sarjasta, erityisesti parfyymimainen tuoksu on vaikuttava.

****

HIISI HORNA

PANIMO HIISI, JYVÄSKYLÄ

8,0 % HANAOLUT

Tummanpunainen ja melko täyteläinen Horna on ilmoitetulta tyyliltään Flanders red ale, ja kyllähän näihin oluihin kuuluva lähes viinietikkamainen happamuus on Hornassa lähes tyylin klassikon Rodenbach Grand Crun tapaan saavutettu. Olutta on kypsytetty tammitynnyreissä useita vuosia, mikä tuottaa myös selkeää tammimaista puumaisuutta tuoksuun ja makuun. Mukana kuvassa on myös greippimäistä ja omenamaista hedelmäisyyttä sekä hunajaisuutta, alkoholi taas peittyy lähes täysin. Kirpeän hapan jälkimaku on odotetun pitkä. Hyvin on tämäkin tyyli panimolla hallussa.

****1/2

MALLAS PARONI PIHKATAPPI

MALLAS PARONI, TAMPERE

5,6 % HANAOLUT

Pihkatappi on tamperelaiseen kotiolutreseptiin pohjautuva vaalean meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen IPA, jossa hunajainen ja keksimäinen maltaisuus yhdistyy appelsiinimaiseen ja persikkamaiseen hedelmäisyyteen sekä oluen nimen mukaiseen jälkimakua kohti voimistuvaan pihkaisuuteen. Mausta ja tuoksusta löytyy myös kermaista toffeemaisuutta ja pientä mineraalisuutta oluen lämmetessä. Pihkaisen katkera jälkimaku on melko pitkä. Keksimäisyys ja mineraalisuus tuovat mieleen brittiläiset IPAt ja pihkaisuus taas amerikkalaiset IPAt, mutta molemmat elementit ovat oluessa melko hyvässä tasapainossa.

***1/2

PLEVNAN MISTY MAN

KOSKIPANIMO, TAMPERE

5,5 % HANAOLUT

Syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen Misty Man tarjoaa NEIPA-tyylille ominaisen trooppisen hedelmäisyyden (persikka, aprikoosi, mango) ohella viljamaisuutta, mustaherukkamaista marjaisuutta ja lievää pihkaista katkeruuttakin. Melko pitkä jälkimaku on kuivuvan viljamainen ja edelleen runsaan hedelmäinen. Pehmeähkö ja pyöreähkö NEIPA. Varsinkin näissä Koskipanimon miedommissa tuotteissa on menty perinteisesti hyvä juotavuus edellä.

****

ORAVA SUPER ELECTRIC SOUND

ORAVA BREWING, LIETO

8,0 % HANAOLUT

Tämän tummanpunaisen ja keskitäyteläisen imperial gosen valmistuksessa on käytetty gose-tyyliin kuuluvan suolan ohella vadelmaa, mustikkaa, mustaherukkaa ja vaniljaa. Oluessa onkin varsin kirpeän marjainen tuoksu ja maku, ehkä vadelma hallitsevimpana marjana. Makea vaniljaisuus kuitenkin hieman pyöristää kirpeää happamuutta. Mukana on lisäksi hunajaisuutta sekä sitruunamaista ja omenamaista hedelmäisyyttä, ja myös suola pääsee esille lähinnä jälkimaussa. Omassa sarjassaan miellyttävä tapaus, vaikka tällainen marja-gose onkin toki melko kaukana ihmisten perinteisistä mielikuvista ”olutmaisuudesta”.

***1/2

MYRRYS SORJA

MYRRYS FERMENTS, TURKU

5,0 % HANAOLUT

Sorja on syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen farmhouse ale (tai panimon mukaan oikeastaan ”farmhouse pils”), joka on käytetty saison-hiivalla kylmässä lämpötilassa. Valmistajana on panimon muiden oluiden tapaan Kimito Brewing. Kieltämättä olut omaa pilsmäisiä piirteitä hunajaisessa maltaisuudessaan, viljamaisuudessaan sekä ruohomaisessa ja yrttimäisessä humaloinnissaan. Saison-hiiva taas todennäköisesti tuottaa olueen saisonmaista omenaista hedelmäisyyttä ja mustaherukkamaista marjaisuutta. Pilsmäisen katkera jälkimaku on melko pitkä. Onnistunut kahden perinteisen oluttyylin hybridi.

****

MALLASSEPÄT SMALL BATCH SERIES: STRIKE #11 – CONAN WEST COAST DIPA

MALLASSEPÄT, NAANTALI

8,3 % HANAOLUT

Mallasseppien vaalean meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen DIPA kallistuu tietyssä makeassa karamellimaisuudessaan ja mäntymäisessä pihkaisuudessaan selkeästi länsirannikon IPAn suuntaan, vaikka NEIPAmainen runsas trooppinen hedelmäisyys (mandariini, persikka, ananas, greippi) on myös vahvasti mukana tuoksussa ja maussa. Mentholimaisuus, hunajaisuus ja mansikkamainen marjaisuus tarjoavat vielä lisävivahteita. Tyylissään melko pehmeä west coast DIPA suhteellisen pitkällä jälkimaulla.

***1/2

KEPPO RASPBERRY SOUR ALE

KEPPO BRYGGERI, JEPUA

5,0 % HANAOLUT

Tämä vaaleahkon punakeltainen ja kevyehkö sour ale on luomuvadelmalla runsaskätisesti maustettu, ja kirpeä vadelmaisuus onkin odotetusti keskeisessä asemassa oluen makumaailmassa. Varsinkin jälkimaultaan kuivahko olut sisältää myös viljamaisuutta, lievää hunajaisuutta sekä sitruunamaista ja omenamaista hedelmäisyyttä. Oluen humalointi on tyylinmukaisen mietoa. Selkeä ja puhdaspiirteinen sour ale pitkähköllä jonkin verran pyöristyvällä jälkimaulla.

***1/2

KVARKEN MOLPEHÄLLORNA SPICED GOLDEN ALE

KVARKEN BREWERY, SÖDERUDDEN

4,8 % 0,33 L PULLO

Kvarkenin kullankeltaisen ja rungoltaan kevyehkön golden alen nimessä mainittu mauste on kataja, ja kyllähän tietty puumainen ja yrttimäinen katajaisuus oluen tuoksusta ja mausta helposti löytyy. Muutoin oluen makumaailma sisältää keksimäistä ja hunajaista maltaisuutta, viljamaisuutta sekä appelsiinimaista ja persikkamaista hedelmäisyyttä. Oluen lämmettyä taustalta paljastuu myös marjaisia sävyjä. Humalointi on keskitasoa. Pitkässä jälkimaussa ovat lähinnä katajamaisuus ja viljamaisuus päällimmäisinä. Varsin mukava katajaolut, nimi ”Molpehällorna” muuten viittaa Moikipään saareen Merenkurkussa.

****

SONNISAARI PEHKOLASSA JYRÄÄ

SONNISAARI, OULU

7,5 % HANAOLUT

Tämä ilmeisesti Juice Leskisen kappaleesta innoituksen nimeensä saanut vaalean meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen west coast IPA on tehty yhteistyössä Pehkolan Mallastamon Siikajoelta kanssa. Hyvään länsirannikkotyyliin on nyt humalointi pääroolissa oluen maussa ja tuoksussa, ja tällä kertaa yrttimäinen, ruohomainen ja mäntymäinen katkeruus todellakin varastaa show’n. Mangomainen, appelsiinimainen ja greippimäinen hedelmäisyys täydentää ja pehmentää kuitenkin toimivasti humalahyökkäystä. Kuivankatkera jälkimakukin on kiitettävän pitkä. Laatutyötä.

*****

PAIHALAS RURAL RUNNER

PAIHALAS BREWERY, SODANKYLÄ

6,1 % 0,375 L PULLO

Paihalas on 2021 perustettu tynnyrikypsytettyihin wild ale -tyylin oluihin keskittyvä pienpanimo, nimi tarkoittaa inarinsaameksi ”paikallista”. Kullankeltainen ja keskitäyteläinen Rural Runner on saisonpohjainen ”mixed fermentation” – olut, joka on maustettu siankärsämöllä ja jota on kypsytetty viisi kuukautta tammitynnyreissä. Lopputuloksena on runsaan kirpeän hapan sekä lähinnä sitruunamaisen ja persikkamaisen hedelmäinen wild ale, jonka tuoksusta ja mausta löytyy oluen lämmettyä myös karviaismaisuutta ja siankärsämön tuottamaa mietoa yrttimäisyyttä. Luonteikas ja tyylissään vivahteikas tuttavuus selvästikin omaa linjaansa vetävältä panimolta.

**** HANNUN VALINTA

Vehnäolut

HUSKY WITBIER

HUSKY BREWING, HELSINKI

4,8 % HANAOLUT

Huskyn kullankeltainen ja kevyehkö witbier on varsin tyylinmukaisen mausteinen (lähinnä korianteri) sekä appelsiinimaisen ja omenamaisen hedelmäinen. Myös vehnäinen viljamaisuus kuuluu asiaan, samoin lievä hiivaisuus erityisesti tuoksussa ja jälkimaussa. Suutuntuman pieni hunajainen makeus kuivuu pitkähkössä mausteisessa ja viljamaisessa jälkimaussa. Sinänsä tyylitietoinen mutta ei lajissaan mitenkään pehmeämakuinen witbier hieman saisonmaisella mausteisuudella.

***

HIMO NÄKYMÄTÖN TANSSI

PANIMO HIMO, PIRKKALA

5,0 % 0,44 L TÖLKKI

Tämä syvän kullankeltainen ja erityisesti jälkimaultaan kevyehkö hefeweizen on tyylin oluiden tapaan neilikkamaisen ja pippurimaisen mausteinen, fenolimainen ja banaanimaisen hedelmäinen. Sitrusmaista hedelmäisyyttä oluen makumaailmaan tuo humaloinnissa käytetty amerikkalainen Amarillo-lajike, tosin humaloinnin rooli jää kokonaisuudessa suhteellisen pieneksi perinteisempien hefeweizenin makuelementtien rinnalla. Vehnäisen viljamainen, mausteinen, fenolimainen ja lievän hiivainen jälkimaku on yllättävänkin pitkä. Varsin luonteikas ensimmäinen vehnäolut repertuaariltaan melko monipuoliselta panimolta.

***1/2

KAHAKKA CITRA WHEAT

PANIMO HIMO, PIRKKALA

4,5 % HANAOLUT

Vaalean meripihkanvärinen ja kevyehkö Citra Wheat on panimon mukaan tyyliltään ”American pale wheat”, tosin tuoksun ja maun hiivainen mausteisuus, fenolimaisuus ja banaanimainen hedelmäisyys viittaavat myös saksalaisen hefeweizenin suuntaan. Myös vehnäinen viljamaisuus on vahvassa roolissa erityisesti jälkimaussa, jossa myös Citra-humalan aromit pääsevät jonkin verran esille viljamaisuuden, mausteisuuden ja hiivaisuuden rinnalla. Prosenteistaan huolimatta sangen runsasmakuinen moderni vehnäolut.

***

RPS HAGSTRÖM NZ HOPFENWEISSE

RPS BREWING, KUOPIO

6,8 % HANAOLUT

Tämä RPS Brewingin ja kiertolaispanimo Hagströmin yhteistyössä valmistama appelsiininkeltainen ja keskitäyteläinen hopfenweisse on runsas yhdistelmä saksalaisen hefeweizenin neilikkamaista ja pippurimaista mausteisuutta, banaanimaisuutta ja fenolimaisuutta sekä uusiseelantilaisten humalien olueen tuottamaa mangomaista ja greippimäistä hedelmäisyyttä ja pihkaista katkeruutta. Kuivahkon katkera, viljamainen ja mausteinen jälkimaku on pitkä. Kompromissiton hopfenweisse, mutta kuitenkin melko hyvällä juotavuudella. Parhaita kohtaamiani tyylin edustajia, en itse ole ollut hopfenweissesta mausteisuuden ja humalakatkeruuden yhdistelmänä aiemmin erityisen innostunut.

****1/2

Lager

PRAMIA LAGER

PRAMIA, JALASJÄRVI

4,5 % 0,75 L PULLO

Sahdinvalmistajana Sahti Mafian nimellä vuonna 1991 aloittanut Pramia valmisti välillä yksinomaan siidereitä, lonkeroita ja vahvempia alkoholijuomia, mutta viime vuonna oluet ja sahtikin palasivat tuotantoon. Pramia Lager on panimon mukaan saksalaistyylinen lager, ja kieltämättä oluen hunajainen maltaisuus sekä jonkin verran esille nouseva ruohomainen ja yrttimäinen humalaisuus vähän hellesin suuntaan viittaavat. Muutoin oluen maku ja tuoksu tarjoavat hillittyä sitrusmaista ja omenamaista hedelmäisyyttä sekä jälkimakua kohti lisääntyvää kuivempaa viljamaisuutta. Suoraviivainen ja puhdaspiirteinen premium lager.

***

KOTKA SAMPANJA PILS

KOTKA STEAM BREWERY, KOTKA

5,0 % HANAOLUT

Tämä syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen olut on hunajaisen maltaisuuden, viljamaisuuden ja yrttimäisen sekä ruohomaisen humalakatkeruuden ohella jonkin verran samppanjamainen tai valkoviinimäinen tuoksultaan ja maultaan. Greippimäinen, omenamainen ja karviaismainen hedelmäisyys vielä vahvistaa viinimäistä vaikutelmaa osaltaan. Pitkässä jälkimaussa näyttelevät lähinnä humalaiset ja viljamaiset sävyt pääosaa. Panimo ei paljasta, miten oluen samppanjamaiset piirteet tarkalleen ottaen syntyvät, mutta kertoo sen pohjautuvan yli sata vuotta vanhaan kotkalaiseen reseptiin.

***1/2

KARVILAN KORVEN SAVU

KARVILAN PANIMO, JALASJÄRVI

5,0 % 0,33 L PULLO

Vaalean meripihkanvärisen ja keskitäyteläisen Korven Savun valmistuksessa on käytetty savumaltaiden ohella myös kuusenkerkkiä, ja molemmat raaka-aineet kyllä tulevat melko selkeinä esille oluen tuoksussa ja maussa, savu ja terva enemmän alkumaussa ja kuusenkerkkä enemmän jälkimaussa. Tämän ohella mukana on hunajaista maltaisuutta, viljamaisuutta ja sitrusmaista sekä omenamaista hedelmäisyyttä. Oluen ruohomainen humalointi on keskitasoa. Omassa sarjassaan toimiva savuolut, johon kuusenkerkkien käyttö antaa omat mielenkiintoiset lisävivahteensa.

***

KAKOLA ATELIER 40

KAKOLA BREWING CO, TURKU

5,2 % 0,33 L PULLO

Kakolan Atelier-sarjan 40:s jäsen on syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen India pale lager. Tuoksultaan ja alkumaultaan hunajaisen maltainen olut on tyylille ominaisesti myös runsaan trooppisen hedelmäinen (mango, ananas, passiohedelmä) sekä pihkaisen katkera. Pitkässä kuivuvassa jälkimaussa pihkainen ja ruohomainen humalointi yhdistyy greippimäisyyteen ja viljamaisuuteen. Tasapainoinen ja hyvän juotavuuden omaava IPL.

***1/2

COOLHEAD BREW CZECH, PLEASE!

COOLHEAD BREW, HELSINKI

4,8 % HANAOLUT

Itse nimen ohella tuoksun ja maun selkeä voimaisuus paljastaa nopeasti tämä syvän kullankeltaisen ja keskitäyteläisen lagerin tyylisuunnan. Diasetyylin ohella olut tarjoaa makeahkon hunajaista maltaisuutta ja ruohomaista humalaisuutta sekä pitkän jälkimaun puolella hienoista omenamaisuuttakin.  Humalakatkeruuden ohella myös kuivemmat viljamaiset piirteet voimistuvat loppua kohti. Hyvin tyylinmukainen tšekkityyppinen pils kaikkiaan, tietty voimaisuus kuuluu ainakin omasta mielestäni asiaan näissä oluissa.

***1/2

FAT LIZARD FAT LAB 56: MAIBOCK

FAT LIZARD BREWING CO, ESPOO

7,4 % HANAOLUT

Bockit eivät tunnu olevan kovin suosittu oluttyyli panimomaailmassa tällä hetkellä, mutta onneksi niitä Suomessakin aina välillä tehdään. Tämä Fat Lizardin pitkään Fat Lab -sarjaan kuuluva maibock on hyvin tyylinmukaisesti makean maltainen ja lievän sikunamaisen alkoholinen. Karamellimaisia, toffeemaisia ja luumumaisia sävyjä löytyy myös, ja jälkimaussa pientä ruohomaista katkeruutta sekä hienoista omenamaisuutta. Melko suoraviivainen, tyylin vaatimukset suhteellisen hyvin täyttävä maibock.

***

Porter ja stout

MAMU GOODIO CHOCOLATE & SALMIAKKI

MAMU BREWING, HELSINKI

5,0 % HANAOLUT

Ravintola Nollan tiloissa toimiva Mamu Brewing on jatkoa samoissa tiloissa toimineelle panimoravintola Il Birrificiolle. Panimon musta ja keskitäyteläinen stout tarjoilee maussaan ja tuoksussaan nimenmukaisesti suklaamaisuutta ja salmiakkimaisuutta, ja myös kahvimaista paahtuneisuutta sekä marjaisuutta on mukana. Valitettavasti mukana kuvassa on myös selkeää epäpuhtautta tallimaisuuden muodossa, hieman lambicmaiset tallin ja navetan aromit tuntuvat erityisesti tuoksussa ja jälkimaussa. Panimo jää kuulemma tämän oluen jälkeen tauolle, toivottavasti mahdolliset uudet tuotteet ovat maultaan puhtaampia.

*1/2

BOCK’S COFFEE PORTER

BOCK’S CORNER BREWERY, VAASA

5,2 % HANAOLUT

Bock’sin tumman punaruskea ja rungoltaan kevyehkö coffee porter on tuoksultaan ja maultaan makean kermaisen suklaamainen ja runsaan kahvimainen, kuivempi tuhkainen paahtuneisuus taas lisääntyy loppua kohden. Lakritsia, luumua ja melassiakin löytyy, ja pientä humalakatkeruutta sekä viljamaisuutta pitkästä jälkimausta. Hyvin tyylinmukainen kahviportteri, oluen raaka-ainelistaan sisältyvät kahvi ja laktoosi ovat vahvasti esillä.

***1/2

HOPPA IRISH PORTER

PANIMO HOPPA, KUUSANKOSKI

4,8 % HANAOLUT

Tämä tumman punaruskea irlantilaistyylinen portteri muistuttaa kieltämättä esikuviaan varsinkin mallasrungon suhteellisen keveyden, kermaisen suklaamaisuuden ja jälkimaussa korostuvan kahvimaisen paahtuneisuuden suhteen. Kokonaisuuteen kuuluu myös lakritsimaisuutta ja luumumaisuutta, ja jälkimausta löytyy lievää ruohomaista katkeruuttakin. Aivan asiallinen portteri, joka luultavasti kuitenkin hyötyisi hieman tukevammasta mallasrungosta.

***

LAMMIN PORTER

LAMMIN SAHTI, LAMMI

5,2 % 0,44 L TÖLKKI

Sukupolvenvaihdoksen myötä valikoimaansa sahdista enemmän myös oluiden puolelle laajentanut Lammin Sahti tekee myös porttereita: tässä mustassa ja keskitäyteläisessä portterissa yhdistyy kahvimainen ja tuhkainen paahtuneisuus tyylissään jonkin verran keskitasoa voimakkaampaan ruohomaiseen humalaisuuteen. Suklaata, lakritsia ja kuivattuja hedelmiä löytyy myös, ja katkerahkon paahtunut jälkimaku on pitkä. Hyvin tyylinmukainen portteri, vaikkei se toki varsinaisesti pyörää uudelleen keksikään.

***

ISO-KALLAN BLACK LOON

ISO-KALLAN PANIMO, KUOPIO

9,0 % 0,33 L PULLO

Musta ja melko täyteläinen Black Loon on vahvan kahvimaisen ja tuhkaisen paahtunut erityisesti jälkimaultaan, mikä yhdistyneenä melko voimakkaaseen yrttimäiseen humalointiin tekee oluesta varsin luonteikkaan tapauksen. Kermainen suklaamaisuus ja melassimainen siirappimaisuus kuitenkin pyöristävät hieman makua ja tuoksua. Vivahteikkaasta kokonaisuudesta löytyy myös lakritsimaisuutta ja salmiakkimaisuutta sekä oluen lämmetessä hieman savuisuuttakin, sen sijaan alkoholi pysyy hyvin piilossa. Rikas ja robusti imperial stout pitkällä katkeran paahtuneella jälkimaulla.

****

MALMGÅRD BOURBON BARREL STOUT

MALMGÅRDIN PANIMO, MALMGÅRD

11 % 0,33 L PULLO

Tätä mustaa ja täyteläistä imperial stoutia on sen nimen mukaisesti kypsytetty bourbontynnyreissä, mikä antaa oluelle selkeän tammimaisen, vaniljamaisen ja jonkin verran viskimäisen maun ja tuoksun. Viinimäisiäkin sävyjä (sherry, portviini) löytyy, ja hieman hunajaisuutta valmistuksessa myös käytetystä hunajasta. Suklaamaisuus, kaakaomaisuus ja rusinamaisuus sekä loppua kohti voimistuva kahvimainen ja tuhkainen paahtuneisuus ovat myös läsnä, samoin lievä alkoholisuus. Tyylissään tasapainoinen stout ilmeisen hyvällä kellarikypsytyspotentiaalilla.

***1/2

FACTORY LADY CUPCAKE (COCONUT & VANILLA)

FACTORY BREWING, HELSINKI

12 % HANAOLUT

Factory Brewing on jo lopettaneen Pien Brewingin panimomestarin Jirka Ordénin vähän vahvempiin oluihin keskittynyt projekti. Lady Cupcake on pastry stoutien sarja, jonka aloittaa tämä kookoksella ja vaniljalla maustettu musta ja täyteläinen imperial stout. Kookos ja vanilja ovat odotetusti päällimmäisinä elementteinä maussa ja tuoksussa, mutta niiden alta löytyy myös suklaamaisuutta, lakritsimaisuutta ja loppua kohti voimistuvaa tuhkaista paahtuneisuutta. Lämmittävää alkoholiakin löytyy, samoin maltillista humalakatkeruutta jälkimaussa. Ainakin itselläni makea siirappimaisuus vähentää halua nauttia tämäntyyppisiä stouteja isompina annoksina, mutta kyllä Lady Cupcake omassa kategoriassaan aivan toimiva tuote on.

***1/2

NAILO LAVA

NAILO BREWING CO, OULU

9,5 % HANAOLUT

Lava on thaimausteseoksella ja appelsiinilla maustettu musta ja täyteläinen imperial stout. Makean suklaamainen, lakritsimainen ja siirappimainen maltaisuus yhdistyy maussa ja tuoksussa appelsiinimaiseen ja luumumaiseen hedelmäisyyteen, sen sijaan mausteisuuden rooli jää yllättävänkin hillityksi runsaassa kokonaisuudessa. Myös alkoholiprosentti peittyy hyvin, ja jonkin verran paahtunut ja lempeän mausteinen jälkimaku on pitkä. Tasapainoinen pastry stout, jonka maustamisessa ei ole onneksi liioiteltu, vaan oluen muutkin raaka-aineet ja makukomponentit pääsevät hyvin esille.

****1/2

Julkaistu Olutposti 3/23 -lehdessä.

Katso lisää:

Arden arviot: Kesä ja alkusyksy 2023