mainos
mainos

Hannu Nikulaisen olutarviot – vuodenvaihteen ja alkuvuoden oluet 2024

Olutarvioijamme, yli 35 000 olutta maistanut Hannu Nikulainen katsasti vuodenvaihteen ja alkuvuoden 2024  kotimaiset oluet.

Hannu Nikulainen

Ale

TEERENPELI SKOTTI BITTER

TEERENPELI PANIMO & TISLAAMO, LAHTI

5,0 % HANAOLUT

Teerenpelin meripihkanvärisen ja keskitäyteläisen bitterin valmistuksessa on käytetty brittiläisiä maltaita ja humalia, mikä antaakin oluelle sikäläiselle alelle hyvin tyypillistä keksimäistä ja pähkinämäistä maltaisuutta sekä ruohomaista ja yrttimäistä humalaisuutta. Karamellimaisia ja hunajaisiakin sävyjä löytyy yhdistyneinä lähinnä appelsiinimaiseen hedelmäisyyteen. Pitkähkö jälkimaku taas tarjoaa suhteellisen vahvaa humalakatkeruutta sekä greippimäisiä ja omenamaisia piirteitä. Vivahteikas bitter, jonka kaikki elementit eivät kuitenkaan ole keskenään täysin harmoniassa.

***

LAITILAN TUOMAS STRONG BITTER (2023)

LAITILAN WIRVOITUSJUOMATEHDAS, LAITILA

5,2 % 0,33 L PULLO

Laitilan Tuomas-sarjan vuoden 2023 olut on valmistettu yhteistyössä vuoden 2022 Hyvän Tuomaan Heino Groupin toimitusjohtajan Petri Heinon kanssa. Tällä kertaa oluttyyliksi on valikoitunut brittiläinen strong bitter/ESB. Keskipunaruskea ja keskitäyteläinen olut on brittityyliin keksimäisen, pähkinämäisen ja karamellimaisen maltainen sekä appelsiinimaisen ja luumumaisen hedelmäinen. Makeahkon hunajainen maltaisuus saa kuitenkin melko hyvin vastapainoa olueen käytettyjen brittiläisten humalien yrttimäisestä, ruohomaisesta ja mausteisesta katkeruudesta. Oluen kuivempi jälkimakukin on melko pitkä ja suhteellisen humalakatkera. Tyylilleen uskollinen ja tasapainoinen vahva bitter.

****

BOCK’S / AROMA COLAB BREAD ALE

BOCK’S CORNER BREWERY, VAASA

4,5 % HANAOLUT

Tämän ruisoluen valmistuksessa 30 % maltaista on korvattu vaasalaisen Aroma-leipomon hapanleivällä, mikä selittää hyvin oluen ruisleipämäisen viljamaisen ja hieman happamankin maun ja tuoksun. Muutoin syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen ale on suutuntumaltaan ja tuoksultaan makeahkon karamellimainen, keksimäinen ja hunajainen sekä jonkin verran sitrusmainenkin. Kuivuva jälkimaku taas tuo tullessaan yrttimäistä katkeruutta ja hienoista karviaismaista marjaisuutta. Persoonallinen mielenkiintoisten makuyhdistelmien ruisolut.

***1/2

PLEVNAN MOVETRON

KOSKIPANIMO, TAMPERE

6,0 % HANAOLUT

Yhteistyössä samannimisen yhtyeen kanssa valmistettu Movetron on meripihkanvärinen ja rungoltaan kevyehkö NEIPA. Kukkainen hedelmäisyys on tyylinmukaisesti keskiössä maussa ja tuoksussa, tällä kertaa mango, persikka ja appelsiini nousevat vahvimmin esille. Suutuntuman ja tuoksun lievä hunajainen makeus kääntyy melko pitkässä kuivemmassa jälkimaussa kermaisen viljamaisuuden ja maltillisen pihkaisen katkeruuden suuntaan. Tasapainoinen, tyylissään konstailematon NEIPA.

****

NAILO FAYRE

NAILO BREWING CO, OULU

5,5 % HANAOLUT

Fayre on mangomehun värinen ja kevyehkö New England -tyylinen APA, joka on käytetty viime vuosina panimomaailmassa yleistyneellä norjalaisella kveik-hiivalla. Hunajainen maltaisuus ja lähinnä greippimäinen sekä limemäinen hedelmäisyys saavat vastapainoa melko voimakkaasta mäntymäisen pihkaisesta katkeruudesta, joka tuntuu erityisesti kuivuvan katkerassa jälkimaussa. Kveik-hiivan tarkkaa vaikutusta oluen makuun ja tuoksuun on hieman vaikea määritellä, mutta oletettavasti se tuottaa omat lisävivahteensa oluen runsaaseen hedelmäisyyteen.

***1/2

SONNISAARI THE HAZE OF SPEDES

SONNISAARI PANIMO OY, OULU

6,6 % HANAOLUT

Sekä Spede Pasaseen että Motorheadin kappaleeseen viittaavalla nimellä varustettu vaalean meripihkanvärinen cold IPA on tuoksultaan ja maultaan makeahkon hunajaisen maltainen sekä kukkaisen ja parfyymisen hedelmäinen (persikka, aprikoosi, mango), mutta tasapainottavaa pihkaista ja yrttimäistä katkeruuttakin löytyy jälkimakuun siirryttäessä. Pitkässä jälkimaussa myös viljamaiset sävyt voimistuvat hedelmäisyyden ja katkeruuden rinnalla. Hieman tyylissään kevytrunkoinen mutta muutoin varsin toimiva cold IPA.

****

MALLASSEPÄT FATHER OF ALL BEERS – F.O.A.B.

MALLASSEPÄT, NAANTALI

11,5 % HANAOLUT

Mallasseppien syvän kullankeltaisen ja keskitäyteläisen ”quadruple IPAn” makumaailmaa hallitsee New England -tyyliin runsas trooppisen makea hedelmäisyys appelsiinimarmeladi, mandariini ja greippi keskeisimpinä elementteinä. Mentholimaisuutta ja marjaisuutta (karviainen, mustikka) on myös mukana, ja pihkainen katkeruus lisääntyy jonkin verran oluen lämmetessä. Alkoholiprosentti taas pysyy yllättävänkin hyvin piilossa. Näin vahvat IPAt ovat juotavuuden kannalta hieman haastavia valmistaa, mutta Mallaskoski suoriutuu haasteesta varsin hyvin.

****

MALLASSEPÄT HAGSTRÖM WEST COAST DIPA

MALLASSEPÄT, NAANTALI

8,8 % HANAOLUT

Kiertolaispanimo Hagströmin uusin olut on valmistettu Mallassepillä Naantalissa. Syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen länsirannikkotyylinen DIPA on tyylinmukaisen pihkaisen katkera, ja makeahkoa appelsiinimaista sekä greippimäistä kukkaista hedelmäisyyttä löytyy myös melko runsaasti. Lämmittävää alkoholiakin on hieman mukana, ja jälkimaku on asianmukaisen pitkä ja katkera. Hagströmin oluet ovat olleet tasaisen varmoja tuotoksia ne varsinaisesti tiloissaan valmistaneesta panimosta riippumatta.

****1/2

KIMITO FATHER & SON SOUR RASPBERRY SAISON

KIMITO BREWING, KEMIÖNSAARI

6,0 % 0,33 L PULLO

Tämä kuparinpunainen ja keskitäyteläinen saison on maustettu vadelmilla, ja kirpeähkö vadelmaisuus onkin keskeisenä piirteenä oluen maussa ja tuoksussa. Oluen lämmetessä marjaisuuden alta tulee kuitenkin esiin saison-hiivan tyypillisesti tuottamia mausteisia, hiivaisia ja hedelmäisiä (sitrus, omena, päärynä) sävyjä. Makeahkon hunajainen alkumaku jatkuu pitkänä, kuivuvan viljamaisena, mausteisena ja hiivaisena jälkimakuna, jossa myös ruohomainen humalointi tulee hieman esille. Pitkälti nimensä mukainen moderni saison.

***

KOULU YLIOPETTAJA

PANIMORAVINTOLA KOULU, TURKU

6,1 % HANAOLUT

Yliopettaja on keskipunaruskea ja melko täyteläinen red ale, jossa tyylille ominainen makeahko karamellimaisuus, hunajaisuus ja kermatoffeemaisuus kohtaavat keskimääräistä voimakkaamman yrttimäisen ja ruohomaisen humaloinnin. Appelsiinimaista ja luumumaista hedelmäisyyttäkin löytyy, ja jälkimausta jonkin verran palanutta paahtuneisuutta humalakatkeruuden rinnalla. Melko runsasflavorinen red ale pitkähköllä kuivuvalla jälkimaulla, ja ilahduttavasti myös puhdasmakuisempi tuote kuin mitä Ratebeerin vuosien takaiset arviot saman oluen aiemmista valmistuseristä antavat ymmärtää.

***

GLENPIPE HUMALAINEN ROOPE 2

GLENPIPE BREWERS, NAANTALI

5,6 % HANAOLUT

Tämän keskipunaruskean ja keskitäyteläisen amber alen erityispiirteenä on kotimaisten humalien Rymättylästä käyttö. Vaikka makeahko karamellimaisuus, keksimäisyys ja pähkinämäisyys ovatkin yhdessä viljamaisten sävyjen kanssa maun ja tuoksun keskiössä, tuottavat myös kotimaiset maatiaishumalat melko vahvan ruohomaisen katkeruuden erityisesti pitkään jälkimakuun. Maltillinen sitrusmainen hedelmäisyys pyöristää hieman katkeruutta. Aivan asiallinen, tyylissään runsasflavorinen amber ale.

***1/2

MYRRYS KELMI

MYRRYS FERMENTS, TURKU

5,5 % HANAOLUT

Kimito Brewingilla muiden Myrryksen oluiden tapaan valmistettu Kelmi on syvän kullankeltainen ja rungoltaan kevyehkö New England -tyylinen APA, jossa lajityypillinen runsas hedelmäisyys (ananas, mango, greippi) yhdistyy viljamaisuuteen ja lähinnä pihkaiseen katkeruuteen. Mentholia, hunajaa ja sipuliakin sisältyy oluen makumaailmaan, ja mustaherukkamainen marjaisuus voimistuu oluen lämmetessä. Pitkä jälkimaku on yllättävänkin kuivan katkera. Makuprofiililtaan monipuolinen NEPA.

***

MALMGÅRD PROTO #34 PHANTASM NEIPA

MALMGÅRDIN PANIMO, MALMGÅRD

6,0 % HANAOLUT

Tämän vaalean meripihkanvärisen ja kevyehkön NEIPAn nimessä mainittu Phantasm viittaa uuteen tekniikkaan hedelmäisten humala-aromien voimistamiseksi. Siinä humalaseokseen lisätään uusiseelantilaisten Sauvignon Blanc -rypäleiden kuoria. Tekniikka tuntuu toimineen tämänkin oluen valmistuksessa, koska runsas trooppinen hedelmäisyys persikan, aprikoosin ja ananaksen muodossa on vahvasti läsnä maussa ja tuoksussa. Pieni pihkainen katkeruus antaa kuitenkin vastapainoa makeahkolle hedelmäisyydelle. Tasapainoinen NEIPA pitkällä katkerahkolla ja kuivuvan viljamaisella jälkimaulla.

***1/2

UG GAMBINAPÖLLÖ

UG BREWERY, LOHJA

9,5 % HANAOLUT

Pikkulintu Kontulan kaksivuotisjuhlaolueksi tehdyn Gambinapöllön valmistuksessa on käytetty oluen nimen mukaisesti Gambina-juomasekoituksessa uitettuja tammilastuja. Tammi ja Gambina nousevatkin jonkin verran esille tumman punaruskean ja täyteläisen barley winen maussa ja tuoksussa. Tämän ohella makea karamellimaisuus ja hunajaisuus sekä erilaiset kuivattujen ja trooppisten hedelmien sävyt (erityisesti luumu, rusina ja appelsiini) ovat keskeisissä rooleissa maussa ja tuoksussa. Runsaassa jälkimaussa pääsevät humalakatkerotkin esille makeutta tasapainottamaan, alkoholi taas pysyy melko hyvin piilossa. Toimivuudessaan itse asiassa ennakko-odotukseni ylittänyt makuyhdistelmä.

****

FAT LIZARD HOPTIMISTIC BEAST IPA

FAT LIZARD BREWING CO, ESPOO

6,6 % HANAOLUT

Syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen Hoptimistic Beast on monipuolinen yhdistelmä makeahkoa maltaisuutta, viljamaisuutta, trooppista hedelmäisyyttä (appelsiini, mandariini, persikka, greippi) ja lähinnä mansikkamaista marjaisuutta. Karamellimaisuutta ja toffeemaisuuttakin löytyy hieman, samoin voimaisuuden suuntaan kallistuvaa hunajamaisuutta. Viljamainen ja jonkin verran pihkaisen katkera jälkimaku on myös pitkä ja runsas. Voimakkaanpehmeä IPA yllättävän selkeillä käymisaromeilla.

***

VANHAN PORVOON BORGÅ ESB

VANHAN PORVOON PANIMO, PORVOO

5,0 % HANAOLUT

Meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen Borgå ESB on pähkinämäisyydessään, keksimäisyydessään, kermaisessa toffeemaisuudessaan ja makeahkossa karamellimaisuudessaan varsin lähellä perinteistä brittiläistä ESB:tä. Kuivattuja hedelmiäkin löytyy, ja paahtuneisuutta sekä melko vahvaa ruohomaista katkeruutta erityisesti jälkimausta. Sangen tyylipuhdas ESB runsaalla katkeranpaahtuneella jälkimaulla. Vanhan Porvoon Panimo tuntuu osaavan tämän tyylin.

****

SOCIAL BREWING LAB GAMMA GOLDEN ALE #3

SOCIAL BREWING LAB BY MAKU BREWING, HELSINKI

8,5 % HANAOLUT

Ravintola Bruuverissa toimivan panimon Gamma-sarjan kolmas edustaja on tyyliltään Belgian strong golden ale, ja kyllähän käytetty belgihiiva tuo olueen hyvin asianmukaisia mausteisia ja hiivaisia sävyjä sekä omenamaista ja päärynämäistä hedelmäisyyttä. Suutuntuman makeahko hunajaisuus kääntyy loppua kohti viljamaiseen ja myös hieman humalakatkeraan suuntaan. Pieni lämmittävä alkoholimaisuus kuuluu myös asiaan. Varsin tyylinmukainen belgiale pitkällä mausteisella jälkimaulla.

***1/2

COOLHEAD BREW TRIPLE BERRY DREAMING

COOLHEAD BREW, HELSINKI

7,0 % 0,33 L TÖLKKI

Oluen nimessä mainitut kolme marjaa ovat vadelma, mustaherukka ja puolukka, ja tämän lisäksi raaka-aineena on käytetty vaniljaa. Syvän punavioletti ja keskitäyteläinen sour ale onkin selkeän marjainen, ehkä vadelma päällimmäisenä elementtinä. Vanilja taas pyöristää melko tehokkaasti oluen kirpeää happamuutta erityisesti pitkähkössä jälkimaussa. Mukana on myös sitruunamaista ja omenamaista hedelmäisyyttä, sen sijaan alkoholiprosentti jää täysin piiloon. Tasapainoinen pastry sour, kyllähän Cool Head Brew tämän oluttyylin hallitsee.

****

FACTORY IMPALA

ETKO BREWING, HELSINKI

7,0 % HANAOLUT

Appelsiininmehun värinen ja kevyehkö Impala tarjoaa rehevän yhdistelmän mangomaista, ananasmaista ja greippimäistä hedelmäisyyttä karviaismaiseen marjaisuuteen ja mentholimaisuuteen yhdistyneenä. Selkeä vehnämäinen ja kauramainen viljamaisuus antaa taustatukea runsaalle hedelmäisyydelle, ja pieni pihkainen katkeruuskin tulee mukaan pitkässä jälkimaussa. Tasapainoinen ja voimakkaanpehmeä kokonaisuus. Tämä Etkon Factory-brändi näyttää tekevän varsin tasalaatuisia tuotteita.

****1/2

TUJU PHOBOS

PANIMOYHTIÖ TUJU, LAPPEENRANTA

6,0 % HANAOLUT

Tummanpunainen ja keskitäyteläinen Phobos on useamman punaviini- ja bourbonviskitynnyrissä 10–14 kuukautta kypsytetyn golden alen sekoitus, myös villihiivoja ja maitohappobakteereja sekä metsämustikoita on käytetty. Tamminen puumaisuus ja vaniljamaisuus ovatkin vahvasti esillä erityisesti jälkimaussa punaviinin ja bourbonin ohella. Olut on myös voimakkaan kirpeän hapan ja jonkin verran mustikkamainen, ja lähinnä sitruunamainen ja omenamainen hedelmäisyys vielä täydentää runsasta kokonaisuutta. Kuiva tamminen ja viljamainen jälkimaku on odotetun pitkä. Varsin intensiivinen ja vivahteikas sour ale.

****1/2

Lager

PYYNIKIN LAGER

PYYNIKIN BREWING CO, TAMPERE

4,5 % 0,5 L TÖLKKI

Pyynikin Brewing Company jatkaa toimintaansa uudella omistuspohjalla vuoden 2022 konkurssin jälkeen, ja oluet valmistetaan nykyisin Haljalassa Virossa. Pyynikin Lager on kullankeltainen ja rungoltaan kevyehkö premium lager, jonka maussa ja tuoksussa makeahko maltaisuus ja tärkkelysmäisyys yhdistyy sitrusmaiseen, omenamaiseen ja päärynämäiseen hedelmäisyyteen sekä ruohomaiseen humalointiin. Keskipitkässä kuivuvassa jälkimaussa mukaan tulee myös selkeää viljamaisuutta ja hienoista metallimaisuuttakin. Pyöreähkö ja tyylissään yllätyksetön valtavirran lager.

**1/2

SAIMAA SUN MEXICAN LAGER

SAIMAA BREWING CO, MIKKELI

4,2 % 0,5 L TÖLKKI

Maailmalla tunnetuimmat meksikolaiset lagerit kuten Sol ja Corona ovat tunnetusti melko kevyitä ja vaaleita sekä hunajaisen ja jopa sokerisen makeita maultaan ja tuoksultaan, ja Sun Mexican Lager sijoittuu selkeästi samaan suosittuun kategoriaan. Limemäinen ja sitruunamainen hedelmäisyys saa kohtuullisen pitkässä jälkimaussa seurakseen viljamaisuutta, lievää ruohomaista humalaisuutta ja hivenen metallimaisuuttakin. Melko puhdaspiirteinen mutta ei kovin omaperäinen kevyt lager, joka toki varmasti toimii tietyissä tilanteissa.

***

KARVILAN LÄHILAGER

KARVILAN PANIMO, KARVILA

4,7 % 0,44 L TÖLKKI

Tämä syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen pale lager on valmistettu panimon omasta mallasohrasta ja myös osin humaloitu kotimaisella humalalla. Hunajaisen maltaisuuden ja viljamaisuuden ohella myös kukkainen ruohomaisuus on hyvin läsnä oluen maussa ja tuoksussa. Makeahko suutuntuma jatkuu kohtuullisen pitkänä kuivuvana viljamaisena ja ruohomaisena jälkimakuna. Pehmeähkö, tyylissään miellyttävän puhdaspiirteinen vaalea lager.

***1/2

RPS SKULL NZ PILSNER

RPS BREWING, KUOPIO

5,2 % 0,44 L TÖLKKI

Kuten nimikin vihjaa, on kullankeltainen ja kevyehkö Skull NZ Pilsner humaloitu uusiseelantilaisilla humalalajikkeilla. Makeahko trooppinen hedelmäisyys (mango, persikka, mandariini, lime) kohtaa oluen maussa ja tuoksussa jälkimakua kohti voimistuvan viljamaisuuden sekä ruohomaisen ja yrttimäisen katkeruuden. Runsasflavorinen pilsner melko pitkällä kuivuvan katkeralla jälkimaulla.

***

ISO-KALLAN FESTBIER

ISO-KALLAN PANIMO, KUOPIO

5,5 % 0,33 L PULLO

Iso-Kallan Panimon kymmenvuotisjuhlaolueksi valmistettu tummahkon punaruskea ja keskitäyteläinen festbier on tuoksultaan ja maultaan sekä kermaisen karamellimainen ja toffeemainen että leipäisen viljamainen. Yrttimäinen humalakatkeruus astuu mukaan kuvaan pitkässä jälkimaussa. Luumumainen, appelsiinimainen ja omenamainen hedelmäisyys täydentää pakettia osaltaan. Festbieriksi/märzeniksi tämä olut on hieman kevytrunkoinen ja turhan leipämäinenkin, mutta muutoin tyylin speksit kyllä täyttyvät.

***

TORNION PIENET VIENNA LAGER

TORNION PANIMO, TORNIO

5,0 % 0,44 L TÖLKKI

Wieniläistyyliset lagerit ovat usein meripihkanvärisiä, keskitäyteläisiä, makeahkon maltaisia ja maltillisen humalakatkeria, mitkä määreet sopivat hyvin myös tähän Tornion Panimon kontribuutioon oluttyyliin. Olueen on käytetty yksinomaan suomalaista humalaa, mikä tuottaa lähinnä jälkimakuun lievää ruohomaista ja yrttimäistä katkeruutta. Suutuntuman makeahko karamellimaisuus kuivuu keskipitkässä viljamaisessa jälkimaussa. Tyylissään pyöreänpehmeä ja hyvän juotavuuden omaava Vienna lager.

***1/2

LAPIN PYHÄ-LUOSTO WILDERNESS LAGER

LAPIN PANIMO, ROVANIEMI

4,3 % 0,33 L PULLO

Tämä kullankeltainen ja keskitäyteläinen lager on makeahkon hunajaisuuden ja viljamaisuuden ohella jonkin verran sitrusmaisen ja omenamaisen hedelmäinen.

Kokonaisuuteen sisältyy myös karviaismaisia käymisaromeja, ja ruohomainen humalakatkeruus nousee myös esille erityisesti pitkähkössä jälkimaussa viljamaisuuden rinnalla. Suuria tunteita herättämätön, mutta tyylissään varsin asiallinen ja luonteikaskin amerikkalaistyyppinen pale lager.

***

SALAMA BUBBLE SHOOTER

SALAMA BREWING CO, ESPOO

5,5 % 0,44 L TÖLKKI

Bubble Shooter on vaalean meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen märzen, jossa hunajainen maltaisuus ja lievä karamellimaisuus kohtaavat viljamaisuuden ja hillityn ruohomaisen humaloinnin. Myös sitrusmaista hedelmäisyyttä löytyy, lähinnä appelsiini ja mandariini päällimmäisinä. Kuivahko jälkimaku on melko pitkä. Tyylin vaatimukset hyvin täyttävä hieman keskimääräistä hedelmäisempi ja pyöreämpi märzen.

***1/2

TIRED UNCLE UNCLE IS THE PRINCIPAL

TIRED UNCLE BREWING CO, ESPOO

4,5 % 0,33 L TÖLKKI

Uncle Is The Principal on hyvin tumman punaruskea ja keskitäyteläinen tšekkityyppinen dark lager eli tmavý. Kermaisen karamellimaisen maltaisuuden, kahvimaisuuden ja loppua kohti voimistuvan palaneen paahtuneisuuden ohella maku ja tuoksu tarjoavat karviaismaista marjaisuutta ja lievää yrttimäistä humalakatkeruutta. Melko runsaassa jälkimaussa tuhkainen paahtuneisuus ja marjaisuus saavat seurakseen myös viljamaisia sävyjä. Marjaisuutta lukuun ottamatta kyseessä on kieltämättä varsin tyylipuhdas tmavý.

***1/2

NOKIAN KEISARI JOULU SAVULAGER

NOKIAN PANIMO OY, NOKIA

5,0 % 0,33 L TÖLKKI

Kuten nimikin jo kertoo, että tämän tumman punaruskean ja keskitäyteläisen lagerin valmistuksessa käytetty myös savumaltaita. Savuisuus ja tervaisuus nouseekin selkeänä esille oluen maussa ja tuoksussa suklaamaisten, karamellimaisten, toffeemaisten ja lakritsimaisten sävyjen rinnalla. Makuprofiilissa on myös kuivattuja hedelmiä, ja jälkimaun puolella paahtuneet ja viljamaiset piirteet voimistuvat. Tyylissään hieman pyöreä mutta kokonaisuutena melko runsas rauchbier pitkällä kuivemmalla jälkimaulla.

***1/2

MALLASKOSKI HARVEST LAGER

MALLASKOSKEN PANIMO, SEINÄJOKI

5,9 % 0,5 L TÖLKKI

Mallaskosken tumman punaruskea ja keskitäyteläinen märzen on tyylin olueksi keskimääräistä tummempi, ja hunajainen karamellimaisuus sekä makeahko toffeemaisuus yhdessä kuivattujen hedelmien sävyjen kanssa ovat hyvin esillä tuoksussa ja maussa. Pitkää jälkimakua kohti myös viljamaiset sekä yrttimäisen katkerat sävyt lisääntyvät, ja myös pieni omenamaisuus tulee mukaan. Oluen valmistuksessa on käytetty kauraa ja ruista ohran ohella, ja erityisesti mausteinen rukiisuus voimistuukin oluen lämmetessä. Tavallista omaperäisempi märzen tässä perinteisesti melko suoraviivaisessa kategoriassa.

****

HIISI NIKULATOR 2 BA

PANIMO HIISI, JYVÄSKYLÄ

10,5 % HANAOLUT

Oman juhlaolueni ”barrel aged” -versiota on kypsytetty bourbonviskitynnyrissä, mikä tuottaakin hienoisia tammimaisen puumaisia sävyjä olueen. Tynnyrikypsytyksen vaikutus kokonaisuuteen kermaista vaniljamaisuutta lukuun ottamatta jää kuitenkin varsin hillityksi karamellimaisten, suklaamaisten, savuisten ja tervaisten piirteiden noustessa päärooleihin oluen maussa ja tuoksussa. Paahtuneisuutta, viljamaisuutta, kuivattuja hedelmiä ja lievää bockeille ominaista sikunamaisuutta löytyy myös tästä BA-versiosta, ja hieman humalakatkera jälkimaku on edelleen runsas. Bourbontynnyri on hieman pehmentänyt kokonaisuutta, mutta vastaavasti savuiset ja tervaiset sävyt tuntuvat voimistuneen: ehkä itse pidän tästä tynnyrikypsytetystä versiosta hieman kypsyttämätöntä enemmän.

****1/2

PAIHALAS NIGHT CONTINUATION

PAIHALAS BREWERY, SODANKYLÄ

5,7 % 0,375 L PULLO

Night Continuation on vaalean meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen wild ale, jonka maustamiseen on käytetty väinönputkea ja mesiangervoa. Olutta on myös kypsytetty tammitynnyrissä 8 kuukautta. Lopputuloksena on intensiivinen ja vivahteikas olut, jonka maku- ja tuoksukirjo sisältää selkeän kirpeän happamuuden ohella viljamaisuutta, tammisuutta, yrttimäisyyttä, karviaismaista marjaisuutta sekä sitruunamaista ja omenamaista hedelmäisyyttä. Suutuntuman hienoinen makeus jatkuu pitkänä ja runsaana kuivan kirpeänä jälkimakuna. Jälleen laatutuote tynnyrikypsytettyihin wild ale -tyylin oluihin paikallisilla raaka-aineilla keskittyneeltä pohjoisen panimolta.

*****

Vehnäolut

KANAVAN HARJU

KANAVAN PANIMO, VÄÄKSY

5,2 % 0,33 L PULLO

Harju on syvän kullankeltainen ja kevyehkö hopfenweisse, jonka valmistuksessa on käytetty witbierien tapaan myös appelsiininkuorta ja korianteria. Appelsiinimainen, banaanimainen ja omenainen hedelmäisyys yhdessä mausteisuuden ja tavallista voimakkaamman humaloinnin kanssa tuottaa olueen varsin runsaan maun ja tuoksun, jota hefeweizeneille ominainen selkeä vehnäinen viljamaisuus ja fenolimaisuus vielä täydentävät. Pitkähkössä jälkimaussa mukaan tulee myös saksalaisille vehnäoluille tyypillisiä hiivaisia piirteitä. Luonteikas vaikkakin tyylissään mausteiden takia hieman epäortodoksinen hopfenweisse.

***

MAD HOPPER JAWOHL JÜRGEN

MAD HOPPER BREWING CO, HELSINKI

6,5 % HANAOLUT

Tämä meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen weizenbock on banaanimaisessa hedelmäisyydessään, neilikkamaisessa mausteisuudessaan ja vehnäisessä viljamaisuudessaan hyvinkin saksalaisten esikuviensa jäljillä. Hunajaista maltaisuutta, fenolimaisuutta ja karamellimaisuutta on myös odotetusti mukana, ja myös tietty hiivaisuus kuuluu kuvaan. Varsin tyylipuhdas weizenbock pitkällä kuivuvan mausteisella ja monien weizenbockien tapaan hieman sahtimaisella jälkimaulla.

****

KUNINKAANTIEN TUORLAN VEHNÄ

KUNINKAANTIEN PANIMO, PIIKKIÖ

5,4 % 0,33 L PULLO

Syvän kullankeltainen ja erityisesti jälkimaultaan kevyehkö Tuorlan Vehnä tarjoaa maussaan ja tuoksussaan saksalaisille hefeweizeneille tyypillistä banaanimaisuutta, neilikkamaisuutta, fenolimaisuutta ja vehnäistä viljamaisuutta. Hiivaisuuttakin tulee mukaan erityisesti jälkimaussa, ja oluen humalaisuus on tyylinmukaisen mietoa. Mausteinen, fenolimainen ja viljamainen jälkimaku on varsin pitkä. Kyllähän tämäkin hefeweizen omassa kategoriassaan aivan hyvin toimii.

***

Porter ja stout

FOOD FACTORY GYLTÖ PEANUT BUTTER IMPERIAL STOUT

FOOD FACTORY BREWERY, TURKU

12 % 0,44 L TÖLKKI

Jo oluen nimi paljastaa keskeisen elementin maussa ja tuoksussa: makea maapähkinävoimaisuus on vahvasti läsnä mustan ja täyteläisen imperial stoutin maussa ja tuoksussa. Myös suklaamaisuutta, kermatoffeemaisuutta, lakritsimaisuutta ja siirappimaisuutta löytyy, ja kahvimainen paahtuneisuuskin pääsee jonkin verran esille lähinnä jälkimaussa. Makea pähkinämäisyys ja siirappimaisuus hautaa myös korkean alkoholiprosentin tehokkaasti alleen. Rehevämakuinen, pienempinä annoksina varsin maistuva pastry stout.

****

HIMO KAARNE HEAVEN HILL BBA

PANIMO HIMO, PIRKKALA

10 % HANAOLUT

Heaven Hillin bourbontynnyreissä kypsytetty musta ja täyteläinen imperial stout on selkeän bourbonmainen, tammimainen ja vaniljamainen sekä jonkin verran portviinimäinenkin. Myös makeaa suklaamaisuutta, luumumaisuutta, paahtuneisuutta ja kahvimaisuutta on mukana, ja hieman lämmittävää alkoholia maussa ja tuoksussa. Pitkässä jälkimaussa myös humalakatkerot nousevat hieman esille. Kaarneen perusversiota monipuolisempi ja pehmeämpi tapaus, jolla olisi todennäköisesti hyvä kellarikypsytyspotentiaalikin.

****1/2

MASIS TSATSATSAA: HOTSHOT

MASIS BREWERY, ESPOO

7,5 % HANAOLUT

Tämän mustan ja melko täyteläisen milk stoutin raaka-ainelistaan kuuluu hyvin tyyliin sopivasti myös kahvia, laktoosia ja vaniljaa. Vaniljaisen kermainen suklaamaisuus ja pehmeä kahvimaisuus ovat vahvasti läsnä tuoksussa ja alkumaussa, mutta jälkimakua kohti siirryttäessä alkavat myös tuhkainen paahtuneisuus ja tietty humalakatkeruuskin vallata alaa. Marjaiset, luumumaiset ja viljamaiset sävyt rikastavat makua ja tuoksua vielä osaltaan. Monimuotoinen milk stout runsaalla jälkimaulla.

***1/3

OLARIN KAPTEN OLARS

OLARIN PANIMO, ESPOO

7,0 % HANAOLUT

Lähes musta ja rungoltaan keskitäyteläinen Kapten Olars on balttiporttereiden tapaan makeahkon kermaisen suklaamainen, karamellimainen ja kahvimaisen paahtunut. Myös lakritsimaisuutta ja salmiakkimaisuutta on runsaahkosti mukana maussa ja tuoksussa. Valmistuksessa käytetty ruismallas taas tuntuu vahvana mausteisena viljamaisuutena erityisesti jälkimaussa. Myös luumua ja rusinaa löytyy, ja kuivempi paahtunut sekä rukiisen viljamainen jälkimaku on varsin pitkä. Tyylissään vähän vähemmän makea ja hieman pyöreäkin Baltic porter mukavalla juotavuudella.

****

PALOASEMAN / MAA ILMASTA ISO YÖ

PALOASEMAN PANIMO, NUMMI

11 % HANAOLUT

Maa ilmasta -yhtyeen kanssa tehdyn Ison Yön valmistuksessa on käytetty myös bourbonissa uitettuja tammilastuja, kaakaolastuja ja vaniljaa. Musta ja täyteläinen imperial stout on makean kaakaomaisuuden ja vaniljamaisen tammisuuden ohella palaneen paahtunut, kahvimainen ja lakritsimainen. Bourbonmaiset ja alkoholimaiset sävyt taas jäävät melko lailla muun runsaan maun ja tuoksun alle. Jälkimakukin on odotetun pitkä ja paahtunut. Hyvin tehty pastry stout viime vuonna toimintansa valitettavasti lopettaneelta lohjalaispanimolta.

****

Sahti

OLU PRYKI RAUM SEPPÄ ILMARISEN SAHTIVARI

OLU PRYKI RAUM, RAUMA

9,0 % HANAOLUT

Tämä meripihkanvärinen ja täyteläinen sahti on hyvin tyylinmukaisesti runsaan makean maltainen ja yrttimäisen katajainen, sen sijaan sahdeille tavanomainen banaanimainen hedelmäisyys jää nyt pienempään rooliin. Viljamaisuutta ja hunajaisuuttakin on mukana, samoin hienoista omenamaisuutta pitkässä katajaisessa jälkimaussa. Alkoholiprosentti pysyy sahtien tapaan melko hyvin piilossa. Paksu ja tasapainoinen sahti Olu Pryki Raumin tavanomaiseen tapaan. Panimo tuntuu kyllä hallitsevan kiitettävän hyvin sahdin erilaiset alalajit ja variaatiot.

***** TÄMÄNKERTAINEN HANNUN VALINTA

Teksti Hannu Nikulainen, kuva Anikó Lehtinen

Ilmestynyt 1/24 Olutposti-lehdessä.

Katso myös:

Hannu Nikulaisen olut-arviot – loppuvuosi 2023