Henkilökuvassa Kotiolutpostin Joni Sormunen

”Saanen esittäytyä! Olen Joni Sormunen ja kotoisin korpikuusikon kätköistä, josta myös Lieksan kaupunki löytyy.”

Matka oluen pariin alkoi jo ammattikoulun penkiltä herran vuonna 2003, itse sitä tietämättä. Suurtalouskokin opinnot kuitenkin valmistelivat keittelemään puuroja isoilla padoilla ja sitähän mäskääminenkin loppujen lopuksi on.

joni sormunen
Olut ei vielä tuolloin kuitenkaan ollut varsinaisesti sydäntä lähellä, vaikka päädyinkin kirjoittamaan lopputyöni oluesta, ja jos kyseinen teos olisi vielä tallessa niin varmasti hävettäisi kaikki epäkohdat jotka siitä löytyisi.
Tieni vei opiskelujen jälkeen Kiteelle. Sielläkin alkoholijuomien valmistus on ihmisillä veressä, tosin aika paljon kirkkaampana. Vaikka Kiteen kirkas olikin juomana legenda, se ei kuitenkaan aiheuttanut minkäänlaista paloa muualla kuin kurkunpäässä.
Olut alkoi maistua huomattavasti enemmän aikaa myöten työkaverin opastamana. Ymmärrys oluesta kasvoi melkoisesti tänä aikana, harrastusta vauhditti langon kotioluen valmistaminen, josta sain kipinän myös itse oluen panemiseen kotioloissa.
Oluiden maistelu alkoi kiinnostamaan vapaa-ajalta ja erinäisiä muistiinpanoja tuli tehtyä vihkoihin ja lopulta myös verkkoon kun aloitin, ah, niin muodikkaan olutblogin pitämisen. Blogin pitäminen kantaa vielä tähänkin päivään saakka ja sieltä onkin hauska seurailla omaa kehittymistä maistelun saralla.

Edelleen halu kehittyä oluen saralla on suuri, kirjastosta ei enää yhtään olueen liittyvää kirjaa löydy mitä en olisi lukenut ja osa kirjoista on pitänyt tilata ulkomailtakin nälän sammuttamiseksi. Henkilökohtaisesti pidän siitä miten monipuolista kirjallisuutta ja verkkomateriaalia oluesta löytyy aina tarjoilusta panimotekniikkaan.
Nyt tarkoitus olisi syventää omia opintoja ihan kouluttautumallakin. Olen suorittanut Ciceronen Certified Beer Server– koulutuksen, mutta tarkoitus olisi opiskella ihan Certified Cicerone Master-tasolle, mikä on löyhästi määriteltynä olutsommelier, itse näkisin sen kuitenkin enemmän kävelevänä ensyklopediana oluesta. Toki työssä käyvänä neljän lapsen isänä on itse opiskeluun käytettävä aika kohtalaisen kortilla mutta onneksi tämä laji on maraton eikä sprintti. Haaveena olisi kuitenkin täysipäiväisesti työskennellä oluen parissa panimolla ja sitä kautta kouluttautua panimomestariksi ennen eläkeikää.
Oluen valmistaminen nykyisessä muodossa on kuitenkin tuonut iloa elämään, uusia ystäviä ja melkoisia makuelämyksiä. Oluen maailmassa on ihmisen hyvä olla ja nauttia, kohtuudella. Nautitaan kyydistä ja katsotaan mitä vuosi 2021 tuo tullessaan.

Teksti: Joni Sormunen

Kuva: Jami Imanoff