Karhu-olut ja helsinkiläinen Leipomo Väyrynen aloittivat yhteistyön.

Panimon ja leipomon yhteistyönä syntyy sekä leipää, että olutta.

Helsinkiläinen Leipomo Väyrynen on kehittänyt mäskileipänsä reseptiä koko alkuvuoden ja nyt valmis tuote on myynnissä. Karhu puolestaan tuo syksyllä 2021 markkinoille kausioluen, jonka valmistuksessa on käytetty Leipomo Väyrysen hävikkiaineita.

”Alunperin idea syntyi naapurissa sijaitsevan Helsinki Distilling Companyn tutustumiskäynnillä vuonna 2018. Nopeasti kokeilimmekin mäskistä tehtyä leipää ja sitä myytiin Teurastamon pihan kesätapahtumassa. Homma kuitenkin jäi kiireiden takia vähäksi aikaa työpöydälle. Talvella 2019 pikkuserkkuni ja hänen puolisonsa heittivät idean hävikkileivän hyötykäytöstä oluen valmistukseen ja vaihtokauppaidea oli valmis”, kertoo leipomoyrittäjä Mika Väyrynen.

leipuri työssään

Sinebrychoffin ja Väyrysen suvun tiet ovat kohdanneet aiemminkin.

”Sukumme omisti aikoinaan Primulan leipomon joka sijaitsi 100 vuotta sitten samalla kadulla kuin Sinebrychoff. Primulasta kasvoi iso yhtiö joka omisti myös ravintoloita Helsingin keskustassa ja niissä oli Koffin oluet alusta lähtien mukana. Väyrysten synnyintalossa Viiskulmassa sijaitsevan Ravintola Primulan pihalle saapuneet Koffin hevoset kärryineen olivat odotettu tapahtuma lapsena ja aikuisenakin. Vaikka ajat on muuttuneet, Sinebrychoff on kulkenut läpi elämän jotenkin aina mukana. Oli luontevaa kääntyä heti ensimmäiseksi heidän puoleensa ja kysyä onko innostusta ja heillähän oli! Asiat etenivät heidän puolelta todella nopeasti ja saimme mäskit heti testiin”, kertoo Väyrynen.

Leipomo Väyrynen tuottaa pääasiassa taikinajuureen leivottuja laadukkaita kiviarinassa paistettuja tuotteita. Mäskileipäuutuus on saatavilla Leipomon kioskista Helsingin Teurastamolla ja leipomon toisesta kioskista osoitteessa Korkeavuorenkatu 41. Leipomoyrittäjät Mika ja puolisonsa Nina Väyrynen ovat luonnollisesti myös suuria oluen ystäviä.

”Haluamme tukea myös pienpanimoita, mutta Karhu-olut on kuitenkin usein se mikä valitaan meillä kotiin. Mikan lempiolut on ollut jo vuosia Koffin Jouluolut lasipullosta nautittuna ja omia suosikkejani ovat vaaleat vehnäoluet”, kertoo Nina Väyrynen.

Karhun tuleva leipomohävikkiolut sisältää Väyrysen hukkaleipää, jota käytetään mäskäyksessä mallasohran lisäksi.

”Mäskikattilaan oluenvalmistuksen alkuvaiheessa lisätty leipä tuo olueen hieman paahteisuutta ja täyteläisyyttä. Suurin osa oluenvalmistuksestamme syntyvästä märkämäskistä menee yhä maatalouden käyttöön karjan rehuaineeksi kuten ennenkin. Oluenvalmistuksestamme syntyvät sivuvirrat käytetään kokonaisuudessaan hyödyksi, jätettä ei synny käytännössä lainkaan”, sanoo Sinebrychoffin pääpanimomestari Tapio Kangas-Heiska.

Lähteet: Sinebrychoff ja Leipomo Väyrynen.

Kuvat: Leipomo Väyrynen ja Sinebrychoff