Katso Suomen Paras Olut 2023 -finalistit

Suomen Paras Olut 2023 -kilpailuun ilmoitetusta 53 panimon 450 oluesta on yli viisikymmenpäisen tuomariston arvioimana valittu 15 kilpasarjan finalistit, jotka julkaistaan aakkosjärjestyksessä. Kilpasarjojen voittajat, paras gluteeniton olut ja Suomen Paras Olut 2023 julkaistaan 8.9. Suomen Paras Olut -risteilyllä.

Suomen Paras Olut -kilpailu on avoin kaikille kotimaisille kaupallisten panimoiden Suomessa valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä kuluttajamyynnissä. Suomen Paras Olut on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa, jossa ovat osallisena sekä isot että pienet panimot. Tänä vuonna mukana oli yli 450 erilaista olutta, jotka on kaikki tuomaroitu omissa sarjoissaan sokkona, jolloin maku on ainoa mikä ratkaisee. Kilpailusarjoja on 15, ja näistä eniten osallistujia oli tänä vuonna vaalea lager -, hapanolut- ja IPA-sarjoissa. Kilpailusarjoja uudistetaan joka vuosi vastaamaan panimoiden ja kuluttajien tarpeita.

Kilpailun tavoitteena on ohjata kuluttajia valitsemaan ja maistamaan erilaisia oluita, parantaa suomalaisen oluen asemaa ja arvostusta sekä antaa kuluttajien löytää eri käyttöyhteyksiä oluelle. Kilpailu tuo esiin suomalaisten oluiden laajan kirjon kaikille oluen ystäville. Panimoille kisa tarjoaa mahdollisuuden esitellä oluitaan suurelle yleisölle. Lisäksi se tukee oluen kuluttajien ja olutseurojen harrastustoimintaa.

Kilpailun tuomarointi järjestettiin Perho Liiketalousopiston tiloissa kesäkuun alussa. Olutalan ammattilaisista, olutharrastajista ja oluen kuluttajista koostuva raati arvioi kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluna kukin sarja kerrallaan. Tuomariksi haettiin aiemmin keväällä avoimella haulla ja tuomaristo koulutettiin ennen arviointia. Päätuomarina toimi kokenut oluttoimittaja ja -tuomari Jussi Rokka ja kisamestarina pitkän linjan ravintola-ammattilainen Veera Savolainen.

Finaalituomariston puheenjohtajana toimi European Beer Consumers’ Unionin puheenjohtaja André Brunnsberg, ja sen jäseninä Viking Maltin panimomestari Raimo Koljonen, Olutliiton varapuheenjohtaja Milja Seppälä, olutkirjoittaja ja BJCP-sertifioitu oluttuomari Jouni Koskinen, Suomen Olutseuran varapuheenjohtaja Johanna Siik, toimittaja Mariaana Nelimarkka sekä kansainväliset tuomarit Thorsten Sander, Artur Napiórkowski, Marek Kamiński ja Michael Schmitt.

Suomen Paras Olut 2023 -finaalituomaristo

Kilpailun sarjavoittajat, paras gluteeniton olut ja Suomen Paras Olut 2023 julkistetaan 8.9. Viking Linen Suomen Paras Olut -risteilyllä. S-ryhmä toimii yhteistyössä Suomen Paras Olut -kilpailun kanssa ja ottaa myyntiin sarjojen voittajaoluet (max. 5,5 %) räätälöidysti oman myymäläverkostonsa kautta.

Suomen Paras Olut -kilpailua järjestää Suomalainen Olut ry, jonka jäseniä ovat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto sekä Pienpanimoliitto. Kilpailun käytännön järjestelyistä vastaa Olutliitto.

Kisan pääkumppani on Viking Malt, joka toimii myös kahden kilpailusarjan, vaaleat ja keskitummat alet ja stoutit ja porterit, sponsorina. Viking Malt palkitsee erikseen sarjojen finalistit. Lisäksi kilpailun yhteistyössä S-ryhmä, Rastal, Suuret Oluet Pienet Panimot, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Pienpanimoliitto ja Perho Liiketalousoppilaitos. Mediakumppanina toimii Olutposti. Suomen Paras Olut -kilpailu on yksi seitsemästä Olutliiton kattojärjestön eli Euroopan oluenkuluttajien liiton – European Beer Consumers’ Unionin (EBCU) hyväksymistä kilpailuista.

Suomen Paras Olut 2023 -kilpailun finalistit AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ:

(Good To Be) On The Radar, 6,9 %, Olarin Panimo

1873 Hunaja-bock, 7,3 %, Tornion Panimo

Barley Grind, 5,3 %, Olarin Panimo

Bergö Persikka Sour, 4,0 %, Food Factory Brewing

Bluedozer, 8,0 %, Salama Brewing

Bock’s Doppelbock, 7,5 %, Bock’s Corner Brewery

Borgå Hazy Session IPA, 4,3 %, Vanhan Porvoon Panimo

Butterflye, 4,5 %, ETKO

CoolHead Gose, 3,5 %, CoolHead Brew

Craft Pils, 5,0 %, Mallaskoski

Crisp Lager, 0,0 %, Sinebrychoff

Czech, Please!, 4,8 %, CoolHead Brew

Daring Daughter India Pale Lager, 5,5 %, Olvi

DBA Big Momma, 10,4 %, Olarin Panimo

DBA Dibs on the Cacao Nibs, 11,0 %, Olarin Panimo

KASKI Mustakaura, 5,0 %, Takatalo & Tompuri

KASKI Mustasavu, 4,6 %, Takatalo & Tompuri

KASKI Savubock, 6,5 %, Takatalo & Tompuri

Keppo Porter, 6,7 %, Keppo Bryggeri

Kippari tumma lager, 4,7 %, Kanavan Panimo

Laitilan Lakritsi Portteri, 5,4 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Lammin Sahti, 7,5 %, Lammin Sahti

Lapland Original Lager, 5,2 %, Tornion Panimo

Lauha, 9,0 %, Kakola Brewing Company

Luomuleevi, 5,0 %, Teerenpeli Panimo & Tislaamo

Mallaskoski Barley Wine, 12,0 %, Mallaskoski

Malmgård Belge, 8,0 %, Malmgårdin Panimo

Malmgård Witbier, 4,9 %, Malmgårdin Panimo

Medusa Rum Barrel Aged Spiced Barley Wine, 11,9 %, Mallaskoski

Microneipa, 2,8 %, Nokian Panimo

Mosh & Go, 5,5 %, Panimoyhtiö TuJu

Mylläri Low Alc Ale 2-tie, 2,8 %, OlutMylly

Neo-Elektro, 6,5 %, Salama Brewing

Neon Baby, 5,5 %, Salama Brewing

Neon Beast, 6,0 %, Salama Brewing

Neon Shadow, 3,5 %, Salama Brewing

Pint Please IPL, 5,0 %, Nokian Panimo

Plevnan Vehnä, 5,5 %, Koskipanimo

Pumpattava Barbaari, 5,0 %, Panimoyhtiö TuJu

Pumpkin Ale, 8,0 %, Mallaskuun Panimo

Savu Kekri, 5,5 %, Iso-Kallan Panimo

Splitty Westy West Coast DIPA, 8,0 %, Fat Lizard Brewing Company

Tuots Lairepmi, 10,0 %, CoolHead Brew

Vanilla Ducks, 5,0 %, ETKO

Vehnä, 4,7 %, Hailuodon Panimo

Oluiden nimet ja alkoholiprosentit ovat panimoiden ilmoittamia. 

Kuvat ja lähde: Olutliitto