Klassikkokapakka: Birra

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 1/2020.

Uudenvuodenaatto 2019. Lappeenrannan hämärät kadut ovat tyhjiä kello neljän aikaan iltapäivällä, kun kävelen Kauppakatua alaspäin. Ihmiset ovat vetäytyneet koteihinsa odottelemaan uutta vuosikymmentä sekä tietysti illan juhlallisuuksia.

Avaan ravintola Birran oven ja astun tyhjään saluunaan. Lisäkseni vain yhdessä pöydässä on asiakkaita, hekin tuoppiensa äärelle käpertyneinä. Urheilua ulos tuuttaava jättiscreeni sekä taustalla tukahdutettuna möykkäävä radio ovat oikeastaan ainoat aistiärsykkeet.

Ravintola Birra

KATSOMON PUOLELLA
Tilaan mustikoilla maustetun hapanoluen ja nousen pienet rappuset ylätasanteen peränurkkaan, josta näkee koko baarin.
Birra tuntuu kokoaan isommalta tai pienemmältä, riippuen siitä missä istuu. Reilu kolme vuotta sitten tehty remontti muokkasi Birrasta yhä enemmän urheiluravintolan ja jättiscreenin eteen rakennettiin pöytäryhmistä katsomomainen tila, joka nousee asteittain. Sinänsä ymmärrettävää, sillä ratkaisu helpottaa varmasti urheilutapahtumien seuraamista. Näin penkkiurheiluun välinpitämättömästi suhtautuvan satunnaisen kulkijan silmään se tuntuu kuitenkin liian… Noh, katsomomaiselta.
Onneksi loosimaiset pöydät sekä puuvoittoisen tumma sisustus ovat saaneet jäädä.

Jättiscreenin lisäksi pubista löytyy lasertykki sekä useampi laajakuvatelevisio, joten otteluiden ja tapahtumien seuraaminen on tehty esteettömäksi. Rekvisiitta kumartaa vahvasti myös urheilun maailmaan, varsinkin Lappeenrannan jääkiekkoylpeys SaiPa on näkyvästi esillä.

PIZZAA, BISSEÄ JA PERINTEITÄ
Birra on toki muutakin kuin sporttibaari. Birra on Lappeenrannan SE olutravintola. Ollut sitä jo tovin, sillä ovet avautuivat ensimmäistä kertaa vuonna 1990.
Vaihtuvia hanoja ei ole kuin neljä, mutta panostus onkin selvästi enemmän pullo- ja tölkkipuolella – siitä kertoo omaa kieltään myöskin juomakansio, josta voi valita haluamansa virvokkeen. Yhteensä olutnimikkeitä on tarjolla satakunta.
Käyntikerrallani tarjolla on klassikoiden lisäksi modernimpaa panemista mm. CoolHeadilta, Omnipollolta sekä tietysti paikallissuosikki Panimoyhtiö Tujulta.

Juomien lisäksi Birra toimii ruokaravintolana, sillä oluen kyytipojaksi saa pubiannoksia wingseistä korien kautta burgereihin. ”Yöruokaa”.
Ruokapaikkana vanhemmat lappeenrantalaiset myös muistavat osoitteen Kauppakatu 27. Samoissa tiloissa kun toimi yksi Suomen ensimmäisistä pizzerioista, Adriano Bar. Adriano Vinciguerran ja Raimo Kietäväisen perustama pizzeria avattiin vuonna 1964 nykyisen Birran alakertaan. Tällä hetkellä kellarissa sijaitsee yksityiskäyttöön tarkoitettu kabinettitila, jota kutsutaan edesmenneen pizzamestarin lempinimen mukaan Antti-kabinetiksi.

Nykyään Etelä-Karjalan Osuuskaupan alaisuuteen kuuluva Birra – miksei myös naapurista löytyvä klassinen sisarravintola Lamppu – on pakollinen kohde, jos haluaa kokea Lappeenrannan yöelämän kovan ytimen. Olutmatkaajalle Birran sijainti on myös täydellinen, sillä tien toiselta puolelta löytyvät myös ne kaupungin kaksi muuta varsinaista olutravintolaa: Wolkoffin viini- ja olutkellari sekä Teerenpeli.

Ravintola Birra:
KAUPPAKATU 27, 53100 LAPPEENRANTA

Teksti ja kuva: Teemu Lahtinen

Lue Olutposti-lehti 2/2020 nyt ilmaiseksi verkosta!