Kotipanimon grafiikat kuntoon Canvan avulla

Etiketittömiä pulloja ja panimo ilman logoa? Panosta kotipanimon grafiikkaan ja ota Canva haltuun.

Pienpanimoista tutut tarinallisuus ja tunnistettava imago alkavat olla arkipäivää myös kotipanimoiden joukossa. Omasta panimosta halutaan tehdä tunnistettava ja kiinnostava logon, etikettien ja someviestinnän kautta. Osa hallitsee ammattimaisten kuvankäsittelyohjelmistojen käytön, osa piirtää etikettinsä käsin ja onpa joskus vastaan tullut myös Windowsin Paintilla tehtyä kotipanimografiikkaa. Vaan mistä lähteä liikkeelle jos kynä ei pysy kädessä?

Helppoa ja halpaa

Monen (myös tämän artikkelin kirjoittajan) valinta kotipanimon graafisen ilmeen työstöön on Canva. Canva on ilmainen, nettisivupohjainen ja helppokäyttöinen graafisen suunnittelun ohjelmisto. Nämä kolme ominaisuutta ovat tehneet siitä suositun monien alojen ammattilaisten keskuudessa. Aivan kaikki Canvan ominaisuudet eivät ole ilmaisversiossa käytössä, mutta peruskäyttäjän ei tarvitse maksullista versiota itselleen hankkia.

Canvan käyttö perustuu yksittäisten tiedostojen sijaan suunnittelumalleihin. Käytännössä esimerkiksi olutpullon etiketille tehdään tietyn kokoinen malli (esimerkiksi 0,33 litran pulloihin hyvin sopiva 3,5” x 6”) johon mahdolliset vakioelementit (panimon logo, oluen nimi ja kuvaus ym.) sijoitellaan editorissa. Canvan editori, jolla yksittäisiä suunnittelumalleja muokataan, on käytettävyydeltään samanaikaisesti yksinkertainen ja monipuolinen. Kun etiketin perusmalli on mieleinen, tehdään siitä kopio jokaiseen uuteen etikettiin. Näin etiketit noudattavat samaa linjaa, vaikka toki oluiden nimet ja tyylit sekä etikettien taustakuvat ja värimaailmat vaihtuisivat. Samat elementit ovat helposti kopioitavissa useampaan erilaiseen suunnittelumalliin, jolloin etiketin elementit taipuvat helposti myös vaikkapa Untappdin kuviin, tarroihin tai hanalätkiin. Omat suunnittelumallit saa ladattua Canvasta useammassa eri tiedostomuodossa käyttötarkoituksesta riippuen.

Ruudunkaappaus graafisen suunnittelun Canva-sovelluksesta. Kuvassa Canvan editori ja kotioluen etiketti.

Canvan editori on sopivan yksinkertainen myös amatöörigraafikon käyttöön.

Työkalut avuksi

Canva sisältää laajan valikoiman erilaista suunnittelumalleihin sijoiteltavaa tavaraa. Erilaisilla graafisilla elementeillä, fonteilla ja kuvituskuvilla kuka tahansa voi helposti luoda oman kotipanimonsa ilmeeseen sopivia suunnittelumalleja. Canvan maksullinen versio laajentaa näiden määrää lähes loputtomalta tuntuvaksi, mutta ilmaisversiollakin pääsee pitkälle. Oma lukunsa ovat valmiit muokattavissa olevat mallipohjat, jotka tekevät hommasta varsinkin alussa huomattavasti helpompaa.

Ajan hengen mukaisesti myös tekoäly on Canvassa läsnä. Tekstistä kuvaksi -nimisellä toiminnolla omat toiveet muuttuvat esimerkiksi etikettitaiteeksi melko kätevästi, kunhan komentojen kirjoittamiseen pääsee käsiksi. Lisäsovelluksia löytyy muitakin ja perustoimintojen haltuun ottamiseen jälkeen niiden avulla saa omiin projekteihinsa entistä enemmän ulottuvuuksia esimerkiksi QR-koodien tai muiden sovellusten yhdistämisen avulla. Erilaisten integraatioiden avulla Canva taipuu vaikka kotipanimon somepäivitysten julkaisualustaksi, joskin päivitysten kalenterointi on vain maksullisen version ominaisuus.

Oman elämänsä tubettajille (jollaisia suomalaiseen kotipanimoskeneen mahtuisi muuten enemmänkin 😉) tarjoaa Canva myös yksinkertaisen videoeditorin. Canvan editorilla saa helposti lisättyä alkukuvat, tekstit ja taustamusiikit kaikenlaisiin videoprojekteihin, liittyivät ne sitten kotiolueen tai eivät.

Kuviksesta kutonen? Ei sillä niin väliä!

Oluessa ratkaisee toki imagon sijasta maku (ja tuoksu sekä väri ynnä muut tyylimääritelmät) ja laadukasta kotiolutta kaataa lasiin vaikka ruskeaan biojätepussiin kääritystä pullosta. Pieni lisäpanostus esimerkiksi etikettitaiteeseen saattaa kuitenkin lisätä kotiolutpullon arvostusta lahjana tai nostaa sen näkyvyyttä olutsomessa. Työkaluja grafiikan tekemiseen on monta, mutta helppokäyttöisyytensä puolesta Canva sopii hyvin ainakin tällaiselle kuvaamataidon tunneilla torkkuneelle kotipanijalle paremmin kuin hyvin.


Teksti: Erkki Ukkola
Kuvat: Erkki Ukkola