Lonkeroa verkkokaupasta? – verkkokauppa Disturb ja Tornion Panimo aloittivat yhteistyön

Tornion panimo ja verkkokauppa Disturb olivat samaa mieltä: tuunatut oluet on ovat toki hyviä, mutta eivät riittävän spessuja tähän kimppaan. On aika luoda jotain uutta. Jotain, mitä ei vielä markkinoilla ole. Jotain sopivan häiritsevää. Syntyi DSTRB -niminen lonkero.

– Ideoimme yhdessä erilaisia vaihtoehtoja ja maistelimme useita prototyyppejä, kunnes keksimme sekoittaa molempia yhdistävän rommin ja pohjoisen karpalon maut, Tornion Panimon toimitusjohtaja Kaj Kostiander kertoo juoman kehityksestä.

Mutta kuinka menee tarina uuden DSTRB long drink juoman kohdalla?

Vaatteita myyvän verkkokaupan ja alkoholijuomavalmistajan yhteistyö  lähti liikkeelle team Disturbin perjantaisilta kymppikahveilta tammikuussa 2019. Tiimin rommiharrastaja otti puheeksi lukemansa Tornion Panimon rommitarinan. Disturbin yrittäjä Tiina Skinnari lähti kulkemaan tätä aasinsiltaa ja kertoi tiimille, että Disturbin päätyminen Vantaalta Keminmaahan on pitkälti myös rommin ansiota.  Siltä istumalta markkinointipäällikkö Tuija Parpala laittoi yhdessä Tiina Skinnarin kanssa viestiä Tornion Panimon toimitusjohtaja Kaj Kostianderille.

mies ja nainen ja pulloja

Tiina ja Petri Skinnari uuden lonkeron äärellä

Yhteistyö ei jäänyt pelkkään juoman kehittämistyöhön kun yhteistä henkilöstöpäivää vietettiin huhtikuun lopussa 2019. Disturb stailasi koko Tornion Panimon henkilökunnan, minkä jälkeen maisteltiin DSTRB-lonkeron ensimmäinen proto. Palautteen perusteella reseptiä viilattiin useaan kertaan, kunnes saatiin oikeanlainen lopputulos. Nyt julkistettu juoma on siis molempien yritysten henkilöstön yhteisesti hioma ja hyväksymä väriä ja tuoksua myöten.

Juoman etiketti on lappilaisen tatuointitaiteilija Jari Partasen (Ironbeard Tattoo)  käsialaa– Jari on Disturbin kumppani jo aikaisemmista kuvioista.

– Etiketin kukan malli on 50-luvun tatuointimalli. Tein ulkoterälehtiin ja sisällä oleviin lehtiin muotoja Disturbin heittotähtilogosta. Keskellä on ansaitulla paikallaan karpalo, tatuointitaiteilija Rautaparta kuvailee.

Yhteistyötä viedään nyt  seuraavalle tasolle: Tornion Panimo siirtää verkkokaupassaan ja myymälässään myytävien mainostekstiilien hankinnan vaiheittain Disturbille ja yhteinen huppari on parhaillaan painokoneessa.

Molempien yritysten harmiksi Suomen jäykkä alkoholilaki estää lonkeron myymisen suoraan asiakkaille Disturb-verkkokaupan kautta. – Lonkeroa verkkokaupasta? Aivan liian upeaa ollakseen totta, Kostiander kuittaa. Kuluttaja voi tilata esimerkiksi oluita ulkomaisesta verkkokaupasta kotiinsa, mutta kotimaisesta pienpanimosta ei, toimitusjohtaja päivittelee Suomen alkoholilainsäädännön kukkasia.

Ja se rommin tarina meni näin; Tornion Panimo sai käsiinsä erän maailmanlaajuisestikin uniikin erän erittäin vanhaa tummaa rommia. Routa Premium 1988 Guyana Pure Rum on keräilijöitä ympäri maailman kiinnostava juoma. Vuonna 1988 Guyanassa, sittemmin lakkautetussa Enmore-tislaamossa tislattu rommi kypsyi viimeiset 5 vuotta Lapissa ennen pullotusta.

Disturb Scandinavia Oy perustettiin 1. tammikuuta 2011. Yrityksen varasto- ja myymälätila sijaitsee Keminmaassa. Meri-Lapissa. Yritys työllistää 12 henkilöä. Disturb Scandinavia Disturb.fi  voitti Suomen paras verkkokauppa 2018 -kilpailun jonka järjesti Osuuspankki yhdessä kumppaneidensa kanssa. Kuluttajat antoivat kilpailussa yhteensä 60 000 palautetta. 

Lähde: Tornion panimon ja verkkokauppa Disturbin tiedote sekä Kaj Kostianderin puhelinhaastattelu