Olutposti Lontoossa (osa 1)

Olutposti kokosi ryhmän lukijoitaan ja suuntasi Lontooseen Great British Beer Festivalille ja tutustui samalla myös paikallisiin panimoihin. Reissulta saatiin mukaan todella kattava monimediallinen raportti videoineen.

Lue myös raportin toinen ja kolmas jakso.

Laskeuduttuamme Lontoon Heathrown lentokentälle, meidät vastaanotti paikallisopas Paula Hiltunen. Saatuamme linja-auton allemme suuntasimme maineikkaalle Fuller—´sin panimolle jossa tapasimme panimokierrosta vetävän ”kävelevän tietosanakirjan” Christinen. Kierroksella kuultiin laajasti panimon historiasta, ja sitä tosiaan riittää onhan kyseessä jo vuonna 1845— Chiswickissä— Länsi-Lontoossa perustettu— panimoyritys. Panimon vesi oluisiin otettiin aikoinaan korttelin omasta kaivosta, mutta nykyään vesi tulee vesijohtoverkosta. Pienenä detaljina kuultiin, että vesi pumpataan vain sellaiseen aikaan päivällä jolloin se ei häiritse naapurustoa sillä prosessi vie paikallisesta vesiverkosta hetkellisesti kaiken paineen. Perinteitä kunnioitetaan panimolla niin tuotteissa kuin muutenkin. Kuten Helsingissä Sinebrychoffilla, myös Fuller—´silla on omat panimohevoset, jotka viettävät tosin nykyisin eläkepäiviään. (Uskokaa tai älkää, mutta olut maistuu myös näille nelijalkaisille työntekijöille.)—  Kierroksen ja oluenmaisteluiden jälkeen oli vuorossa pubilounas, joka nautittiin panimon omassa perinteikkäässä The Mawson Arms -pubissa ja mitä olikaan ruokana? No, tietenkin perinteinen Fish & Chips annos jossa ei oltu rasvoja säästelty. Jälkiruuaksi iso pala vintageoluessa uitettua mokkakakkua toffeekastikkeessa talon oman salted caramel jäätelön kera.

Täältä matka jatkuikin hieman erilaiseen interiööriin, eli kovassa nosteessa olevan Gipsy Hill -panimon tiloihin saman nimiseen kaupunginosaan Etelä-Lontoossa. Panimolla meitä oli vastassa panimon perustaja ja toimitusjohtaja Sam MacMeekin. Tuotteita maisteltiin panimon omassa taproomissa ja kuultiin kuinka noin viisi vuotta sitten perustettu lähinnä hapanoluisiin keskittyvä panimo on ollut hurjan kasvun saattelemana. Kolmen hengen tiiminä startannut panimo työllistää nyt jo 17 henkeä.

Kierroksen jälkeen matka jatkui historialliseen Grange Strathmore Hotelliin Kensingtonin kaupunginosassa. Hotellin tiloissa on asunut nuorena tyttönä myös edesmennyt kuningataräiti Elisabet, nykyisen kuningatar Elisabetin äiti.

 

 

 

 

 

 

 

Loppuilta menikin sitten tutustuessa Lontoon pubikultuuriin.

Lue myös raportin toinen ja kolmas jakso.

Lue myös— Tuhannet tarinat kohtaavat Lontoon pubeissa

Videot, tekstit ja kuvat : Cyde & Mikko