Luksusta elämään savolaisesta pontikasta

Pontikka on vahvasti käsityöleimainen tuote ja siitä voi olla vaikka seuraavaksi trendituotteeksi. Savon Kyynel haluaa olla tienraivaaja tällä saralla.

Hypätessäni Tislepostin ruoriin minulla oli vakaa aikomus esitellä niin uusia kuin vanhoja alan toimijoita Suomessa ja myös ulkomailla. Ensimmäisenä tislaamona Tisleposti nostaa esille hyvin tuoreen yrityksen, vuoden 2021 ensimmäisen virallisen valmistusluvan saaneen Savon Kyyneleen. Jututin ajan hengen mukaisesti yhtä perustajajäsentä, Olli Hämäläistä, virtuaalisesti ja kyselin hiukan yrityksen taustoja sekä tulevaisuuden suunnitelmia. Lisäksi videolla Harri haastatteli Ollia lisää ihan livenä ja livenä oli myös tilaisuus vähän maistella pontikkacocktaileja.

Savon Kyynel on viiden ”piäkaupunkiseuvulla” tutustuneen savolaisen työpaikan kahvipöydässä syntyneiden keskustelujen lopputulos. Yritys perustettiin yhdessä tuumin vappuna 2020 jolloin myös Valviralta hankittiin tuotekehitysluvat, jotka sitten vuoden 2021 alussa muuttuivat varsinaisiksi valmistusluviksi. Tuotekehityslupien avulla tehtiin useampia testieriä ja hiottiin reseptiä kuntoon sekä harjoiteltiin tislausprosessia.

Kaikilla perustajajäsenillä on vielä työuransa muilla aloilla, mutta alkoholibusiness otetaan vakavasti ja toimintaa on tarkoitus kasvattaa vähitellen. Testilupien vaihduttua tuotantoluviksi tuotteita on saatu vallitsevasta maailmantilasta huolimatta jo myydyksi niin Alkoon kuin ravintoloihinkin. Vastaanotto on ollut alusta asti oikein hyvä. Olli kiteyttääkin alalla toimimisen sanoihin, joihin allekirjoittaneen on helppo yhtyä:

”Viinan kanssa pelehtimen on tosi mukavaa. Viinapiireissä kaikki on niin ystävällisiä ja kivoja!”

Savon Kyynelen päätuote on kotimainen pontikka. Yritys näkeekin kunnia-asiakseen pitää pontikan valmistuksen kansanperinnettä yllä alati muuttuvassa maailmassa. Tuotteen valmistustavat olivat entuudestaan tuttuja yrittäjille, joten pyörää ei tarvinnut ruveta keksimään uudelleen. Olli näkee myös kotipolttoisuuden vähennyttyä markkinaraon hyvälle ja laadukkaalle pontikalle. Perinteiselle tuotteelle uskotaan olevan kysyntää myös Suomeen matkustavien turistien joukossa.

Pientislaamojen ginit, akvaviitit sekä viskit ovat väkevissä alkoholijuomissa nyt suosionsa huipulla. Näiden myötä arvostus paikalliseen tekemiseen, puhtaisiin ja aitoihin makuihin on korkea ja Savon Kyynelen pontikka osuu näihin kriteereihin täydellisesti.

Yrityksen tuotantotilat sijaitsevat, nimestä huolimatta, tällä hetkellä Sipoossa. Tulevaisuuden suunnitelmissa on kuitenkin kasvattaa myyntiä ja tuotantoa maltillisesti. Pandemian jälkeen katseet käännetään myös ulkomaiden markkinoille ja rekrytoida hiukan työvoimaa. Vaikka kasvusuunnitelmat ovat olemassa niin suurien tulojen ja volyymien sijaan liiketoimintaa tehdään rakkaudesta lajiin.

Savon kyynel -pontikkapullo järvimaisemassa

Pontikan lisäksi yrityksellä on haaveissa kaupallistaa myös toinen kansallisromanttinen alkoholijuoma, kilju. Tuotekehitys ja tuotteen kaupalliseen kuntoon saattaminen on vielä pahasti kesken. Pääpaino onkin nyt pontikan tislaamisessa, myynnissä ja markkinoinnissa. Pontikallekin on ennätetty miettiä jo jatkojalostustoimenpiteitä kuten RTD-juomia sekä tynnyrikypsystä.

Pontikalla voi olla joidenkin kuluttajien korvissa hiukan huono maine, mutta se on yllättävän monikäyttöinen tuote. Perinteisesti taskulämpöisenä nautittu tuote taipuu myös cocktaileihin ja juomasekoituksiin. Perinteisesti kyyneleet tiputeltiin metsän siimeksessä ja myös sille sopivat makuparit löytyvät kotimaan luonnosta. Olli kehottaakin kaikkia kokeilemaan Savon Kyyneltä puolukka- ja kaarnikkamehun kanssa sekoitettuna. Silloin kun luontoäiti tarjoaa hiukan viileämpää kesäiltaa niin kannatta kokeilla sekoittaa pontikka kuuman kaakaon kanssa.

*Kaarnikka = variksenmarja

 

Cocktail 1. Korven kyynel

Rakennetaan highball-lasiin

4 cl SavonKyynel
4 cl Puolukkamehu
4 cl Kaarnikkamehu

Kuusenkerkkää koristeeksi

Täytä lasi jäillä ja kaada pontikka sekä mehut lasiin, sekoita baarilusikalla ja koristele tuoreella kuusenkerkällä.


Cocktail 2. Savolaisten kaakao

4 cl Savon Kyynel
Kuumaa kaakaota
Kerma float

Mukin pohjalle 4 cl Savon Kyyneltä, päälle kuuma kaakao ja siihen kylymä kansi kermasta.

Cocktail 3. Tyrni-pontikkamartini

4cl Savon Kyynel
2cl makeuttamaton tyrnitäysmehu
2cl agave-siirappi
n. 1cm inkivääriä
kaneli
sitruunamelissa

Murskaa shakerin pohjalle pari viipaletta inkivääriä, lisää nesteet ja jäät, ravista.
Polta näyttävästi päälle reilu ripaus kanelia ja koristele lopuksi sitruunamelissan lehdellä.

Savon kyynel -pontikka-astia 40 litraa

Teksti: Asko Ryynänen
Video: Harri Soinila ja Antti Karkkolainen
Kuvat: Savon Kyynel