Mad Hopper Brewing Company – uusi panimo Töölöön

Töölössä pannaan olutta kohta taas 90 vuoden tauon jälkeen. Mad Hopper Brewing Companyn rakennustyöt ovat käynnistyneet Taka-Töölön legendaarisessa ravintolakorttelissa ja laajasti erilaisia oluita valmistavan pienpanimon on tarkoitus olla valmis vuodenvaihteessa. Ensimmäisiä oluita päästään maistamaan helmikuun alussa 2021.

 

Mad Hopper Brewing Company -panimoa remontoidaan parhaillaan Mannerheimintie 53–55:ssä sijaitsevien asuintalojen kellarikerroksiin. Osa panimosta tulee yleisölle näkyviin olut- ja ruokaravintola Viiteen Penniin vaikka kyseessä ei ole kuitenkaan Viiden Pennin panimo, vaan itsenäinen olutpanimo.

Mad Hopperin taustalla on perheyhtiö Onniravintolat, jolla on useita ravintoloita Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla.

– Olemme suunnitelleet panimoa Helsinkiin jo liki viisi vuotta. Hanketta varten olemme luoneet yhteyksiä alan johtaviin asiantuntijoihin ja valmistajiin sekä tutustuneet kymmeniin panimoihin eri puolilla maailmaa Euroopasta ja Pohjois-Amerikkaan saakka, kertoo hankkeen vetäjä ja yhtiön toimitusjohtaja Gianjot ”Dollar” Singh. – Panimon ajatus on, että suuri osa tuotannostamme tulee olemaan helposti lähestyttäviä oluita, joita voimme myydä kaikissa ravintoloissamme.

 

Mad Hopper Brewing Companyn Gianjot ”Dollar” Singh.

Mad Hopper Brewing Companyn tunnuksena on hyvistä oluista pitävä heinäsirkka (engl. grasshopper). Panimohankkeessa on kyse rohkeasta ja tietoisesta investoinnista, jonka myötä on tarkoitus valaa uskoa tulevaan juoma- ja ravintola-aloilla. – Logossa on kaksoismerkitys, hopperhan viittaa humalaan ja mad hopper taas kuvaa meitä kaikkia, jotka olemme olleet haastavassa mutta mielenkiintoisessa projektissa mukana, jatkaa Singh.

Singhin mukaan Mad Hopper -panimolle tärkeimmät arvot ovat laatu, innovatiivisuus ja intohimo ja halutaankin, että nämä arvot ovat maistettavissa myös oluiden maussa. – Yksi arvoistamme on myös ”be mad”, haluamme rikkoa rajoja ja olla suunnannäyttäjä olutmarkkinoilla.

Nykyaikaisella tekniikalla valmistettuja innovatiivisia ja laadukkaita craftoluita

Singh itse käyttää Mad Hopper Brewing Companysta nimitystä craftpanimo suomen kielen käsityö- tai pienpanimon sijaan. Mad Hopper tulee seuraamaan alan kansainvälisiä trendejä ja virtauksia, mutta myös toimimaan edelläkävijänä Suomessa.

– Laatuajattelu ohjaa toimintaamme. Tähtäämme siihen, että oluemme ovat maukkaita sekä teknisesti korkeatasoisia ja virheettömiä. Sen varmistavat parhaat raaka-aineet sekä mahdollisimman pieneen ympäristön kuormitukseen ja energiansäästöön perustuva panimotekniikka, Singh perustelee.

Laatu tarkoittaa myös ammattilaisten rekrytointia oluenvalmistajiksi. Mad Hopper Brewering Company on palkannut panimomestarin ulkomailta. Hän saapuu Suomeen lähiviikkoina.

– Julkistamme panimomestarin nimen ja kotimaan hieman myöhemmin, kun hän aloittaa työnsä Mad Hopperissa. Joka tapauksessa kyseessä on panimomestariksi koulutettu ja rutinoitunut visionääri, joka tulee maasta ja kulttuurista, jossa craftoluiden valmistaminen on Suomea edellä, Singh perustelee.

Panimon laitteet ovat alan uusinta teknologiaa. Tuotantokapasiteetti on alussa 100 000 litraa vuodessa. Sitä on tarkoitus kasvattaa pikkuhiljaa. Panimotekniikka mahdollistaa innovatiivisen ja teknisesti haastavien oluiden valmistamisen. – Teemme oluita tällä hetkellä hanaan, tulevaisuudessa siintää myös oma Mad Hopper -taproomin perustaminen. Tuotannon edelleen kasvaessa mietimme myös oluiden tekemistä kauppapuolelle, Singh visioi.

Panimo rakennetaan vanhoja rakennuksia kunnioittaen ja uutta tekniikkaa hyödyntäen

Vanha asuinkortteli asettaa omat haasteensa Mad Hopper Brewig Companyn rakentamiselle. Mannerheimintie 53:ssa sijaitseva asuintalo on valmistunut vuonna 1939 ja Mannerheimintie 55:n rakennus välirauhan aikana 1940.

Rakennusten kellarikerrokset rakennetaan suurelta osin uusiksi. Purkaminen ja uuden rakentaminen ovat vaatineet pitkää ja huolellista suunnittelua, sillä taloissa asutaan koko ajan. – Panimon sijoittelu vanhaan kiinteistöön on haastavaa. Keittokokomme 500 litraa mutta pystymme tekemään kaksikin keittoa päivässä. Käymisastioina on sekä 1000 että 500  litran tankkeja, joten voimme tehdä sekä laajalle yleisölle sopivia oluita että pienempiä erikoiseriä.

– Hanke etenee vauhdilla, mutta asukkaiden kanssa yhteistyössä. Elämme kaupunkiympäristössä. Pyrimme mahdollisimman tehokkaaseen jätteiden kierrätykseen sekä veden muiden raaka-aineiden käyttöön. Lähtökohtamme on, että oluenvalmistuksesta ei aiheudu haju- ja muita haittoja talojen ja lähiseudun asukkaille, Singh lupaa.

Mad Hopper on ensimmäinen olutpanimo Helsingin Mannerheimintiellä 90 vuoteen. Töölön Olutpanimo sijaitsi vuosina 1927–31 nykyisen Mannerheimintie 82:n kohdalla, vain puolen kilometrin päässä tulevasta panimosta. Töölön Olutpanimo toimi kieltolain aikana, joten se sai valmistaa vain mietoa mallaskaljaa.

Tekstin lähde: Mad Hopper Brewing Company -tiedote

Kuvat: Arto Holappa