Mathildedal – ainutlaatuinen artesaanikylä Salon sydämessä

Olutposti kävi tutustumassa Mathildedalin ruukkikylään. Oman panimon lisäksi kylässä on paljon nähtävää sekä päiväreissulla olevalle että yön yli jäävälle.

Mathildedalin ruukkikylä sijaitsee 115 km päässä Helsingistä. Kahden tunnin matka taittuu kätevimmin omalla autolla, mutta perille pääsee myös junalla. Salon keskustasta, juna-aseman vierestä, on kesäkaudella ilmainen bussikuljetus ruukkikylään.

Teijon kansallispuiston kupeessa sijaitseva Mathildedal henkii hyväntuulista kylätunnelmaa. Se tarjoaa kävijälleen tuulahduksen historian havinaa, kiehtovia vanhoja taloa ja rakennuksia, puoteja ja putiikkeja, elämyksellistä lähiruokaa sekä upeita luontoseikkailuja.

Mathildedalista on moneksi. Kompaktissa kylässä on paljon nähtävää päiväreissulaiselle ja jos jää yön yli ehtii vielä enemmän.

Tutustuminen ruukkikylään kannattaa aloittaa Matildan kartanolta. Kartanon päärakennuksessa toimivassa Matildankartanon leipomoravintolassa on tarjolla itseleivottua tuoretta juurileipää, makeita herkkuja sekä alueen pientuottajien sesongin raaka-aineista valmistettua lähiruokaa. Leipomoravintolan retrohenkinen sisustus ja vapautunut ilmapiiri vievät ajatukset helposti entisajan tunnelmaan. Kartanon pittoreski puutarha houkuttelee nappaamaan viltin ja sulattelemaan hetken juuri syötyjä herkkuja omenapuiden varjossa, linnun laulua kuunnellen.

Kartanon puutarhan takaa alkaa viehkeä niittyalue, jonka läpi kulkee vehreä polku satamaan. Matkalla merenrantaan voi käydä tervehtimässä kylänniityllä laiduntavia alpakoita tai tutustumassa vanhan valssaamon tiloissa ruukintehdasalueen historiaan.

Ruukkikylän satama-alueella avautuu putiikkien ja puotien onnela. Poikkea ihailemaan Design Jaana Kähösen erityisen hienoa liiketilaa, joka puhuttelee vierailijaansa kuten myös hänen tekemänsä taulut ja printtikankaat. Tutustu Ruukin kehräämön alpakanvillasta valmistettuihin, luonnonmukaisiin ja ajattomiin tuotteisiin, jotka sopivat käytettäväksi niin kesällä kuin talvellakin. Käy kääntymässä Second Chancensä ja ihastu valloittaviin kotimaisiin kuoseihin. Kädentaitoja ja taidetta tarjoilee myös Ruukin kutomo, Vinttipuoti, kukkahuone Rinkeruusa sekä Kaarnalaiva.

Putiikki- ja puotikierroksen antia on hyvä pysähtyä puntaroimaan Ravintola Ruukin Krouviin. Siellä, merimaisemia ihaillen, voi nauttia lasin viiniä tai syödä maittavan lounaan. Jos taas kahvihammasta kolottaa niin viereisen oven takaa löytyy Café Mathildedal, jossa asiakaspalvelu ja aitous on omaa luokkaansa.

Aikaa Mathildedalissa kannattaa viettää kiireettömästi kierrellen ja nautiskellen.

Vanhojen tammien reunustama Matildan puistotie kulkee merenrannan ja kyläläisten kohtaamispaikan Kyläravintola Terhon välillä. Tammikujan maalaiskylätunnelmaa lisää punamultamaalatut vanhat puutalot ja rakennukset, jotka melkein kuin kuiskivat tarinoita siitä, mitä kaikkea ne ovat nähneet.

Matildan puistotien varressa sijaitsee 1840 rakennettu komea kaksikerroksinen puutalo. Alkujaan kahdeksan työläisperheen kodiksi suunnitellussa talossa avautui 14.6.23 Matri House B & B, joka tarjoaa ylellistä boutiquetyylistä aamiaismajoitusta. Matri Housen juuret ovat vuoteita valmistavassa Matri perheyrityksessä ja se syntyi asiakkaiden toiveista saada kokeilla ylellisiä Matri vuoteita yön yli ennen ostopäätöksen tekoa. Matri House B & B:n kuusi uniikkia huonetta, tuo toivottua lisämajoituskapasiteettiä Mathildedaliin vilkkaaseen kesäsesonkiin.

Kyläravintola Terhon takapihalla löytyy sympaattinen Mathildedalin kylän oma panimo. Kyläpanimolla häärii parikymppinen Jesper Johansson, joka on varmasti yksi suomen nuorimmista oluentekijöistä. Testaa ehdottomasta tämän kesän uutuustuote, tuoreeltaan pullotettu vehnäolut WIT (4,4%). Maisteluun kannattaa ottaa myös kylillä pantu indian pale lager IPL (5,5%), joka kuuluu Jesperin omiin suosikkeihin. Panimon tuotteiden kokonaisvaltaisemman kattauksen pääsee kokeilemaan varaamalla paikan tastingista (varaukset: info@kylapanimo.fi, hinta: 25-30 €). Omat suosikit voi ostaa mukaan panimon puodista, joka on auki kesäkaudella joka päivä 12-18 (su 12-16).

Kyläpanimon ja kyläravintola Terhon muodostamalla suojaisella sisäpihalla auringon paistaessa voi, oluen maistelun ohella, nauttia kylän kuuluisimmat kiviarinauunissa paistetut pizzat. Beer Garden-henkisellä sisäpihalla rento illanvietto kääntyy helposti yöhön kuunnellen paikallista tai tunnetumpaa suomalaista artistia (Keikkainfo: www.ravintolaterho.fi).

Yön yli vierailijoiden kannattaa sisällyttää seuraavan päivän ohjelmaan Mathildedalin tarjoamia upeita luontoelämyksiä; pyöräilyä tai patikointia kansallispuiston maisemissa, melontaa tai SUP-lautailua Matildan järvellä. Matkalla Teijon luontokeskukseen pistäydy lataamaan energia-akut täyteen Petris Chocolateen. Vanhassa kyläkoulussa sijaitsevan konditorian, käsintehdyt, maailmallakin palkitut, suklaat ovat omaa luokkaansa. Kahvilasta retkireppuun löytyy myös muita eettisiä eväitä.

Mathildedalessa vierähtää helposti tunti, jos toinenkin. Aamupäivän kiireetön kiertely vaihtuu huomaamatta iltapäivän auringossa nautittuun olueen, kepeä kesäinen tunnelma kantaa iltaan ja äkkiä huomaat herääväsi merikonttimajoituksesta ja suuntaavasi satamaan aamiaiselle. Tarina kertoo, että joidenkin kohdalla pieni piipahdus on vaihtunut elinikäiseen ihastukseen ja Mathildedalista on tullut pysyvä koti. Käy itse kokemassa!

Poimintoja tapahtumista Mathildedalissa:

  • Aito siiderifestivaali 30.6-1.7.2023 klo 12-21
  • Pauli Hanhiniemi & legendaarinen M.A.T 13.7.2023
  • Kuningasidea 24.8

Teksti ja kuvat: Mari Lehtinen