Merta idemmäs kaljalle – osa II – Kotka ja Virolahti

Merta edemmäs kaljalle -juttusarjassa matkataan itään päin Suomessa oluen ja hyvän ruuan perässä. Nyt saavutaan Kotkaan ja Virolahteen.

Merikaupunki Kotka

Meripäivistään tunnettu Kotka sijaitsee 1,5 tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Tänä vuonna on aihetta juhlaan, sillä Meripäivät täyttää 60 vuotta. Kotkan reissulle kannattaa lähteä jo aamulla varhain, huolettomasti ilman aamupalaa, sillä Karhulassa sijaitseva Leistin Leipomon kahvila-myymälä on erinomainen paikka pysähtyä nauttimaan kotkalaista perinneherkkua, possoa. Posso on munkkipossua muistuttava sokeroitu makea leivoinnainen, joka tehdään ohueksi ja rapeaksi. Salainen resepti on kulkenut sukupolvelta toiselle ja säilynyt samana aina leipomon perustamisesta saakka. Käsityönä valmistettu posso on parasta tuoreena. Leistin leipomon kahvila-myymälä avaa ovensa aamulla seitsemältä joka päivä sunnuntaita lukuun ottamatta.

Kotkan kuuluisa posso

Kotka on ennen kaikkea merikaupunki. Merenläheisyys näkyy ja tuntuu kaikkialla. Sataman, Sapokan, Merikeskus Vellamon ja toinen toistaan upeampien puistojen lisäksi Kotka tarjoaa myös kätketympiä aarteita.

Yksi näistä löytyy aivan meren tuntumasta Metsolan kaupunginosasta. Vuonna 1894 rakennetun punatiilirakennuksen historia on kiinnostava ja värikäs. Museonviraston suojelemassa kiinteistössä toimi vuosina 1895–1967 Kotkan Höyrypanimo Oy. Panimon tunnetuin tuote oli Suomen ensimmäinen etikettiolut Ukko. Mallasjuoma osti panimon vuonna 1967, ja oluen paneminen loppui Kotkassa. Onneksi rakennus palasi harha-askeleiden jälkeen takaisin juurilleen vuonna 2018, kun Kotkan Steam Brewery aloitti toimintansa tiloissa. Vaikka alkuperäinen Ukko-oluen resepti on jo aikojen saatossa kadonnut, niin Kotka Steam Breweryn valikoimasta löytyy kymmenkunta erilaista vakiotuotannossa olevaa olutta.

Alkuperäisen Kotkan Höyrypanimon pulloja

Kotkan Steam Breweryn oluiden hauskat etiketit ovat sarjakuvapiirtäjä Milla Paloniemen käsialaa, ja valikoimasta löytyy myös taiteilijan tunnetuimman teoksen nimikko-olut, Kiroileva Siili Sour 3,8 %. Ruotsinsalmen meritaisteluiden mukaan nimetty Captain Marshall 5,0 % valittiin Suomen toiseksi parhaaksi lageriksi vuonna 2021.

Rakennuksen historiaan ja nykyiseen panimotoimintaan pääsee parhaiten tutustumaan varaamalla panimovierailu etukäteen. Tilauksesta järjestettävä kierros on kuorrutettu hauskoilla tarinoilla, joita et luultavimmin ole kuullut ennen. Panimomyymälä Kotkan höyrypanimolla on auki kesäisin ma-pe klo 11–17.

Kotka Steam Brewingin olutpuodissa on monenlaista herkkua

Panimovierailun jälkeen on aika suunnata Kotkan keskustaan ja kauppatorille.

Kauppatori on kesäisin täynnä torikauppiaita ja tapahtumia. Torin itälaidalla sijaitsee ”monumentaalista funktionalismia” edustava Kotkan kaupungintalo ja eteläreunalta löytyy mainio Ravintola Tori, johon voi piipahtaa nauttimaan lounasta ihastuttavissa sisätiloissa tai suurella kesäterassilla. Rento-otteinen ruokalista on välimerellinen ja tarjolla on perinteisten pizzojen ja pastojen lisäksi myös maukkaita risottoja. Kasvisruokavaliota noudattavallekaan ei iske annoskateus, sillä tarjolla on kekseliäitä vegaanivaihtoehtoja. Ravintola Torin tarjoamat jälkiruoka churrot kannattaa houkuttelevuudestaan huolimatta jättää väliin, sillä viereisestä kauppakeskus Pasaatista löytyy olutintoilijalle sopivampi jälkiruoka kokeiltavaksi.

Idyllinen Tori

Kauppakeskuksessa toimivan Pienpanimomyymälä & Oluthuoneen valikoimasta löytyy kolme erilaista, oluesta valmistettua artesaanijäätelöä. Kotkan Steam Breweryn Albatross IPAsta valmistettu Lemon, Bird Porterista tehty Chocolade tai Smugglerista muotoiltu Berry ovat kaikki aurinkoiseen kesäpäivään sopivia ja kokeilemisen arvoisia. Pienpanimomyymälä & Oluthuone on avoinna ma-pe 11-18 ja lauantaisin 12-16.

Ennen illallista ehtii vielä paistatella päivää Sapokan vesipuistossa tai haukata annoksen historiaa merikeskus Vellamossa, jotka molemmat sijaitsevat vain viiden minuutin kävelymatkan päässä kauppatorilta.

Illalliselle Kotkassa löytyy monta oivaa vaihtoehtoa, mutta yksi on ylitse muiden ja se on Kotkan Wanha Fiskari. Ravintola ehkä häviää kilpailijoilleen trendikkäässä sisustuksessa, mutta antaa tilalle moninkertaisesti tunnelmaa, lämminhenkisyyttä ja maistuvia kalaruokia. Kaikessa tekemisessä näkyy rakkaus ruokaan ja intohimo kalaa kohtaan. Ravintola on hurmannut aitoudellaan ja omalla tyylillään ruuanystäviä 1990-luvulta alkaen. Kesäkaudella tarjolla oleva kalapöytä, ja kalastajan buffee ja haili ovat Rôtisseurs-kilpiravintolan erikoisuuksia.

Maukasta kalaa Wanhassa Fiskarissa. Kuva Annika Ruohonen

Joskus majoitus voi olla muutakin kuin hotelli ja mahdollisuus painaa pää tyynyyn. Kotka ja sen lähiseutu tarjoavat monipuolisia majoitusvaihtoehtoja kaupungin ytimestä elämyksellisiin vaihtoehtoihin luonnonhelmassa. Olipa majoituskohde perinteinen hotelli tai sitten vähän villimpi vaihtoehto, niin runsaan aamupalan jälkeen suositellaan jatkamaan matkaa Haminan ohi Virolahden suuntaan.

Maatilapanimo Virolahdella

Virolahdella majaa pitää maatilapanimo Takatalo & Tompuri Brewery. Panimotoiminta tilalla aloitettiin viisi vuotta sitten, vaikka Takatalon tila on kulkenut samassa suvussa jo 330 vuotta. Panimon 11 vakiotuotannossa olevaa olutta pursuavat maaseudun idylliä. Oluissa käytettävä mallasohra ja kaura tulevat tilan pelloilta ja vesi omasta kaivosta.

Takatalo&Tompurin palkittu Kaski Kylmäsavulager

Palkittu Kaski Kylmäsavulager 5,0 % syntyi ajatuksesta vangita peltojen kaskeamisen viilenevä savu pulloon. Mutta sattuma syntyminen ei ollut, sillä ennen kuin ”viilenevä savu” saatiin pulloon, tarvittiin 26 savustusyritystä ja 24 koekeittoa. Panimon yhteydessä toimii viehättävä panimopuoti ja tunnelmallinen Navetta-panimoravintola, jossa tilan tuotteita pääsee maistelemaan. Ajan tasalla olevat aukioloajat löytyvät parhaiten panimon facebook-sivuilta.

Panimomyymälässä on laaja valikoima oluita mukaan ostettavaksi

Tunnelmallinen panimobaari kutsuu istuskelemaan

Virolahden panimovierailun jälkeen vuorossa on reilun vartin ajomatkan päässä sijaitseva Ravintola Olkihattu.

Virojoen luonnonkauniissa maisemassa sijaitsevan navettaravintolan on juuri sellainen salainen pakopaikka, josta kaupunkilaiset aika-ajoin haaveilevat. Miltä kuulostaisi ohjattu retki lähiluontoon, suppailu joella tai viinimaistelu ennen lähiruuasta valmistettua lounasta tai illallista? Olkihatun kodikas olohuonemaisuus yhdistettynä hauskasti haastelevaan savolaiseen baarimestariin sekä suomalaisia makuelämyksiä ranskalaisella twistillä tarjoileva keittiö on kokonaisuus, jossa kaikki palaset ovat oudosti hieman vinksallaan, mutta siltikin juuri niin kuin kuuluu ollakin. Olkihattu on avoinna perjantaisin ja lauantaisin iltaisin sekä muuten tilauksesta.

Olkihatun rustiikkia tunnelmaa

Jos sisäinen maajussisi reissatessa herää, niin mikäpä estää varaamasta Miehikkälässä sijaitsevan, Seppälän lammastilan paimenloman. Tässä elämyksessä pääsee taatusti kokemaan lammastilallisen elämää.

Seppälän lammastilan söpöjä karitsa

Toisaalta jos maalaiselämä alkaa jo ahdistamaan, niin rajaseudulta hurauttaa reilussa kahdessa tunnissa Helsingin sykkeeseen.

Teksti ja kuvat (jos ei muuta mainita): Mari Lehtinen

Katso myös sarjan ensimmäinen osa:

Merta idemmäs kaljalle OSA I – LOVIISA – Olutposti