Miltä olutmaailma näyttää 2021?

Alkuvuodesta Olutpostissa ennusteltiin olutmaailman trendejä loppuvuodelle. Kuinka hyvin ovat ennustukset toteutuneet?

Vuoden alussa kuuluu ennustaa trendejä ja näin Olutpostikin keräsi maailmalta kasan olueen liittyviä trendiuutisia lukijoiden iloksi. Osa trendeistä on pitkäkestoisia ja olleet jo jonkun aikaa, osa vasta vahvistumassa.

olutfestivaali

Oluttrendeihin vaikuttavat megatrendit

• Ruokaan ja juomaan panostetaan – ostetaan kalliimpia oluita ja sovitellaan niitä ruuan kanssa. Tastingit ja maistelu lisääntyvät
• Tuttua ja turvallista arvostetaan – ostetaan kokeilun lisäksi hyviksi havaittuja oluita
• Pien- ja lähituotanto ja solidaarisuus kiinnostaa – Lähiolut koetaan turvallisemmaksi ja sillä halutaan tukea lähiyritystä
• Vastuulliset valinnat ja rehellisyys – luomu-olut, eettinen olut ja hiilijalanjäljeltään mahdollisimman pieni olut kiinnostavat
• Terveydestä pidetään huolta, low proof -trendi – Luetaan entistä paremmin oluen etikettiä ja valitaan vähä- tai alkoholittomia oluita, halutaan kepeitä makuja
• Erilaiset ruokavaliot, eettinen ja ilmastoystävällinen ruokailu – vegaanimerkinnät ja lähiraaka-aineet oluissa entistä enemmän esillä, myös perusraaka-aineiden kohdalla.
• Ihmiset, etiketit, leikkisyys ja tarinat – Oluen takana olevat ihmiset kiinnostavat ja olut saatetaan valita tarinan tai visuaalisuuden takia.
• Urbanisaatio ja liikkuvuus kasvaa, kaupunkeja rakennetaan uudelleen – myös olutravintolat ja maistelupaikat muuttavat muotoaa, kaupan, panimon ja ravintolan erilaisia hybridejä syntyy yhä enemmän.
• Craft –termi määritellään uudelleen – Itse valmistustavan, panimon koon lisäksi tulee myös ihmisten ja omistussuhteen merkitys
• Ennakoimattomuus, merkityksellisyys lisääntyy, tiedostetaan että elämä ei ole täysin omissa käsissä – haetaan pieniä iloja arjessa vaikka uuden oluen kautta
• Teknologia nautinnon apuna – yhä pidemmälle menevät olutsovellukset

Oluen ostotrendit

• Panimouskollisuus ja fanittaminen
• Oluttyyliuskollisuus
• Kokeilu ja klassikoihin palaaminen
• Maistelu, etämaistelu ja oluiden merkintä erilaisiin sovelluksiin

Oluen makutrendit

• Humalan aromit
• Hiivan aromit ja oluen ja muiden juomien hybridit
• Raaka-aineiden moninaisuus, vaikutteet puutarhan puolelta
• Ruokamaut (jälkiruuat, leivokset, aamiaisannokset)
• Viskin, rommin ja sherryn aromit osana olutta (tynnyrikypsytys)

Oluttyylit

• Tutut ja turvalliset: Pils, lager
• IPA:n eri variaatiot
• Miedot oluet: Mild ale, berliner weisse
• Tynnyrikypsytys kaikissa oluttyyleissä
• Hapanoluiden moninaisuuden kehitys

Olutpakkaukset

• Tölkki pienpanimopuolella
• Isot olutpullot
• Helppous – jälleensuljettavien olutpakkausten lisääntyminen

Teksti ja kuva: Anikó Lehtinen

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 1/21.