Mira Peltomäki – intohimona siiderin ja ruoan yhdistäminen

Siideriposti saa uuden avustajan, kun Saaristo Siiderin siiderintekijä ja Panimoravintola Maistongin ravintoloitsija Mira Peltomäki avaa reseptiarkkunsa.

Mira Peltomäki on Turun saariston moniosaaja: hän on siiderintekijänä varsin kokenut ja toimii ravintoloitsijana kokin pätevyydellä.

Peltomäen innostus siideriin lähti omenoista, tietenkin. Hän aloitti omenan viljelyn 2000-luvun alussa Belgiassa viiden hehtaarin omenapuutarhalla, ja kun satoa tuli 30 000 kiloa hehtaarilta, jotain oli keksittävä.

– Löysin siideristä oman juttuni. Perehdyin siihen huolella, opiskelin ensin siiderin tekoa Possmanin siideripanimolla Frankfurtissa ja tein harjoittelun Bulmersilla Herefordshiressa, Englannissa. Nykyisin minulla kasvaa neljä hehtaaria omenaa Belgiassa ja kymmenen hehtaaria Saksassa, Rheinland-Pfalzissa.

Peltomäki muutti takaisin Suomeen 2018 ja aloitti samoihin aikoihin yhdessä lapsuudenystävänsä kanssa ensimmäiset suomalaiset siiderikokeilut. Myös naapurin emäntä kiinnostui projektista ja Saaristo Siideri aloitti kaupallisen toimintansa Kustavissa vuonna 2019.

Saaristo Siideri

Saaristo Siiderin perustajat Henriikka Aapola, Mira Peltomäki ja Mika Siusluoto.

Siiderintekijänä Peltomäki on kokeileva: Kustavissa on alusta asti tehty aitoa siideriä, mutta myös kiinnostavia kokeiluja erilaisin menetelmin esimerkiksi pihlajanmarjalla ja puutarhamarjoilla.

– Saaristo Siiderillä kasvaa yhteensä viidellä hehtaarilla kolme omenalajiketta ja lisäksi kaksi päärynälajiketta, toinen niistä on Kustavin päärynä. Myös erilaisia marjapensaita ja muun muassa kirsikkapuita on istutettu ja ensi kesänä on tarkoitus myös perustaa muutamalle hehtaarille uusia hedelmätarhoja, Peltomäki kertoo.

Tuotanto Suomessa on pientä verrattuna Keski-Eurooppaan. Omenat ovat myös paljon happoisempia ja niissä on enemmän tanniinia, mikä tuottaa haasteita siiderin teossa.

Belgiassa ja Saksassa hitti on lämmin joulusiideri.

– Kaikki tuotantomme Keski-Euroopassa on joulumausteista kuivaa omenasiideriä, ja se menee kaikki joulumarkkinoille. Olen lanseerannut vastaavan tuotteen myös Suomessa, tietenkin suomalaisista raaka-aineista valmistettuna, ja se on saavuttanut suosiota myös täällä, Peltomäki paljastaa.

Joulusiiderin maustavat perinteiset joulumausteet ja se toimii glögin tapaan. Saaristo Siideri valmisti tänä vuonna noin 5 000 litraa joulusiideriä.

Siideri nostaa makuvivahteet esiin

Peltomäki kertoo käyttävänsä siideriä todella paljon ruoanlaitossa.

– Siideri ja ruoanlaitto on intohimoni! Siideriä käyttämällä saamme perinteisiin resepteihin potkua ja kiinnostavia makuvivahteita.

Graavikala siiderillä marinoituna

Peltomäen ehdoton oma suosikki on pihlajanmarjasiiderillä graavattu kala. Pihlajanmarja tuo sekä graaviloheen että -siikaan upean hapokkaan häivähdyksen, mikä sopii hienosti kalan kanssa tarjoiltavaan sinappi-hunajakastikkeeseen.

Panimoravintolan kesän myydyin siiderillä viimeistelty annos on nyhtöpossuburger. Nyhtöpossun valmistuksessa käytetään sekä talon omaa omenasiiderietikkaa että kuivaa omenasiideriä. Omenan hedelmäisen raikas maku sopii erinomaisesti yhteen sianlihan kanssa.

Nyhtöpossuburger siiderillä

Panimoravintola kesäterassin suosikkeihin lukeutuu savulohipiirakka Saaristo Siiderin kera. Peltomäen suositus lohipiirakalle on kuiva omena tai puolikuiva kirsikka-omenasiideri. Ne tuovat savukalan ja -lihan makuvivahteet hienosti esiin.

Siiderin ja ruoan yhdistämisestä innostuneet voivat tilata maistelumenun, jossa yhdistellään tilan omia tuotteita paikalliseen kalaan ja riistaan.

Jatkossa Peltomäki jakaa siiderillä sävytettyjä reseptejään Siideripostin lukijoille.

 

Teksti: Mariaana Nelimarkka

Kuvat: Saaristo Siideri ja Mariaana Nelimarkka