Näin tarjoilet oluet oikein jouluna

Olutposti vinkkaa juhlapyhiksi vinkit oluen tarjoiluun. Katso miten nautit oluestasi parhaiten!

Kaunis olutlasi kruunaa nautinnon

Oikeanmuotoisesta lasista tarjoiltuna olut esittelee parhaat puolensa. Lasin valintaan vaikuttavat oluttyyppi, oluen ulkonäkö, tarjoilulämpötila sekä annoksen koko. Hyvään olutlasiin mahtuu annos olutta sekä vaahtokukka, joka suojelee oluen aromeita ja saa oluen maistumaan vielä paremmalta. Korkea, kapea tai pyöreähkö olutlasi säilyttää parhaiten arominsa. Hyvässä vinilasissa on samoja ominaisuuksia kuin hyvässä olutlasissakin, joten ruoan kanssa nautittuna olutta voi tarjoilla myös viinilasista, etenkin jos osa seurueesta juo viiniä.

Oluen vaahdon muodostumisen kannalta on tärkeää, että lasi on täysin puhdas. Pesun jälkeen olutlasi huuhdellaan vielä vedellä, jotta viimeisetkin pintaan jääneet rasva- tai pesuaineet jäämät huuhtoutuvat pois.

Oikea lämpötila päästää aromit oikeuksiinsa

Mitä vaaleampi olut ja mitä vähemmän alkoholia, sitä viileämpänä se tulisi tarjota:

Vaaleat oluet, kuten vehnäoluet, pilsit ja lagerit, APAt, pale alet, session IPAt, mild alet, blond alet, kevyet hapanoluet ja alkoholittomat vaaleat oluet ovat parhaimmillaan jäähdytettynä +4–10 asteeseen. Lämpimänä niiden voivat muuttua häiritsevän voimakkaiksi.

Tuhdimmat vaaleat oluet, kuten IPAt, red alet ja brown alet sekä, kevyehköt tummat oluet kuten amber ja vienna lagerit, tummat lagerit, bockit ja imperial sekä kypsytetyt hapanoluet tarjotaan +10–14-asteisina, jolloin runsaat maut pääsevät oikeuksiinsa.

Vahvojen nautiskeluoluiden, kuten imperial stouttien, barlwy winejen, luostaridubbeleiden aromit ovat parhaiten tasapainossa, kun ne tarjoillaan +14–18 asteisina.

Kaikki oluet tulee kuitenkin säilyttää viileässä, alle 20 -asteessa. Ota tummemmat oluet huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Huomaa myös, että oluen kaataminen lasiin lämmittää juomaa aina muutaman asteen.

Oluen kaataminen

Joillain oluilla on oma kaatotyyli, jota kannattaa noudattaa. Sen myötä oluen maku on parhaimmillaan.

Useimmat oluet kaadetaan lasin sisäpintaa pitkin pitämällä lasia vinosti kallellaan. Kun olet kaatanut 2/3, nosta lasi pystyyn, jotta saat oluen pinnalle vaahtokukan.

Suodattamattomia vehnäoluita puolestaan kaadetaan lasiin sisäpintaa pitkin noin puolet pullon sisällöstä. Sitten olutpulloa pyöräytetään, jotta sakka saadaan sekoittumaan juomaan tasaisesti. Sitten loputkin oluesta kaadetaan lasiin.

Katso myös jouluisen glögin resepti:

Joulunodotukseen mausteinen olutglögi