Normandian siideriherkut

Anikó Lehtinen vie makumatkalle Normandiaan. Poimi tästä kokonainen siiderimenu!

Lue lisää Normandian siidereistä lehdestä!

Briesalaatti

2 pnt salaattia

250 g briejuustoa

Kastike:

1 dl oliiviöljyä

1 dl kuivaa siideriä

1-2 rkl juoksevaa hunajaa

—½ dl siideriviinietikkaa tai valkoviinietikkaa

suolaa ja mustapippuria

Nosta brie huoneenlämpöön. Sekoita salaattikastikkeen ainekset ja laita jääkaappiin tekeytymään. Pese ja revi salaatti ja leikkaa brie palasiksi, asettele salaatin päälle. Pirskota kastiketta salaatille. Juomaksi käy makea omenasiideri.

Siiderimarinoitu lohi
Siiderimarinoitu lohi maistuu rakuunakastikkeen ja puolikuivan ranskalaisen siiderin kanssa.

Siiderimarinoitu lohi ja ranskalainen rakuunakastike

Noin 500-600 g lohta, leikkaa neljäksi palaksi

Marinadi:

1 dl kuivaa omenasiideriä

1 rkl merisuolaa

1 omena soseena

Rakuunakastike:

1 dl turkkilaista jugurttia

1 dl majoneesia

1 pnt rakuunaa

1 rkl kirpeää ranskalaista sinappia

suolaa ja mustapippuria

Sekoita marinadin ainekset ja hiero se lohen pintaan. Anna marinoitua ainakin tunnin ajan.

Sekoita kastikkeen ainekset ja laita viileään tekeytymään. Kuivaa lohi ja paista se ensin nahan puolelta ja sitten päältä mediumiksi. Voit myös grillata lohen.

Tarjoa kastike viileänä kuuman lohen ja ranskalaisten perunoiden kanssa. Juomaksi sopii omenainen, puolikuiva siideri.

Siiderinen tarte tatin
Klassikojälkiruoka tarte tatinelle sopii siiderillä viimeistely.

Siiderinen tarte tatin

Pohja:

100 g pehmeää voita

3 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

1 rkl kylmää omenasiideriä

Täyte:

5 hapanta omenaa

100 g voita

2 dl sokeria

—½ dl kuivaa omenasiideriä

Tee pohja mittaamalla kulhoon jauhot ja sokeri. Sekoita ja nypi voi joukkoon, kunnes seos on tasaisen rakeinen. Lisää siideri ja tee taikinasta pallo, jonka laitat lepäämään jääkaappiin.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat lohkoihin. Laita voi ja sokeri uuninkestävälle paistinpannulle ja anna sulaa. Lisää omenat ja siideri. Paista kovalla lämmöllä sekoitellen, kunnes seos on muuttunut karamellin väriseksi ja suurin osa nesteestä on haihtunut (noin 20 minuuttia). Sekoita koko ajan varovasti, etteivät omenat pala. Ota pannu liedeltä, kun seos on tummaa ja tahmeata. Anna jäähtyä hetki.

Ota taikina ja kauli se kylmänä suunnilleen paistinpannun kokoiseksi levyksi. Asettele taikina paistinpannun päälle. Laita uuniin noin 15 minuutiksi, kunnes taikina on ruskistunut. Anna jäähtyä hetken ja kumoa lautaselle. Anna paistinpannun levätä kumotun piirakan päällä muutama minuutti niin piirakka jähmettyy. Tarjoa heti tai jäähtyneenä. Seuraksi sopii hapan, kuiva omenasiideri ja vaniljajäätelö.

 

 

 

 

 

 

 

 


Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.