Oktoberfest on täällä – järjestä juhlat kotona!

0

Oktoberfest on ehdottomasti kuuluisin olutjuhla kautta aikojen, ja sen yli 200-vuotista perinnettä jatketaan yhä Saksassa. Juhla järjestetään vuosittain Münchenissä Theresienwiesenin aukiolla syyskuun ja lokakuun vaihteessa, mutta Oktoberfest-juhlia pidetään myös ympäri maailmaa samassa hengessä. Pelkästään Münchenissä kaksiviikkoiseen tapahtumaan osallistuu miljoonia ihmisiä.

Oktoberfest-juhlan luonteeseen kuuluvat isot tuopit, raskas ruoka ja baijerilaisiin asuihin pukeutuneet tarjoilijat. Niistä Oktoberfest tunnistetaan. Harva kuitenkin tietää, ettei Oktoberfest ollut alkujaan olutjuhla ollenkaan. Ensimmäinen Oktoberfest on nimittäin järjestetty hevosajojen muodossa 17. lokakuuta 1810 kruununprinssi Ludvig Baijerilaisen ja Therese von Sachsen-Hildburghausenin häiden kunniaksi.  Alkuvuosina juhla-alueella ei saanut nauttia alkoholia ollenkaan. Sittemmin olut tuli mukaan juhlintaan ja paikalle pystytettiin myös karuselli ja keinujakin. Itse hevosajot jäivät pois jo ennen vuotta 1820. Monien tuntemat suuret oluthallit otettiin juhlassa käyttöön 1800-luvun lopussa.  Juhlan merkitys on ollut aina suuri, ja Oktoberfest onkin järjestetty melkein joka vuosi, vain mm. koleraepidemia ja maailmansodat ovat estäneet juhlan järjestämisen. Nimestään huolimatta Oktoberfest alkaa aina syyskuun puolella.

Oktoberfest-tapahtumassa nautitaan sinne pantuja oluita, joko tundin maltaista märzen– tai oktoberfest-olutta, joka tehdään keväällä ja nautitaan tapahtumassa. Nyt tapahtumassa on yleistynyt vaaleampi helles-lager, joka on maultaan perinteistä olutta kevyempää. Myös Suomessa näitä Oktoberfestin makuun pantuja oluita löytyy sekä kauppojen, Alkon että ravintoloiden valikoimista mukavasti, joten kukaan ei estä järjestämästä omia Oktoberfest-juhlia kotona. Toki Suomestakin löytyy usealta paikkakunnnalta omia Oktoberfest-tapahtumia, joten niihin voi myös osallistua.

Järjestä Oktoberfest-juhlat kotona

Tarvitset:

  • Isot litran olutlasit tai tuopit(näitä voi koluta myös kirpputorilta)
  • Oktoberfest-olutta tai muuta maltaista lager-olutta
  • Baijerilaista laulumusiikkia (vaikka täältä)
  • Paljon makkaraa ja hapankaalia
  • Mahdollisuuksien mukaan nahkahousut ja liivimekot
  • Juhlamieltä

Kokeile myös Olutpostin pretzel- eli suolarinkeli-ohjetta!

Oktoberfest-pretzelit

(Taikinasta tulee noin 8-10 kpl)

Taikina:

  • 8 dl vehnäjauhoja
  • ½ tl kuivahiivaa
  • 1 ½ dl lager-olutta
  • 1 ½ dl kermaa
  • 50 g pehmeää voita
  • 1 rkl sokeria
  •  1/2 -1 tl suolaa

Lisäksi:

  • 1 l vettä
  • 3 rkl ruokasoodaa
  • Merisuolakiteitä pinnalle
  •  Noin 2 rkl voisulaa voiteluun

Sekoita kuivahiiva noin desiin jauhoja. Sekoita sitten seos kädenlämpöiseen lageriin sokerin kanssa kulhossa. Laita kulho liinalla peitettynä huoneenlämpöön, suojaiseen paikkaan nousemaan.  Lämmitä kerma kädenlämpöiseksi ja lisää se jauhoseokseen. Lisää sitten suola ja alusta loput jauhot taikinaan. Lopuksi alusta taikinaan pehmeä voi ja alusta niin että taikina irtoaa kulhosta. Anna kohota liinalla peitettynä noin tunnin.

Laita taikina jauhoitetulle pöydälle ja jaa se 10 yhtä suureen osaan. Pyöritä paloista ohuita pötköjä. Käännä pötköt rinkelin muotoon(kiepauta varsia toistensa ympäri ja paina päät kiinni keskikohdan molemmille puolille). Laita leivinpaperille.

Kiehauta vesi kasarissa, nosta sitten sivuun ja[i]sekoita joukkoon ruokasooda. Upota rinkelit veteen yksi kerrallaan ja nosta takaisin leivinpaperille. Ripottele suola pintaan. Paista lopuksi rinkeleitä 200-asteessa noin 15 minuutin ajan, kunnes pinta kauniin tumman kullan värinen. Ota rinkelit uunista ja voitele voisulalla kuumana. Jäähdytä.


JAA KAVERILLE.

Kirjoittaja

Anikó Lehtinen
Scroll Up