Oluella ja taiteella Putinin ”Z”-propagandaa vastaan!

Olarin panimo ja joukko taiteilijoita tuovat kauppoihin Voiton päivänä 9.5. Putinin ”Z”-propagandaa vastaan taistelevan Counterstroke 5,2% oluen. Z-kirjaimesta on tullut Putinin Ukrainaan kohdistaman aggression symboli ja tärkeä osa Venäjän hallituksen sotamyönteistä propagandaa. Nyt lanseerattava Counterstroke -olueen laaja kirjo suomalaistaiteilijoita on tehnyt Putinin propagandaa vastustavia etikettejä yliviivaamalla ”Z”-kirjaimen eri tyyleillä siten muuttamalla kirjaimen merkityksen. Olut on osa laajempaa hanketta, jonka tavoitteena on kumota 2000-luvun hakaristi antamalla vihamieliselle ”Z”-symbolille uusi merkitys.

Z-kirjaimesta on tullut Putinin sotapropagandan symboli. Alkujaan merkkiä nähtiin venäläisissä sota-ajoneuvoissa ja univormuissa, sittemmin se on yleistynyt Putinin Ukrainan sotaa “sankarilliseksi” brändäävänä logona. Merkkiä voidaan Venäjällä nähdä nyt laajasti myös siviilien, median ja yritysten käytössä.

Olarin Panimo on oluella mukana aloitteessa, jossa joukko suomalaisia luovan alan ammattilaisia, artisteja ja yrityksiä ovat yhdistäneet voimansa kumotakseen sotaisan “Z”-brändin ennen kuin se ja sen edustama aggressiivinen viesti saavat yhä vahvempaa jalansijaa kulttuurissa – Venäjällä tai muualla maailmassa. Uuden Counterstroke -oluen erilaisissa etiketeissä “Z”-symboli on yliviivattu, joka muuttaa sen merkityksen täysin.

Etikettien taideteokset ovat useiden suomalaistaiteilijoiden käsialaa ja niiden visuaalinen ilme vaihtelee, mutta yhteistä on ”Z” -n yliviivaus. Etikettien  tarkoitus on  levittäää sodanvastaista viestiä ja osoittaa tukea Ukrainalle. Counterstroke -oluen ohjataan mm. Ukraine Crypto Donationin tilille sekä muille organisaatioille, jotka toteuttavat avustustoimintaa Ukrainassa.

”Olemme aina ollut visuaalinen brändi, jonka juuret on graffiti-kulttuurissa. Osallistuminen tähän projektiin on meille täydellinen tapa tukea Ukrainaa,” kommentoi panimon perustaja Ville Leino.

Itse Counterstroke 5,2% -olut raikas, helposti juotava, kullankeltainen lager-olut, jossa on sitruksinen aromi ja mukavan kuiva maku. Oluessa käytetyt jenkkihumalat,  Amarillo sekä Cascade, tuovat olueen mukavaa sitrusmaisuutta ja pitkän jälkimaun.

 

Yksi viiva kääntää sotaisan “Z”-symbolin merkityksen

Ylivedetyn Z-kirjaimen muoto on kautta historian edustanut positiivisia ja rauhanomaisia asioita. Tiimalasimainen muoto tunnetaan myös tasa-arvon ja tasapainon symbolina. Se edustaa lisäksi taivasta ja maata (vrt. Ukrainan lippu) sekä luonnollisesti aikaa.

Virtuaalisessa www.counterstroke.one -galleriassa on nähtävillä kaikki Counterstroke -oluen etiketit sekä laaja kirjo kampanjaan osallistuvien taitelijoiden teoksia ja teoksin varustettuja pienyritysten tuotteita, kuten T-paitoja, joissa sotaisaa ”Z”-symbolia käsitellään uudella tavalla.  Osallistuneet tahot ovat sitoutuneet tekemään lahjoituksen Ukrainaan ja/tai inspiroimaan teostensa avulla yksityishenkilöitä, yrityksiä, organisaatioita ja brändejä ilmaisemaan vastarintaa Ukrainassa tapahtuville ihmisoikeusrikkomuksille ja sotarikoksille.

“Symboleilla ja visuaalisilla merkeillä on uskomaton psykologinen vaikutus ja voima. Etenkin jos annamme tyrannien ja diktaattorien omia ne valtansa työkaluiksi”, sanoo Ville Salervo, yksi hankkeen taiteilijoista.

“Kiistanalaiselle cancel-kulttuurille tämä on paras mahdollinen käyttötarkoitus – pyrkimys riisua diktaattori vaarallisista visuaalisista aseistaan ja estää myrkyllisen propagandan leviäminen.”, jatkaa Steve Brown United Imaginationista, joka on yksi hankkeen organisoineista yrityksistä.

Counterstroke -olutta on saatavissa valituista päivittäistavarakaupoista sekä Olarin Panimon omasta panimokaupasta. 

Lähde: Tiedote, United Imagination

Kuvat: Anikó Lehtinen