Oluen ja viskin liitto pullossa – Põhjala Frænd Imperial Stout

Virolaisen Põhjala -panimon Cellar Series -sarjan uutuus Frændi 16 % imperial stout on aidoissa viskitynnyreissä kypsynyt kumarrus oluen ja viskin ystävyydelle. Tämä viskintuottaja Edrington Finlandin Highland Park -mallasviskitislaamolta tilaamissa tammitynnyreissä 9 kuukautta kypsynyt tuhti olutherkku myydään vain Suomessa.

Idean takana on ollut yksi Suomen viskiguruista, Jarkko Nikkanen. – Viikinkien käyttämästä muinaisnorjankielestä ponnistavalla nimellä haluamme viitata oluen ja viskin ystävyyteen, mutta myös Edrington Finlandin, Servaalin ja Põhjalan panimon keskinäiseen ystävyyteen. Olut ja viski ovat yhdessä nautittuina parhaimmillaan pidättelemätön makukokemus. Tätä lähdimme hakemaan.

Nikkanen on suunitellut oluen yhdessä Põhjalan panimomestari Chris Pilkingtonin kanssa, joka vinkkaa oluen olevan täydellinen pari vaikka käsin kääritylle laatusikarille.

Olutposti pääsi maistamaan tätä olutuutuutta Servaalin järjestämille illallisille ravintola Brondaan, missä olutta sovitettiin mm. Mars-patukan makuisen jälkiruokaleivoksen kera. Lisäksi illallisella tarjottiin itseoikeutetusti Põhjalan oluita, kuten raikasta gosea ja humalaista IPA:aa sekä tietysti erivuotisia Highland Parkin viskejä.

Põhjala -panimon Frændi -olut on aromiltaan erittäin täyteläinen ja suklaisen pehmeä. Tuoksussa on aistittavissa hieman savuista tammitynnyriä ja tupakkaa, sekoittuneena pähkinäsuklaaseen ja karamellisoituihin hedelmiin. Oluen tuoksu on todella herkullinen ja sitä tekee mieli tuoksutella pitkään. Maussa tuntuu tumma suklaa ja pähkinät, ja sitä tukemassa on hieman lämpimiä mausteita, tanniinisia sekä tumman maltaan karheita makuja. Jälkimaku viipyilee suussa sopivasti.

Olut sopi erinomaisesti varsinkin vanhempien viskien kanssa, jossa se pehmensi viskin kärkeä, samalla kuin oluesta aukeni enemmän tummia aromeja, kun viskin vaikutuksesta maun makeus hieman vaimeni. Pääruuaksi tarjotun revityn possun ja luuydinpapuliemen kanssa olut sopi hyvin, tasapainottaen ruuan tuhdin suolaisia aromeja.

 

Makean toffeemaisen ja suklaisen jälkiruokaleivoksen kanssa Põhjala -panimon Frændi -olut kävi varsinkin kun yhtälöön lisäsi Highland Parkin viskin. Olut ja leivos olivat keskenään aika makea pari, mutta kun yhtälöön lisäsi viskin, yhdistelmä oli aivan taivaallinen.

Tynnyrikypsytettyjä oluita on tullut markkinoille paljon viimeisen viiden vuoden ajan. Tynnyrikypsytys on kuitenkin oma taiteenlajinsa, jossa itse tynnyreiden oikullisuus on suuressa osassa, ne kun ovat keskenään erilaisia vaikka saman erän sisälläkin. Siksi oluiden tynnyrikypsytys on oma lajinsa, joka pitää hallita. Frændi -oluessa tynnyrikypsytyksen hallinta on onnistunut, viskitynnyrin maut tulevat kauniisti esiin, mutta eivät dominoi kokonaisuutta, vaan antavat tilaa myös oluen aromeille. Kokonaisuudessaan mielenkiintoinen ja herkullinen olut, joka sopii nautiskeltavaksi sellaisenaan tai vaikka voimakkaan juuston kera.

Lähde: Servaalin tiedote

Tynnyrikypsytyksen salat