Oluenteko sohvalla lojuen – Panimopeli Brewmaster

Voiko olutta panna kotisohvalla mukavasti löhöillen? Hiljattain julkaistu Brewmaster – Beer Brewing Simulator lupaa autenttista ja rentouttavaa kotipanimon pyörittämistä simulaation muodossa. Mutta onko siitä oikean panopäivän korvikkeeksi? Pleikkari päälle, kylmä kotiolut viereen ja testaamaan!

Peli sijoittuu asuntoon, joka on jaettu panimo- ja maistelutilaan. Liikkuminen tapahtuu konsolin ohjaimen tateilla ja räiskintäpeleistä tuttu Unreal-pelimoottori taipuu mallikkaasti myös simulaatioon. Kontrollit oppii nopeasti ja peliohjeet näkee ruudulta yhdellä silmäyksellä. Itse pelaaminen on kotipanimolta tuttua nostelua, veden laskemista, lämmittämistä ja kaatamista pakkauksesta astiaan tai astiasta toiseen. Myös tosielämästä tuttu odottelu on läsnä, mutta onneksi pelin kellossa on nopeutustoiminto.

Pelin oluttyylien kirjo on laaja, sisältäen muitakin kuin trendikkäimpiä tyylejä. Esimerkiksi sahdin löytyminen pelin reseptikirjasta aiheutti lievän “Torilla tavataan!”-hetken. Ainesosien lista on riittävän laaja maltaiden, hiivojen, humalalajikkeiden ja muiden osalta. Hieman koomisesti osa ainesosista löytyy pelistä oikeilla nimillään mutta osan nimet ovat vähän sinnepäin. Mäski syntyy toki Maris Lutrallakin ja Nelson Savage sopii varmasti aromihumalointiin esikuvansa tapaan.

Virtuaalisesti pantua olutta ei valitettavasti pääse vielä vuonna 2023 maistamaan oikeassa elämässä. Peli kuitenkin tarjoaa mahdollisuuden verrata siinä tekemäänsä olutta tyylimääritelmiin, jolloin omat taitonsa voi todentaa. Peli arvioi oluen väriä, tuoksua ja makua sekä sitä, mihin tyyliin se istuu. Samalla olut nimetään ja sille suunnitellaan  asianmukaisen etiketin.

Brewmasterissa voi valita kahden eri pelimoodin välillä. Tarinamoodissa edetään kotipanijan uralla helpoista uuteoluista kohti mainetta ja kunniaa. Aika ajoin postiluukusta kolahtaa reseptejä, tyylivinkkejä, tehtäviä sekä tuotekatalogin sisältävä lehti. Tarinamoodi etenee verkkaiseen tahtiin välinevarastoa kartuttaen sekä erilaisten raaka-aineiden käyttöön tutustuen ja soveltuu erityisesti aloittelijoille.

Tarinan vastapainona toimii vapaa pelitila, jossa pelaajalla on käytössään kaikki tarjolla oleva heti alusta lähtien. Kokeneempi kotipanija on varmasti omillaan tässä pelitavassa, mutta pelin puutteet alkavat pidemmän päälle ärsyttämään. Peliä on käytettävyyden takia yksinkertaistettu ja moni omalta panimolta tuttu osa prosessia puuttuu tai on toteutettu mutkia suoriksi vetäen. Pikkutarkan säätämisen määrä on huomattava jopa tosielämään verrattuna ja pelin kontrollit eivät tähän aivan kaikessa kunnialla taivu.

Brewmasteria voi lämpimästi suositella oluen ystävälle, joka haluaa saada tuntumaa kotioluen maailmaan. Oluentekovälineitä halvempi hinta ja sopivan realistinen ote takaavat varmasti uusia oivalluksia tutun juoman valmistukseen. Pidempään olutta tehnyt taas ei ehkä saa pelistä niin paljon irti. Mutta on toki olemassa on huonompiakin tapoja kuluttaa ylimääräistä aikaansa seuraavan erän valmistumista odotellessa.

Faktaboksi: Brewmaster
Kehittäjä: Auroch Digital
Kieli: englanti, ranska, saksa, espanja, portugali, kiina, venäjä

Alustat: PlayStation 4 (tätä versiota testattu), PlayStation 5, Nintendo Switch, Xbox One, Microsoft Windows, Xbox Series X ja Series S
Hinta: Alustasta riippuen noin 15 euroa

Teksti: Erkki Ukkola, kuvat valmistaja ja Oskari Sarkima

Artikkeli julkaistu 2/23 Olutposti-lehdessä.

Katso myös:

Panimopelit pikavertailussa