mainos

Panimopelit pikavertailussa

Voiko kännykällä pelaaminen olla oluen panemista parempaa ajanvietettä? Kotiolutposti vaihtoi mäskinsekoitusmelan hetkellisesti joystickiin ja kokeili.

Aina ei voi panna olutta, vaikka mieli tekisikin. Toisinaan käymisastiat ja kegit ovat täynnä ja nurkissa pyörii juomista odottavia pulloja. Joskus taas panimotarvikekaupan tilaus on jumissa, koska juuri sen tarvitsemasi azerbaidžanilaisen humalalajikkeen varastosaldoissa on ollut virhe. Ja toisinaan inspiraatio vain yksinkertaisesti on hukassa. Voisiko ylijäävän ajan täyttää kuntoilun ja filosofian lukemisen sijaan panimoaiheisilla peleillä? Kotiolutposti halusi testata ajatusta käytännössä ja otti kokeiluun kolme mobiilipeliä.

Fiz: The Brewery Management Game

Kuvakaappaus Fiz-mobiilipelistä

Panimotoiminta vauhdissa Fiz-mobiilipelin autotallissa

Alustat: iOS ja Android
Hinta: 3,29 €

Fiz vetoaa visuaalisuudellaan kotipanijaan, sillä pelin pikselihahmot seikkailevat autotalliin kasatun kotipanimon ja mies(tai nais-)luolan yhdistelmässä. Löyhän juonen varaan rakennetussa pelissä pannaan olutta, osallistutaan kilpailuihin ja myydään kotipanimon tuotteita pubeihin ja kauppohin. Peli ei siis selkeästi lainsäädännön puitteissa sijoitu Suomeen.

Oluita luodaan erilaisista raaka-aineista joko itse valiten tai valmiiden reseptien pohjalta. Erilaiset raaka-aineet maksavat erilaisia summia ja niillä on tietysti vaikutuksensa lopputuloksen laatuun. Samoin lopputulokseen vaikuttavat tekijät, joita laitetaan ominaisuuksien mukaan hoitamaan erilaisia panoprosessin tehtäviä (pesu, mäskäys, käyminen ja pullotus).

Fiz tarjoaa hauskaa mikromanageraamista kaiken mittaisiin pelisessioihin. Uudelleenpelattavuus tosin ei ole kummoinen, sillä joka kerta samalla tavalla toistuva panimoprosessi alkaa maistua puulta varsin nopeasti. Kuten se toki tekee tosielämässäkin.

Idle Distiller

Kuvakaappaus Idle Distiller -mobiilipelistä

Idle Distiller -pelissä pääsee naputtamaan ruutua sydämensä kyllyydestä

Alustat: iOS ja Android
Hinta: Ilmainen (sisältää mainoksia)

Nimensä mukaisesti Idle Distiller yhdistää idle-pelityypistä tutun yksinkertaisen ruudun naputtelun ja resurssien keräämisen kaikenlaisten viinasten tuotantoon. Varsinaisesta panimopelistä ei siis ole kyse, vaikka sellaisenkin pelissä pääsee rakentamaan.

Peli yhdistää nättiä, sarjakuvamaista grafiikkaa sekä suomeksi kerrottua juonta (jossa tosin osa vitseistä on kadonnut käännöksen myötä) melko yksinkertaiseen pelimekaniikkaan. Yksinkertaistettuna pelin ideana on tuottaa rahaa pelaajan tilille. Alussa ruutua saa naputella vinhaan tahtiin, jotta raha näkyisi myös tilillä, mutta erilaisten edistysaskelten myötä peliä voi automatisoida. Jossain kohtaa jopa niin pitkälle, että peliä ei ole pakko avata kuin silloin tällöin.

Kotipanijalle Idle Distiller tuskin tarjoaa muuta kuin satunnaista ajanvietettä kännykän näytön hakkaamisen merkeissä. Plussaa peli saa juoneen panostamisesta ja miinusta siitä, että ilman juonta peli itsessään jää varsin köykäiseksi tapaukseksi. Ennemmin tätä toki katselee kuin maalin kuivumista, mutta viihdyttävyydessä esimerkiksi pulputtavan vesilukon tuijottelu menee tämän ohi.

BreweryBoss

Ruudunkaappaus BreweryBoss-mobiilipelistä

BreweryBoss jättää hämmentyneeksi

Alustat: iOS ja Android
Hinta: Ilmainen (sisältää mainoksia)

Tätä peliä pelatessa huomaa, että tämän jutun kirjoittajana toimivan varhaiskeski-ikäisen perheenisän kognitiivinen kapasiteetti on melko rajallinen. En nimittäin tajunnut yhtään, että mistä BreweryBossissa on kyse. Asioita vilahtelee ruudulla nopeaan tahtiin ja ilmeisesti asiakkaiden janoa tyydytetään tekemällä erilaisia mallaspohjaisia juomia.

Tarkempi perehtyminen ja uusi yritys seuraavana päivänä osoittivat, että pelin tavoitteena on valmistaa oluita asiakkaiden toiveiden mukaisesti ja reseptejä noudattaen. Kiivas tahti ja täydellinen ohjeiden (tai edes tutoriaalin) puute tekevät tästä vain todella haastavaa hommaa. Rehellisyyden nimissä on todettava, että oikean oluen valmistaminen on huomattavasti helpompaa. Ei jatkoon.

Ekstrabonus: Stardew Valley

Kuvakaappaus Stardew Valley -pelistä

Raskaan työn tuloksia Stardew Valley -pelissä

Alustat: XBox, PS4, Nintendo Switch, iOS ja Android
Hinta: Tarjouksesta ja alustasta riippuen 5-15 €

Super Nintendolla ilmestyneeltä, legendaariselta Harvest Moonilta runsain mitoin lainaava Stardew Valley ei ole varsinaisesti olutpeli. Leppoisan maanviljelyn, luolissa seikkailun ja puolisoehdokkaiden riiaamisen lisäksi pelissä voi kuitenkin sekä juoda että valmistaa olutta.

Valmistusprosessi on melko yksinkertainen: Tynnyriin laitetaan raaka-ainetta ja viimeistään muutaman päivän päästä ulos tulee lopputuote. Vehnästä syntyy halpaa perusolutta, humalakävyistä Pale Alea, hunajasta Meadia ja rypäleistä viiniä. Valmiit tuotteet voi nauttia itse (kohtuudella, kuten pelikin muistuttaa), myydä tai antaa naapureille lahjaksi. Etenkin Pale Ale tuntuu olevan lähes jokaisen kyläläisen mieleen, mikä ei toki ole ihme.

Stardew Valleyn parissa ajan saa kulumaan toki muutenkin kuin olutta pannessa, joten sitä voi lämpimästi suositella kaikenlaisen olutharrastuksen ulkopuolisen elämän ajanvietteeksi.

Mitä jäi käteen?

Kuten arvata saattoi, tarjoavat mobiilipelit ajanvietettä esimerkiksi mäskäyksen ajaksi tai vierteen kiehumista odotellessa. Mitään kovin syvällistä näkökulmaa oluen panemiseen ei tosin kannata odottaa, sillä prosessissa on vähintään vedetty mutkia suoriksi. Syksyllä 2022 konsoleille ja PC:lle julkaistu Brewmaster tarjonnee hieman realistisemman kokemuksen, mutta siihen Kotiolutposti palaa oman arvostelun merkeissä myöhemmin.


Teksti: Erkki Ukkola

Kuvat: Erkki Ukkola