Oluttrendien juhlaa Tallinn Craft Beer Weekend -tapahtumassa

Jo neljännen kerran järjestetty kaksipäiväinen Tallinn Craft Beer Weekend -oluttapahtuma tarjosi olutkansalle selvän läpileikkauksen nyt valloillaan olevista oluttrendeistä.

Suomalaisten suosimassa oluttapahtumassa pääsi katsastamaan olutmaailman ja oluttyylien nykytilan. Paikalla oli tapahtuman järjestäneen virolaisen Põhjala-panimon kutsumana 43 pienpanimoa ympäri maailmaa ja kahden päivän aikana oli periaatteessa mahdollisuus maistaa noin 340 erilaista olutta. Tapahtuma tarjosi tehdasmaisessa Kultuurikadelissa pieniä vajaa desilitran maisteluannoksia, jotka sisältyivät lipun hintaan eli sillä hinnalla sai juoda niin paljon kuin halusi. Vaikka suomalaisia oli paljon, ei vapaa juominen muutamia poikkeuksia lukuunottamatta aiheuttanut häiriökäyttäytymistä tapahtumassa vaan siellä keskityttiin oluiden maisteluun.

Panimoita tapahtumassa oli kymmenisen Virosta, noin saman verran Yhdysvalloista, sitten mm. Iso-Britannia, Italia, Venäjä, Tanska, Norja, Ruotsi ja Kiinakin olivat edustettuina. Suomalaisista panimoista paikalla oli—  Põhjalan yhteistyökumppani Mallaskosken Panimo. Kiinnostavia oluita tarjoilivat esim. amerikkalaiset Arizona Wilderness, Jester King ja—  Oxbow—  sekä ruotsalainen Stigbergets.

Klassista tyyliä edusti mm. saksalainen Mahr’s Bräu.—  Mielenkiintoista oli myös miten tietyt panimot saavat aikaan olutkansassa hypeä. Ruotsalaisen Omnipollon oluita jonotettiin pitkään ja olihan heillä hauska olut-slushkone mukana, mutta silti jonotusaika tuntui pitkältä kun festivaaleilla oli paljon muuta kiinnostavaa juotavaa.

Oluttyyleistä moninaisesti edustettuna olivat erilaiset hapanoluet, niin hedelmillä ja marjoilla maustettuina kuin kuivahumaloituinakin. Vahvat imperial stoutit ja barley winet jyräsivät myös ja nyt niin trendikäs New England IPA oli läsnä monella tiskillä. Viime aikoina IPA-oluisiin ilmestynyt DDH-merkintäkin (double dry hopped) näkyi, ja se näyttää jopa muodostuvan omaksi termikseen oluttyyleissä.—  IPA-oluet olivat muutenkin kovasti sameita ja aromikkaita. Perinteikkääksi sanottuja pilsejä, lagereita ja bock-oluitakin oli muutama tarjolla, vaikkakin ne olivat vähemmistönä. Tynnyrikypsytys oli kova sana monessakin oluttyylissä, jopa kevyissä berliner weisse-oluissa ja sour aleissa.

Suolainen gose-olut tuntuu lyöneen läpi monessakin panimossa ja siitä löytyi useita erilaisia versioita vahvaa imperial gosea myöten. Yksi mielenkiintoisimmista gose-oluista oli virolaisen Purtse-panimon Bloody Mary-drinkin mukaisesti tomaatilla maustettu gose. Yleisesti vain fruit beer-nimellä määritettyjä oluitakin oli monia kuten myös tallimaisen mausteisia saisoneita.

Mausteista yleisimmät olivat vahvoissa oluissa, kuten imperial stouteissa kahvi ja vanilja sekä kaakao. Hapanoluissa näki paljon vadelmaa, kirsikkaa, passionhedelmää ja mangoa. Ruista löytyi useammastakin saisonista sekä IPA-oluesta ja oluiden maun pyöristäjäksi oli monasti merkitty laktoosi.

Tapahtumapaikalla hyödynnettiin oluenarviointiaplikaationa tunnettua Untappd-palvelua niin, että parhaiten pisteitä saaneet oluet päivittyivät isolle taululle salissa lähes reaaliaikaisesti. Tämä on toisaaalta hienoa, mutta toisaalta kärjessä olleet oluet loppuivat aina ensimmäisenä ja niitä tuli jopa kiire hakea. Mielenkiintoista oli kuitenkin seurata taulun päivittymistä ja siihen jäi jopa sitä vähän odottamaan miten olutsijat muuttuvat.

Kokonaisuutena tapahtuma on toimiva ja varsinkin suomalaiselle oluenharrastajalle tai nautiskelijalle hyödyllinen trendienkin takia. Tapahtumassa pääsee myös hyvin verkostoitumaan niin suomalaisten kuin kansainvälisten oluttoimijoiden kanssa, koska maistelemassa näkee runsaasti myös ammatikseen oluen parissa työskenteleviä ihmisiä, niin pienpanimopuolelta, maahantuonnista kuin ravintoloistakin. Paras anti Tallinn Craft Beer Weekend -tapahtumassa onkin maistella ja keskustella oluista muiden asiasta kiinnostuneiden kanssa.

Katso myös Olutpostin video tapahtumasta!