mainos
mainos

Olutslämäri: Jirka Ordén

Mallasseppien Jaakko Hartemaa haastoi Jirka Ordénin Olutslämäriin.

olutmies

1. Mikä äijä?

Jirka Ordén. Ärsyttävän kriittinen olutfanaatikko ja henkilö Pien Brewing -oluiden takana.

2. Mitä suunnitelmissa?

Hämeentien panimo jouduttiin jättämään Pien Brewingin kanssa. Aika näyttää mitä seuraavaksi, mutta mahdollisesti aloitan tekemään kotipanimobrändi Flameout Brewingilla kiertolaisena olutta. Pääpainon olis tarkotus olla tynnyrikypsytetyissä tummissa, unohtamatta Ipoja tietenkään. Kannattaa ottaa Instagramissa @flamoutbrewing seurantaan.

3. Sinut haastoi Mallasseppien Jaakko Hartemaa. Sano hänestä
jotain mukavaa.

Helposti lähestyttävä ja loistava tyyppi. Auttanut mua kaikenlaisissa ongelmissa panimolaitteiden kanssa. Mun ammattibestis oluessa!

4. Lempi olut- / ruokaparisi?

Jos juon ruoan kanssa alkoholia niin yleensä punaviiniä, mutta 3F:n Oude Geuze tai Cantillonin Gueuze tai CSG ja yli 12kk kypsytetty cheddar/ gouda, tapaslihat ja oliivit sopii aika täydellisesti yhteen.

5. Mistä tykkäät?

Hyvästä tynnyrikypsytetystä imperial stoutista, musiikista (70-luvun proge, Beatles, Pink Floyd, Arppa, Antti Autio), penkkiurheilusta (Raiders, Bruins & HIFK) ja muutamasta muusta asiasta.

6. Mistä et?

Diasetylistä, konemusasta, machoilusta, koiranomistajista jotka ei kouluta koiriaan, Kansas City Chiefseistä, Jokereista ja monesta muusta asiasta.

7. Mikä on hyvän kotipanijan tärkein ominaisuus?

Vain yhtä tärkeintä asiaa on vaikea sanoo. Mut mun mielestä panijalle on tosi tärkeetä olla ensisijaisesti “olutnörtti” kuluttajana. Tietää parhaat esimerkit oluttyyleistä ja tehdä asioita sen eteen että saa käsiinsä huippuoluita ja miettiä niitä tarkasti Ennenkaikkea pitää tietää mistä asioista tykkää ja mistä ei. Näin ainakin mulle on syntynyt selkee ajatus minkälaisia oluita ite haluan tehä. Aika moni luova tekeminen perustuu jossain määrin vaikutteisiin, jotka tulee muiden tekemisistä. Oluessa vaikutteita voi käyttää samalla tavalla voimavarana kun esim. musiikin säveltämisessä.

8. Mitä olutta, jota ei enää ole markkinoilla, kaipaat eniten?

Toivon että Side Project tekis uuden blendin Maple In The Woodista. Ja toivon että se olis yhtä helposti saatavilla kuin ensimmäinen erä.

9. Millaisen bändioluen tekisit Pink Floydille?

Loistava kysymys ja osu oikealle tyypille. Nimi olis ehdottomasti The Dark Side of the Moon. Tuplatynnyröity 15 % imperial stout joka on kypsynyt ensin ruisviskitynnyreissä n. 12 kuukautta ja sitten siirretty Calvados-tynnyreihin n. puoleksi vuodeksi. Makeahko ja todella paksu pohja, paljon suklaata, karamellia, kevyttä paahdetta ja umamia. Tammi toisi vaniljaa, kookosta ja kanelia. Tynnyreiden tanniinit ja viinasten sopiva polte kuivattaisi jälkimaun puhtaaksi. Olut olis niin hyvää, että sais jopa David Gilmourin ja Roger Watersin taas kavereiksi.

10. Asteikolla 1-10, miten romanttinen juoma olut on, ja miksi näin?

Talvi, takka, jazz ja imperial stout = 9 +. Lisäks, sen verran halaillaan Vikramin ja Pontuksen kanssa tastingeissä kun kolahtaa täydellinen olut, et kyllä se meno aika romanttista on…

11. Kenet haluat haastaa seuraavaksi?

Mallasseppien Jaakon mä tähän olisin haastanut myös. Mutta jos Kari Puttonen Ant Brew’lta ei oo vielä ollut, niin haastan Karin.

Teksti ja kuva: Harri Sionila

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 2/2022.