mainos

Oluen valmistuksen ja nauttimisen ongelmat avaruudessa

Mielikuva oluen nauttimisesta avaruudessa kiteytyy Tähtien Sodan IV -jakson baarikohtauksessa. Han Solo olisi varmasti olutmiehiä.

Kummajaiset nauttivat höyryäviä drinkkejä tuopinkaltaisista laseista ja coolia coolimpi Solo on kuin luotu jonkun ”miehekkään” lagerin mainokseen. Vaikka Tähtien Sota ei varsinainen tulevaisuusvisio olisikaan, on oluen juominen avaruudessa oikeasti mietityttänyt monia virallisempiakin tahoja. Joulukuussa 2017— Anheuser-Buschin Budweiser laukaisi SpaceX CRS-13 aluksessa ohraa avaruuteen, tarkoituksenaan tutkia sen itämistä painovoimattomassa tilassa kansainvälisellä ISS -avaruusasemalla. Tavoitteena olutyhtiöllä on saada aikaiseksi ensimmäinen avaruudessa toimiva panimo.

”Todellisuus on monesti tarua ihmeellisempää.”

Kaupallisen avaruusmatkailun ollessa jo nyt todellisuutta, moni jättiyritys suunnittelee tapoja hyödyntää sitä kaupallisesti muutoinkin kuin matkalippujen osalta. Jos ja kun lähiavaruusmatkailusta tulee suuremman ihmisjoukon viihdettä, reissuille tarvitaan myös viihdykkeitä. Kalliin hinnan matkastaan maksava avaruusturisti haluaa todennäköisesti muutakin kuin selfien itsestään kaukaista maapalloa vasten. Ajatusta pidemmälle viedessä silmissä siintävät avaruudessa tai planeetoilla sijaitsevat hotellit viihdekeskuksineen, mutta todennäköisempää lähitulevaisuutta lienevät maan lähistöllä lipuvat avaruusasemat. Oli miten oli, jättimäiset elintarvikeyhtiöt haluavat palansa avaruusmatkailun kakusta, oli kyseessä sitten hotelli- tai ravintolatoiminta. Ennen kaikkea ne haluavat olla ensimmäisinä liikkeellä. Innovaatiot ja valmiit keksinnöt kehittyvät ennennäkemättömällä vauhdilla entiseen verrattuna.

”Haluamme olla osa yhteisöllistä unelmaa päästä Marsiin”, sanoi Budweiserin varapääjohtaja Ricardo Marques TIME-lehdelle viime vuonna. Myös olutjätti Coors on ottanut ensiaskeleensa kisassa.

Millaisia vaikeuksia oluenpanemisessa ja yleensä nauttimisessa avaruudessa sitten on? Kuulostaa helpolta ostaa korillinen olutta avaruusaluksen takaluukkuun ja sihauttaa lempijuomansa katsellessaan ikkunasta ohikulkevaa avaruusmaisemaa. Asian selventämiseksi, tapasin apulaisprofessori Emilia Kilpuan Helsingin yliopistosta. Hän tutkii työkseen Auringon purkauksia ja Maan lähiavaruutta.

Emilia Kilpua

”Olut on valitettavasti aika huono juomavalinta avaruudessa. Maassa mahaan päätyvät neste ja kaasu erottuvat, mutta avaruudessa näin ei käy, eli seurauksena on vetinen röyhtäisy. Avaruusoluessa pitää siis olla tämän takia hyvin vähän hiilihappoja. Painovoiman puute aiheuttaa sen, että nesteet jakautuvat tasaisesti vartaloon ja astronauteilla esimerkiksi nenäontelot tukkeutuvat ja kasvot pöhöttyvät. Makuaisti tavallaan heikkenee kuten kovassa flunssassa. Kehitetyt avaruusoluet ovatkin tämän vuoksi juuri hyvin voimakkaan makuisia ja vähähiilihappoisia. Toinen kysymys on sitten voiko avaruudessa tai vaikkapa Kuussa tai Marsissa, joissa painovoima on pienempi kuin Maassa (esim. Marsissa 1/3 Maan painovoimasta), tehdä onnistuneesti olutta? Kansainvälisellä avaruusaluksella on tehty kokeita kasvien kasvamiseen liittyen. — Kasveja on kasvatettu onnistuneesti, mutta tehdyt kokeet näyttävät kuitenkin, että osa kasveista kasvaa eri lailla mikrogravitaatiossa, koska painovoima ohjaa tyypillisesti osin niiden kasvua. Hiiva näyttää selviävän pääosin hyvin avaruudessa. Sitä on testattu myös lääketieteellisiin ja ruokaan liittyviin tarkoituksiin.”

Olut on yleensä alkoholipitoista ja luullakseni sellaisena se halutaan pitää myös avaruudessa. Coloradon yliopiston tutkijaryhmä teki kokeen valmiiksi idätetyillä ohranjyvillä avaruudessa ja huomasi, että avaruusoluen alkoholipitoisuus kasvoi suuremmaksi kuin maankamaralla vastaavasti. Olosuhteet siis ovat ainakin erilaiset, vaikka muuten oluen panemisprosessi olisi sama. Oluesta tulee avaruudessa helpommin alkoholipitoisempaa ja sen vaikutus ihmiseen saattaa myös olla erilainen, kun poistutaan maan ilmakehästä.

”Alkoholin nauttiminen avaruusasemilla on ainakin virallisesti tiukasti kielletty, joten varsinaista tutkimusdataa asiasta ei ole. Ystäväni tohtori Bergita Ganse (avaruus- ja urheilutieteen tutkija), mainitsee tutkimuksissaan, että alkoholi hajoaa maksassa avaruudessa hieman hitaammin. On siis olettavissa, että sen vaikutukset ovat myös voimakkaammat. Nesteen muutokset ihmisen kehossa aiheuttavat kasvojen pöhötystä ja ’linnun jalkoja’ painovoimattomuudessa. Se lisää varmasti myös alkoholin nauttimisen aiheuttamien tuntemusten kokemusta. Pahoinvointia aiheutuu usein ensimmäisten päivien aikana, jolloin varsinkin pitäisi välttää alkoholin nauttimista.”

Oluen tai yleensä minkä tahansa elintarvikkeen nauttiminen painovoimattomassa tilassa on siis haasteellista, muttei mahdotonta. Odotamme mielenkiinnolla tutkimuksen ja käytännön etenemistä. Eräänä päivänä lähitulevaisuudessa joku saattaa sanoa: ”Tämä on pieni huikka ihmiselle, mutta suuri kulaus ihmiskunnalle”.

Kuvat: Mikko Hentunen ja Riina Tiihonen.

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 2/18.

Lähteet: Time magazine, Smithsonian, Emilia Kilpua ja Bergita Ganse.