mainos
mainos

Palkintoja sataa panimoille niin maailmalta kuin kotikulmiltakin

 World Beer Awardsin vuoden 2020 tulokset julkaistiin torstaina 10.9. Savonlinnalaisen Olaf Brewing –panimon Northern Comfort valittiin kilpailussa maailman parhaaksi imperial stoutiksi. World Beer Awards on vuosittain Lontoossa järjestettävä olutkilpailu, jonka sarjavoittajat saavat maailman paras -tittelin. Raati, joka koostuu esimerkiksi ansioituneista olutsommeliereista sekä olutjournalisteista, valitsi Olaf Brewingin oluen tuhansien oluiden ja satojen panimoiden joukosta maailman parhaaksi tyylissään.

Kuvassa olutpulloNorthern Comfort 11 % on Olaf Brewingin tuotevalikoimassa uutuus, joka on tulossa kotimaassa Alkon kansalliseen jakeluun loppuvuodesta 2020. Tällä hetkellä olutta on saatavilla panimon omassa puodissa Savonlinnassa sekä valituissa olutravintoloissa. Olaf Brewingin olutmestari Santeri Vänttinen kertoo, että World Beer Awards –kisassa saatu menestys tuntuu erityisen lämpimältä sillä se on maailman suurimpia ja tunnetuimpia olutkilpailuja, johon ottavat osaa niin pienet kuin suuret panimot ympäri maailman.

– Northern Comfortin menestys tämän vuoden kisassa tuo tietysti esiin osaamistamme ja kertoo panimon ystäville sekä omistajille, että tekemisemme on jatkuvasti kehittynyt ja oluiden laatu ja taso kestävät vertailun minkä tahansa kansainvälisenkin panimon kanssa. Luonnollisesti palkinto hyvin tehdystä työstä raskaan koronakevään jälkeen antaa voimaa jatkaa panimomme kasvutarinaa, Vänttinen jatkaa.

Northern Comfort on tuhti, pehmeän paahteinen, suklaamaltainen ja vahvuudestaan huolimatta helposti nautittava tumma olut. Se sopii mainiosti liharuokien ja makeiden, erityisesti suklaisten jälkiruokien kanssa. Parasta Northern Comfort on nautittuna hieman alle huoneenlämpöisenä. Nimensä mukaisesti olut toimii kylmissä pohjoisissa oloissa mukavuuden takaajana.

Olaf Brewing on  savonlinnalainen panimo, joka työllistää tällä hetkellä ympärivuotisesti 5 henkilöä. Tuotantomäärältään ja jakelultaan vuonna 2016 aloittanut panimo on noussut nopeasti Suomen suurimpien pienpanimoiden joukkoon. Vuonna 2020 panimo teki ensimmäisenä suomalaispanimona yhteistyöoluen maailman tunnetuimpiin craft beer -panimoihin lukeutuvan Mikkellerin kanssa.

Lähde ja kuva: Olaf Brewingin tiedote

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Imperiaali Stout palkittiin tänä vuonna jo kymmenennen kerran järjestetyssä Suomen Paras Olut -kilpailussa.

Olutpullo

Stout pokkasi kolmannen sijan sarjassa stoutit ja portterit. Imperiaali Stout 9,2 % on yksi palkituimmista suomalaisista oluista ja tämä viimeisin tunnustus on sille jo toinen samasta kilpailusta.  Kolmannen sijan omassa sarjassaan saanut olut on vahvasta alkoholipitoisuudestaan huolimatta tasapainoinen ja maukas kokonaisuus, jonka makuprofiilista on selvästi erotettavissa vivahteikkaita suklaan, lakritsin ja vaniljan aromeja. ”Aina kun haluamme menestyä koti- tai ulkomaisissa olutkilpailuissa, ilmoitamme niihin Laitilan Imperiaali Stoutin. Se on hevonen, jolla pääsee palkintosijoille”, virnuilee Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka. ”Olutta on tällä hetkellä saatavana Alkoista ja valikoiduista olutravintoloista, joten suomalaisille onkin nyt tarjolla ainutlaatuinen tilaisuus päästä maistamaan tätä useamman palkinnon voittanutta Imperiaali Stoutia.”

 

Lähde ja kuva: Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tiedote

 

TAKATALO & TOMPURIN KASKI MUSTAKAURA ON PARAS TUMMA LAGER 2020 

MIes ja olutpullo
KASKI Mustakaura 5,0 % julistettiin Suomen Paras Olut 2020kilpailusarjan tumma lager voittajaksi.  Takatalo & Tompuri Brewery on virolahtelainen maatilapanimo, jonka oluissa käytetty ohra ja kaura kasvaa omissa pelloissa ja vesi nousee omasta kaivosta. Mahonginruskea ja melko kirkas KASKI Mustakaura on tuoksultaan pehmeä, leveän maltainen ja rouhean paahteinen. Maku on juurevan maltainen, ei liian makea vaan kevyesti paahteinen. Pieni humalan puraisu kuivattaa jälkimaussa. 

 ”Ajatus Mustakaurasta syntyi, kun halusin tehdä puhtaan tumman lagerin oman tilan viljoista. Kun ensimmäiset kaurat paahdettiin kiviuunissa ja maistoin ensimmäisen lasillisen niistä tehtyä olutta, niin tiesin, että nyt ollaan oikealla tiellä. Useita testikeittoja myöhemmin syntyi reseptiikka, josta tehdään nykyään KASKI Mustakaura”, muistelee panimon perustaja Mikko Suur-Uski oluen syntyä. Oluiden taso Suomessa on erittäin korkea ja tämä hyvä seura on kannustanut myös meitä tuotekehitystyössä. Kaski oluiden korkea laatu on meille kaikki kaikessa ja tällainen tunnustus on todiste siitä, että teemme työmme oikein”, Suur-Uski jatkaa. 

Takatalo & Tompuri Brewery valmistaa tällä hetkellä kymmentä eri olutta. Menestystä on tullut myös aikaisemmin. Vuonna 2017 KASKI Kylmäsavulager voitti Suomen Paras Olut -kilpailun vaalean lagerin sarjan. Viime vuonna järjestetyssä Helsinki Beer Festival olutkilpailussa KASKI Mustakaura sijoittui toiseksi ja KASKI Helles kolmanneksi. Vuonna 2019 panimo savutti myös kansainvälistä menestystä, kun Kaski Mustakaura voitti European Beer Challenge -kilpailussa kultaa schwarzbier -sarjassa. Samassa kilpailussa menestyivät myös omissa sarjoissaan Helles, Kylmäsavulager ja Neljä Viljaa. 

Lähde: Takatalo & Tompurin tiedote
Kuva: cyde

Lisäämme tämän uutisen jatkoksi viimeaikaisten kilpailuiden tiedotteita sitä mukaan kun saamme niitä…jos saamme.

Suomen Paras Olut 2020 – kilpailun sarjojen palkitut oluet

1  Vaalea lager

 1. Rock – An allday, everyday Lager ( 4,7 t%, kansainvälinen vaalea lager, RPS Brewing Oy)
 2. Märichello ( 5,2 t%, amerikkalainen lager, Olarin Panimo Oy)
 3. Karhu 5,3 ( 5,3 t%, kansainvälinen vaalea lager, Oy Sinebrychoff Ab)

2  Pils

 1. Kukko Pils Alkoholiton ( 0,3 t%, saksalainen pils, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy)
 2. Bryggeri Pils ( 4,5 t%, saksalainen pils, Bryggeri Helsinki)
 3. Galaxy Pils ( 5,0 t%, saksalainen pils, Stadin Panimo Oy)

3  Tumma tai värillinen lager

 1. KASKI Mustakaura ( 5,0 t%, schwarzbier, Takatalo & Tompuri Brewery)
 2. True Bock ( 6,5 t%, tumma bock, Mallaskoski Oy)
 3. Bock’s Doppelbock ( 7,5 t%, doppelbock, Bock’s Corner Brewery Oy)

4  Vaalea tai keskitumma ale

 1. Lammin Sahti ( 7,5 t%, sahti, Lammin Sahti Oy)
 2. Big Momma (10,4 t%, englantilainen barleywine, Olarin Panimo Oy)
 3. Double Doc Emeritus ( 8,5 t%, brittiläinen vahva ale, Panimo Honkavuori Oy)

5  Amerikkalainen IPA

 1. Juiciness ( 5,5 t%, amerikkalainen ipa, CoolHead Brew)
 2. New England IPA ( 5,5 t%, erikois-ipa – new england ipa, Stadin Panimo Oy)
 3. Hopz N the Hood ( 5,5 t%, amerikkalainen ipa, Olarin Panimo Oy)

6  Stout ja portteri

 1. Ikiiurso Bourbon Barrel Aged (12,0 t%, imperial stout, Panimoyhtiö Hiisi Oy)
 2. Pyöveli ( 9,2 t%, imperial stout, Panimoyhtiö TuJu Oy)
 3. Laitilan Imperiaali ( 9,2 t%, imperial stout, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy)

7  Vehnäolut

 1. Valo vehnäolut ( 4,5 t%, vehnäolut, Panimo Honkavuori Oy)
 2. Dandelion Dreams Witbier ( 4,9 t%, witbier, RPS Brewing Oy)
 3. Heili ( 6,6 t%, vehnäbock, Panimo Honkavuori Oy)

8  Marja-, hedelmä- ja hapanoluet

 1. Salted Licorice Raspberry Sour ( 5,0 t%, hedelmä- ja mausteolut, CoolHead Brew)
 2. Is it me you’re looking for? ( 3,8 t%, sekakäytetty hapanolut, Linden Brewery Oy)
 3. Nasty Granny ( 4,1 t%, berliner weisse, Olarin Panimo Oy)

9  Mausteoluet

 1. Prykmestar Savu, vaalea ( 4,5 t%, perinteinen savuolut, Stadin Panimo)
 2. Prykmestar Savukataja ( 9,0 t%, erikoisuus savuolut, Stadin Panimo)
 3. Sepän Shavu ( 5,7 t%, savuolut, Fiskarsin Panimo)

10  Muut oluet

 1. Cerberos Bourbon BA Imperial Stout (11,8 t%, puussa kypsytetty olut, Mallaskoski Oy)
 2. Taiga vahva porter Bourbon ( 8,0 t%, puussa kypsytetty olut, Panimo Honkavuori Oy)
 3. Paljas saari ( 3,5 t%, gose, Kanavan Panimo Oy)

 

Lue Olutposti-lehti 2/2020 nyt ilmaiseksi verkosta!