Panimomestari-elokuvan erikoisnäytös Helsingin Cinema Orionissa

Palkittu Panimomestari-elokuva ja päätähdet Cinema Orionissa 12.4.2022

Panimomestari on taianomainen comeback-tarina Leo Andelinista, joka vuonna 1963 kehitti Suomen kansainvälisesti tunnetuimman elintarvikkeen – Lapin Kulta-oluen. Dokumenttielokuvan (30 min) erikoisnäytös Helsingissä toteutuu Cinema Orionissa tiistaina 12.4. klo 19:30. Esityksessä ovat paikalla yleisön kanssa keskustelemassa ja torniolaista olutta maistattamassa itse elokuvan päätähti Leo Andelin, Tornion Panimon toimitusjohtaja Kaj Kostiander ja elokuvan ohjaaja Antti Haase.

Elokuvan ohjaaja Antti Haase työssään.

Leo Andelin Tornion oluttehtaan raunioissa.

Tornion Panimo vuonna 1963.

Panimomestari kertoo, miten syrjäisen Tornion työläisperheen Leo-pojasta kasvaa oluen herrasmies, joka intohimoisesti varjelee pohjoisen maaperästä syntynyttä ”olutkukkaa”.  Leon vuosikymmenien elämäntyö tuhoutuu vuonna 2010, kun olutjätti Heineken lakkauttaa Lapin perinteikkään panimon. Apuun rientää nuori torniolainen paluumuuttaja Kostiander, jolle vanha olutvelho siirtää ammattisalaisuutensa. Seuraa ennätyksiä rikkova joukkorahoituskampanja ja alkuperäisen oluthiivan metsästys. Ja kuten oikeassa sadussa, lopussa seisoo kultainen kiitos. Koskettavan kaunis puolen tunnin elokuva näyttää kuinka pienet ihmiset kaukana valtakeskuksista voivat pärjätä globaalien markkinavoimien myllerryksessä kekseliäisyydellä, sinnikkyydellä ja aitoudella.

Panimomestari on valittu yli 20:lle elokuvafestivaalille ympäri maailmaa ja se on saanut innokkaan vastaanoton. Elokuva on voittanut mm. Italian Mente Locale -elokuvafestivaalin Visione Globale pääpalkinnon ja Yhdysvalloissa DOCUTAH International Documentary Film Festivaalilla parhaan ulkomaisen lyhyen dokumenttielokuvan palkinnon. Haasen aiemmin ohjaamia palkittuja dokumenttielokuvia ovat mm. Monsterimies (2014) ja Valontuojat (2017).

Lapin Kullan alkuperäisreseptin mukaisen oluen tuotannosta nykyään vastaavan Tornion Panimon nokkamies Kostiander valmistui juuri panimomestariksi samasta oppilaitoksesta Saksassa kuin Andelinkin aikanaan. Elokuvaesityksen jälkeen yleisölle pidetään yksityistilaisuus, jossa on mahdollisuus keskustella elokuvasta sen päätähtien kanssa.

Elokuvan nettisivut: www.panimomestari.fi

Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/1381733878915356

Lippujen tilaus (11€ / alennusryhmille 9€) tickets.cinemaorion.fi/fi/events/pwdg/event_buybox/show/620b699d61efe012568b456a

Jatkot: Panimoravintola Bruuveri, Urho Kekkosenkatu 1 Leffalipulla/kutsulla euro pois isojen (0,4L/0,5L) hanatuotteiden hinnoista ja -10% ruokalista annoksista.  Tiistaisin ravintola sulkeutuu klo 24 anniskelun päättyessä tuntia aikaisemmin.

Kuvat: Timo Haanpää ja Reino Kainulainen

Panimomestari-elokuva palkinnoille Italiassa