Pataruoka herkullisimmillaan – Oluen aateloima possupata

Possupata ja kurpitsan mehevöittämä uunimuusi on ihanaa syysruokaa. Viiniä lorautellaan ruokaan, jos toiseenkin, mutta ei sovi unohtaa, että maukas olutkin sopii mitä mainioimmin ruoanlaittoon ruokajuomana toimimisen lisäksi.

Porsaan kasslerista valmistettu syksyinen pata on simppeli. Vähän juureksia, pehmeäksi hautuvaa, edullista lihaa ja liemi, joka syntyy vähän kuin itsekseen joukkoon kaadetun oluen ympärille.

Pata saa hautua miedolla lämmöllä hitaasti ja rauhassa. Näin porsaanlihasta tulee irtonaista ja se imee makua kastikkeen virkaa ajavasta oluesta, vihanneksista ja mausteista.

Pataruoat ovat syysruokaa parhaimmillaan. Varsinkin, kun lisukkeeksi valmistetaan kurpitsasta mehevyyttä saava uunimuusi. Tämä syntyy näppärästi samaan aikaan uunissa padan kypsyessä.

Possupata & uunimuusi
6 hengelle
Ainekset
1 kg possun niskaa
2 keltasipulia
4 valkosipulinkynttä
1 pieni juuripersilja
5 porkkanaa
2 rkl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
1 tlk (440 ml) Mufloni CCC IPA
1 rkl härkäfondia
2 dl vettä
1 rkl hunajaa
3 laakerinlehteä
1 tl suolaa
muutama oksa tuoretta timjamia

 Uunimuusi:

4 isoa jauhoista perunaa (esim. rosamundaa)
1 (noin 800 g) myskikurpitsa
maun mukaan voita ja suolaa

Possupata ohje:
Kuutioi porsaanniska, lohko sipulit, viipaloi valkosipulinkynnet ja paloittele juuripersilja ja porkkanat.
Ruskista porsaan niska öljyssä muutamassa erässä padassa.
Freesaa myös kasvikset muutamassa erässä. Lisää viimeiseen erään vehnäjauhot ja kypsennä hetki. Lisää pataan Mufloni CCC IPA ja kiehauta.
Lisää pataan kaikki ruskistetut lihat ja freesatut kasvikset, sekä kaikki loput padan ainekset. Hauduta pataa 160 asteessa noin 2–3 tuntia.

Uunimuusi ohje:
Laita uuniin hautumaan myös uunimuusin ainekset. Nosta uunipellille tai uunivuokaan kokonaiset, kuorelliset perunat. Halkaise myskikurpitsa ja koverra siemenet pois. Aseta myskikurpitsa pellille leikkuupinta alaspäin.
Kypsennä perunat ja myskikurpitsa samaan aikaan padan kanssa pehmeäksi, padan kypsymisen ajan.
Koverra uunissa haudutetuista perunoista ja myskikurpitsasta pehmeä sisus kulhoon ja muussaa haarukalla. Lisää joukkoon maun mukaan voita ja suolaa. Tarjoa possupadan kanssa.

Mufloni CCC IPA
Panimoravintola Beer Hunter’sin lippulaivatuote!

CCC IPA on kotimaisten klassikkojen joukkoon kuuluvan CCCCC IPAn ”kauppavahvuinen pikkuveli”, joka saa nimikirjaimessa valmistuksessa käytettyjen humallajikkeiden (Citra, Chinook ja Cascade) mukaan.

Tuoksussa kevyen karamellista maltaisuutta, pihkaisuutta, greippistä humalaa ja hedelmäistä otetta.

Karamellinen mallasrunko osuu mainiosti yksiin pihkaisemman, greippisen napakan humaloinnin kanssa, josta löytyy myös tuoreen trooppista hedelmäisyyttä. Kepeävaahtoinen ja runsasmakuinen IPA, joka tyylillisesti nojaa vahvasti Pohjois-Amerikan länsirannikon India Pale Aleihin.