Pirulan spritzer valittiin kilpailussa parhaaksi helmeileväksi juomaksi

Seinäjoen Ylistarossa operoiva alkoholijuomatalo Pirula ylsi voittoon Suomen Tilaviini -kilpailun helmeilevät juomat -sarjassa.

Vuonna 2017 perustettu siidereihin, tilaviineihin ja muihin käsityönä valmistettaviin alkoholijuomiin keskittyvä Pirula pokkasi palkinnon Pirulan Rose 5,5 % spritzerillään. Alahovin viinitilalla Kuopiossa 21. huhtikuuta kisattu kilpailu järjestetään yhteistyössä Suomen Viiniyrittäjät ry:n kanssa.

pulloja

”Mietimme roséviinin jälkeen kesäjuomia ja ajattelimme, että koska roséviini oli ollut niin suosittua, niin se voisi olla mielenkiintoinen myös siiderin kaltaisena helmeilevänä juomana”, kertoo yhtiön perustajiin kuuluva Petri Rintala.

Pirulan tiedotteen mukaan Rose-juoma oli alusta saakka hieman outolintu, koska se ei asettunut suoraan mihinkään olemassa olevaan muottiin. Kyseessä ei ollut varsinaisesti kuohuviini, mutta Rose ei sopinut myöskään muihin kategorioihin. Siitä ryhdyttiinkin käyttämään termiä spritzer, joka on juomatyyppinä kenties lähimpänä Rosen sielua.

”Tästä juomasta pitää vielä löytää selkeä linja siihen, mitä se on. Kiinnostusta sitä kohtaan on kuitenkin ollut paljon”, Rintala sanoo.

Pirula osallistui kilpailuun ensimmäistä kertaa. Uusia kuvioita on suunnitteilla myös tulevaisuuden varalle. Todennäköisesti jo kesän aikana tynnyreihin saadaan oma viskijuoma. Lähitulevaisuudessa keskeinen suunta ovat omat marjatisleet, jotka valmistetaan valko- ja mustaherukasta. Myös siiderivalikoimaa on tarkoitus laajentaa, ja tällä hetkellä valikoimista löytyy jo yksi valmis siiderijuoma.

”Halusimme lähteä tekemään juomia kotimaisista marjoista. Tisleemme eivät välttämättä ole ginejä, vaan pidämme niitä enemmänkin kotimaisina viskeinä, konjakkeina tai brandyinä. Haluamme tuoda marjojen hyvän aromin mukaan tynnyrikypsennyksellä myös väkeviin juomiin, Rintala kertoo.

Tulevaisuudessa laajemmat omat toimitilat takaavat sen, että oman tislaimen avulla tuotantokapasiteettia pystytään nostamaan ja kokeilemaan enemmän erilaisia makuvaihtoehtoja. Myös elämyksellisyyttä tuodaan mukaan toimintaan ja lähiaikoina on mahdollisuus saada omaksi esimerkiksi Pirulan tammitynnyristä valmistettuun viskikaappi, johon omat juomat voi mukavasti säilöä. Viskikaappi on puhdistettu ja tehty tynnyristä, jossa on valmistettu aitoja Pirulan tuotteita.

– Autenttinen viskikaappi voi olla esimerkiksi juomaharrastajille mukava lisä, Rintala sanoo.

Lähteet ja kuva: Pirula, Suomen Tilaviini