Ihmisiltä ihmisille – poikkikulttuurinen Ant Fest tarjosi olutelämyksiä

Kello on hieman yli kuuden perjantai-iltana Lahdessa. Kaupunki on ristiriitaisen maineensa ansainnut jo ennen kaupunkioikeuksia. Useimmiten sattuu ja tapahtuu. Huhtikuun alussa ei kuitenkaan sattunut, vaan tapahtui.

Lahtelainen olutosuuskunta Ant Farm järjesti yhteistyössä Ravintola Tirran ja Olutpostistakin tutun Bönthöö Bönthöö -olutblogisti Teemu Lahtisen kanssa 5.-7.4. oluttapahtuma Ant Festin. Pääpäivinä olivat perjantai ja lauantai, sunnuntaina puolestaan vietettiin rääppiäisiä. Ant Fest järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2018. Nyt Festit olivat laajentuneet Ravintola Tirran ja samassa rakennuksessa sijaitsevan Ravintola Torven lisäksi vieressä sijainneen Pikkuteatterin tiloihin. Erilaisia oluita oli tänä vuonna tarjolla noin 50 kappaletta. Kotimaisista panimoista olivat mukana muun muassa CoolHead Brew, Kanavan Panimo ja Panimoyhtiö Tuju. Ulkomaisista olivat läsnä puolestaan trendikkäät panimot, kuten Garage, Wylam, Stigbergets ja Brew by Numbers.

Ovien avauduttua kello 18.00 sisään soljui ihmisiä tasaisena virtana. Tirran, Torven ja Pikkuteatterin jakama rakennus huokuu historian kerroksia jokaiselta vuosikymmeneltä yli sadan vuoden takaa. Ensikertalainen voi saada miljööstä varsin ristiriitaisen kuvan. Viitteitä varhaisjugendista saattaa vieressä sävyttää 1970-luvun alakulttuurisia viitteitä. Lahtelaiselle ristiriitaisuudet ovat itsestään selviä, onhan Tirra perustettu jo 1957 ja Torvi 1966 ja molemmat ovat Lahdessa jo itsessään instituutioita.

Lahtelainen olutkulttuuri on omalaatuista. Toisaalta Lahdessa on pitkät panimoperinteet, mutta samalla Lahti laahaa monia kokoisiaan kaupunkeja perässä olutvalikoimien osalta. Hämäläiseen tyyliin kehitys tapahtuu omaan tahtiin, mutta samalla Lahdessa ja muualla Hämeessä sahtia ja sen valmistusta on pidetty aina arvossaan. Hämäläisissä juhlissa itse tehty sahti ilmestyy aina yllättäen juhlapöytään. Tapahtumien ja ravintoloiden suhteen Lahdessa on vielä hiljaisempaa. Olutharrastusbuumi on kuitenkin rantautumassa myös Lahteen.

Oluttapahtumaan saapuva ihmisjoukko on monipuolista. Osa saapuu paikalle yksin, osa kaveriporukassa tai pariskuntana. Osa saapujista tunnustaa olevansa oluthipstereitä tai olutharrastajia, osa taas paljastaa olevansa vain haistelemassa tunnelmaa. Yksi pariskunta kertoo olevansa ensimmäistä kertaa Lahdessa ja saapuneen paikan päälle vahingossa. Asiakaskuntaa tuntuu silti yhdistävän yksi asia: he kaikki ovat hyväntuulisia.

Tapahtuman yksi puuhamiehistä, Kari Puttonen, myöntääkin, että paras palkinto hänelle tapahtuman eteen tehdystä työstä onkin juuri tyytyväiset ihmiset. Hän kertoo, että Ant Fest haluaa olla nimenomaan ihmisten festivaali, ei pelkästään oluttapahtuma. Puttonen korostaa tapahtuman poikkikulttuurista luonnetta.

– Nyt voi olla tyytyväinen. Paras palkinto on kuitenkin tyytyväiset ihmiset. Emme ole pelkästään oluttapahtuma, vaan haluamme olla ihmisten festivaali. Oluen lisäksi meillä oli muun muassa yhdeksän erilaista DJ:tä, yli kymmenen, jos Torven DJ:t lasketaan, valokuvanäyttely, ruokaa ja bändejä. Haluamme olla kokeileva ja mielenkiintoinen poikkikulttuurinen tapahtuma, Puttonen kertoo.

Puttonen lupaa tapahtumalle myös jatkoa. Tapahtumaa halutaan kehittää pienin askelin, eikä tapahtuman suuruus ole itseisarvo. Ant Fest haluaa panostaa enemmän ja enemmän muun muassa oluiden tuoreuteen.

– Olemme iloisia, että saimme Pikkuteatterin tilat mukaan tapahtumaan tänä vuonna. Meillä on ideoita kehittää tapahtumaa entisestään, mutta etenemme pienin askelin. Tapahtuman koko ei ole meidän pääasiamme. Idea Ant Festeihin oli vanhempi, mutta vuosi sitten lahtelaisella olutkollektiivilla oli tarpeeksi uskottavuutta, että Tirra ja Torvi lähti kanssamme järjestämään tapahtumaa. Nykyisin meillä on hyvä symbioosi. Tänä vuonna kävijöitä oli molempina päivinä noin tuhat. Parhaimmillaan yhtä aikaa sisällä oli noin 400 vierasta. Olemme kiitollisia, että saimme tarjota heille tuoretta olutta, sillä olut on tuoretuote, Puttonen kiittää.

Suuresta väkimäärästä huolimatta tapahtuman palvelut toimi. Hinnat olivat maltillisia, joka kannusti maistelemaan uutta ja uuden maisteltavan oluen sai hyvin lyhyellä jonottamisella lasiin. Lisäksi joka puolella oli tarjolla sekä paperisia, että digitaalisia olut- ja infolistoja, joten oikean hanan ja sopivan oluen löytäminen tehtiin helpoksi laajasta valikoimasta huolimatta. Myös ensimmäisessä Ant Festissä ongelmaksi muodostunut tilanahtaus ja kohonnut sisälämpötila oli tänä vuonna ratkaistu lisäämällä Pikkuteatteri osaksi tapahtumaa.

Poikkikulttuurisuuden lisääminen tapahtumaan toimi. Jos miljöö, jugendin ja underground-kulttuurin luoma harmonia, ei luonut jo tarpeeksi ristiriitaa ja herättänyt aisteja, muun muassa vessoissakin ollut valokuvanäyttely herätti samaan aikaan kauhua ja huvittuneisuutta. Jokainen aisti sai tapahtumassa osansa, eikä Loviisankadulta voinut poistua kuin tyytyväisenä. Oikeastaan tapahtumasta puuttui vain sellainen pubimainen tila, jossa olisi kyennyt paremmin keskustelemaan ja narikka, johon takin olisi voinut jättää turvallisesti.

Ant Fest on jo nykyisellään piristysruiske lahtelaiseen kevääseen. Samalla se on tapahtuma, johon voi tulla myös kauempaakin, joko maistelemaan erilaisia oluita tai vain nauttimaan tunnelmasta. Tapahtumapaikka sijaitsee rautatieaseman ja matkakeskuksen viereisessä korttelissa, joten paikalle olisi kerennyt jopa junanvaihdon yhteydessä. Tapahtumalle todellakin on tilausta ja toivetta sen jatkumiselle. Ant Fest on todellakin ihmisten festari.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Sebastian Ratu