Forssalainen Pub Hukka on olutkulttuurin asialla

Olutpostin kumppanuusravintola Pub Hukka haluaa tarjota asiakkailleen uusia olutkokemuksia unohtamatta silti kanta-asiakkaidensa mieltymyksiä.

Forssan oma olutkeidas Pub Hukka on asiakkailleen tärkeä. Vastavalmistunut remontti tehtiin pääasiassa talkoovoimin. Paikallla vuoteen 2012 toimineen Bar Bulldogin kantaporukka ja työntekijät halusivat toimnnan jatkuvan sellaisena kuin he itse sen halusivat. Monen vaiheen jälkeen Hukka on kasvanut tai oikeamminkin varttunut nykyiseen muotoonsa. Massiivinen 130 oluen pullovalikoima ja erikoistuneet hanat palvelevat vaativaakin oluenharrastajaa hyvin. Koko skaala on laaja ja rakkaudella kuratoitu. Hapanta, tummaa, vaaleata, tynnyrikypsää, trappisteja ja lambiceja…

Olutposti haastattelussa Pub Hukan olutaktiivinen Jari Järvi. Keskustelimme forssalaisen olutmeiningin nykytilasta ja tietenkin Pub Hukan valikoimasta.

Millainen on Forssa olutkaupunkina?

”Forssassa on suhteellisen pitkä historia oluen kanssa, koska tämä on käsityöläiskaupunki ja täällä oli oma panimo joskus 1800-luvun lopulla, ja lähikunnassa Tammelassa on ollut ensimmäinen pienpanimokoulutus 1990-luvulla. Toki suurin osa peruskuluttajista juo kotimaista lageria, mutta olen kyllä huomannut, että usein ollaan suhteellisen ennakkoluulottomia maistamaan uusia makuja maailmalta. Työnsarkaa toki silti vielä on, jotta craft beer voisi oikeasti olla varteenotettava vaihtoehto täällä periferiassa.”

Missä vaiheessa aloit todella kiinnostua oluista?

”Itse olen omistautunut oluelle työni puolesta noin 10 vuotta. Sitä ennen olin aktiivina tamperelaisessa olutseura Asymptote Oldskoolissa 2000-luvun alkupuolella. Kokoonnuimme Gastropub Tuulensuussa ja Sami Lappalainen tarjosi kyllä huikeat puitteet oppia oluista vaikka mitä. Itseasiassa tästä olutseuratoiminnasta sain kimmokkeen pitää Pub Hukassa “olutkerhoa”, joka siis pidetään kerran kuussa. Kokoontumisissa maistetaan ja arvioidaan 3 erilaista olutta. Se on myös ollut asiakkaiden mieleen, ei pelkästään minun. Ensikohtaamiseni oluiden kanssa oli (tietysti alaikäisenä) Jokioisten urheilukentällä Lahtelaisen kanssa, mutta jo 16-vuotiaana pääsin maistamaan Chimayn tuotteita, ja paluuta ei enää ollut.”

Hukassa on tarjolla 130 olutlaatua. Painotatteko perinteisiä vai moderneja tyylejä?

”Panostamme laatuun. Itse seuraan alan trendejä ja saatavuutta hyvinkin tarkasti, ja valikoima perustuukin siihen, onko tuote omasta mielestäni hyvää, onko se saanut hyviä yleisiä arvioita, ja mikä saatavuus on. Meiltä löytyy niin meadia, lambicia, portteria, stouttia kuin gosea, hefeä ynnä muuta. Nyrkkisääntö on, että jos se on omasta mielestä hyvää, sitä kannattaa tarjota myös asiakkaille.”

Miten olut päätyy Hukassa esimerkiksi hanaan?

”Selvitän mitä kulloinkin on saatavilla ja mikä hivelee mieltä. Esimerkiksi nyt tummassa hanassa on kiinni Anarchy Brewin Lord Comatose, jonka tilasin lähinnä siksi, että panimo on erittäin tiukka ja tyylikäs, mutta toki myös innostukseen vaikutti, että tämä on yksi kolmesta Suomeen jakeluun tulleesta kegistä. Kotimaisia tulee paljon, ja syksyisin aidot oktoberfestoluet, kesäisin berliner weisseä ja NEIPAa.”

Suomessa on noin 100 toimivaa panimoa. Onko tarjontaa liikaa? Minkä perusteella itse valikoit uutuudet?

”Valikoima voi tuntua isolta, koska kaikkea ei voi ottaa hyllyyn, mutta ei kai tarvitsekkaan. Itse lähden siitä, että—  tuote on laadukas ja järkevästi saatavilla. Tämä toki tarkoittaa sitä, että pitää itse käydä vähän tutustumassa olutfesteillä tuotteisiin ja toki tutkia, mitä esimerkiksi Untappd sanoo, mutta intuitiolla pääsee jo aika pitkälle.”

Jari Järvi

Kuva: Petri Volanen