Raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien saatavuushaasteet vaivaavat myös glöginvalmistajaa

Koronan aiheuttama pula raaka-aineista ja pakkausmateriaaleista sekä materiaalien ja rahtien hintoihin kohdistuvat korotuspaineet haittaavat joulusesongin alla.

Alkoholitalo Lignell & Piispasen toimitusjohtaja Kirsi Räikkönen kertoo haasteista joulun lähestyessä.

”Tällä hetkellä lähes kaikki glögi, mihin raaka-aineet ja pullot riittävät on myyty. Kysyntää glögeille olisi ollut paljon enemmän kuin osasimme arvioida, mutta lisää emme pysty edellä mainituista syistä enää valmistamaan”, kertoo Räikkönen.

kirsi räikkönen

”Glögien ja joulun sesonkituotteiden valmistusta varten tarvittavia viinejä ja raaka-aineita on huolellisista ennakkovalmisteluista huolimatta metsästetty sesongin alettua kissojen ja koirien kanssa. Vienti on tänä vuonna kasvanut Loimun osalta jälleen noin 50 % ja kansainvälistä kysyntää olisi vielä enemmän. Suurimpia Loimun vientimarkkinoita ovat Saksa, Sveitsi sekä Baltian maat. Myös laivojen sekä lentokenttien myynti on piristynyt matkustuksen myötä. Uusia markkinoita glögille on saatu avattua esim. Aasiassa Kiinaan ja Hong Kongiin sekä Ranskaan ja Belgiaan. Sama tilanne koskee myös uutta alkoholitonta Loimua, jolle kysyntää olisi ollut enemmän kuin pystymme valmistamaan. Glögien kanssa kannattaa tänä vuonna olla ajoissa liikkeellä, jos haluaa omaa suosikkimerkkiään”, Räikkönen toteaa.
pullotusta

Glögien lisäksi haasteita raaka-aineiden ja pakkausten kanssa on ollut myös muiden
tuotteiden osalta.

”Suomessa pulloja ei enää valmisteta ja pakkausmateriaalit joudutaan tilaamaan pitkälti ulkomailta. Raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien toimitusajat ovat
kasvaneet ja esim. tietyistä pullo- ja korkkimalleista on pulaa. Tämä on siinä mielessä
harmillista, että joulun sesonki on ajallisesti hyvin rajallinen. Nykyisessä tilanteessa joutuu ennakoimaan todella paljon, mikä tekee varaston hallinnasta aiempaa haastavampaa”, kertoo Räikkönen.

Lähde ja kuvat: Lignell & Piispanen